Black Caviar megcsillogtatta formáját

2013-01-24
A Sandown trial maroknyi nézője kedden fülig érő mosollyal hagyta el a lóversenypályát, hiszen a világhíres, karrierje mind a 22 futamán veretlen champion kanca, Black Caviar meglepetés-futamának lehettek szemtanúi.

 

A csodalány egy 800 méteres futamot teljesített megszokott lovasával, Luke Nolen-nel a nyergében, és sikeresen megnyugtatta a szerencsés nézőket afelől, hogy se nem kövér (ahogyan azt az utóbbi időben szárnyra kelt pletykák terjesztették), se nem mutatja nyomát annak, hogy elképesztő sebességén nyomot hagyott volna az a sérülés, melyet tavaly szerzett a Royal Ascot-on.

 

Noha 45.58 mp-es hihetetlen időt mentek, Nolen nem tűnt meglepettnek az edzés után, és úgy nyilatkozott, hogy Black Caviar pontosan ott tart a felkészülésben, ahol azt trénere, Peter Moody akarta, hogy legyen így négy héttel első versenye, az 1000 méteres Lightning Stakes előtt. „Nagyon jónak tűnt. Valószínűleg még egy komoly vágtára lesz szüksége, és kész, nagyon jól áll.”

 

Bár a mostani nyolc ellenfele sokak számára ismeretlen – egy nem hivatalos program volt, melyet a Melbourne Racing Club szervezett – Black Caviar ugyanolyan erőteljesnek tűnt, mint amilyen mindig is volt, mindenféle erőfeszítés nélkül hagyta állva a teljes mezőnyt.

 

 

“Jó formában van. Elégedettek vagyunk azzal, ahogy ment tegnap, és még inkább azzal, ahogy elhúzott.” nyilatkozta másnap a kanca trénere, Peter Moody. „Hat hónapja nem versenyzett. Ott tart, ahol számítottam, három hétre vagyunk az első futamtól, és elégedett vagyok a fejlődésével. Úgy tűnt, hogy jól érezte magát. Úgy tervezem, hogy még megy egy vágtát Caufield-ben. Úgy akarom versenyre vinni, hogy biztos vagyok benne, hogy még mindig boldog, hogy mosolyogva legyen ott a versenypályán. Ha ezt látjuk Caufield-ben, akkor teljes erővel előre a Lightning Stakes-re.”

“Három hétnyire vagyunk a futamtól, és bátran kijelenthetem, hogy egészségesebb, mint pár éve bármikor.  A kihagyás hihetetlen jót tett neki.” – nyilatkozta Moody a Sky Sports rádiónak.

 

 

Black Caviar búcsúturnéja során az elkövetkezendő öt hónapban előreláthatóan Melbourne-ben, Sydney-ben és Brisbane-ben fog versenyezni. A Lightning Stakes után a William Reid Stakes (1200m), a TJ Smith (1200m) és az All Aged Stakes (1400m) lehetnek a szóba jöhető versenyek az istállóban csak Nelly-nek becézett csodakanca számára.

 

Ugyan még az sem biztos, hogy indul a március 2-i Newmarket Handicap-en, a fogadóirodák már meglengették a répát a fogadók előtt: 1.80-as nyereményszorzót ajánlanak Black Caviar győzelmére az 1 millió dolláros futamon.

A legutóbbi alkalom, hogy Black Caviar győzelme 1.80-nál többet ért, 14 futammal ezelőtt volt, mikor megnyerte a Patinack Farm Classic-ot 2010. novemberében. 

A Newmarket Handicap súlyait február 26-án hozzák nyilvánosságra, másfél héttel a várva várt Lightning Stakes után. Black Caviar súlyrekordot döntött Newmarketben 2011-ben: 58 kilót cipelve nyert briliáns stílusban Crystal Lilly és Beaded előtt.

Tavaly 61,5 kilót kapott, de tulajdonosai és trénere úgy döntöttek, hogy kihagyják a versenyt, mert véleményük szerint óriási volt a súlykülönbség a vetélytársaihoz képest. Azóta megnyert két Group 1-es futamot Adelaide-ben, és a Diamond Jubilee-t a Royal Ascot-on.

Peter Moody a héten úgy nyilatkozott, hogy reméli, hogy kedvezően bánnak a hendikepperek Black Caviarral, és idén nem kell kihagyniuk Newmarket-et. Elmondása szerint nem is igazából a Black Caviar által cipelendő súly érdekli, hanem az, hogy mennyi lesz a súlykülönbség a riválisaival szemben.

A fogadóirodáknál jelenleg a karrierjét Black Caviar árnyékában leélő Hay List a másodfavorit, 6.0-ás oddsszal, de még az ő futása is erőteljesen kétséges, hiszen komoly sérülésből tér vissza.

 

Black Caviar rajongóinak két új, gyönyörű fotósorozatot ajánlunk figyelmébe, az egyik a trial futamon, a másik pedig a tengerparton készült.

 

Címkék: lóverseny,