Bitcoin – tökéletes kiskapu az online szerencsejáték számára?

2013-06-12
Egyre több szerencsejáték oldal fogadja el a Bitcoin nevű virtuális fizetőeszközt – sőt egyre több a csak Bitcoint használó oldal, mely tulajdonképpen kiskaput jelent a zárt piacok játékosai számára, hiszen – mivel nem hivatalos fizetőeszközről van szó – ezek jogi értelemben játékpénzes teremnek minősülnek.

 

Az Infiniti Poker és a Switch Poker után 2013. májusában az iPoker hálózat egyik terme, a WinPoker is lehetővé tette játékosainak a Bitcoin használatát, és nem kizárt, hogy a jövőben a hálózat többi terme is beáll a sorba. Ugyan a legnagyobb termekben (még) nem használható ez a fizetőeszköz, de egyre több olyan véleményt hallani, mely szerint a virtuális pénz hamarosan komoly szerephez juthat az online szerencsejáték világában.

 

Mi is a Bitcoin?

 

A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, amelyet 2009-ben alkotott meg egy ismeretlen, Satoshi Nakamoto álnév mögé bújó, akkor állítólag 36 éves japán férfi. 

A hagyományos pénzrendszer, mint tudjuk, aranyfedezetre épül, és bizalmi alapon működik, egyes szereplői pedig (a kereskedelmi bankok, a szabályozók, a kormányzatok és a központi bankok) követtek és követnek el hibákat. 

A hagyományos fizetőeszköztől eltérően a Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, értéke abban áll, hogy sokan fogadják el fizetőeszközként. Bizonyos értelemben tehát mondhatjuk azt, hogy a Bitcoint a kereskedők árcédulái “fedezik” – az árcédula ugyanis az az ígéret, miszerint a rajta feltüntetett mennyiségű pénzért megkaphatjuk az azzal felcímkézett árut.

Nakamoto rendszere a titkosításon alapul, és a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Ez a felépítés tökéletes névtelenséget biztosít, és megakadályozza, hogy bármilyen hatóság befolyásolhassa a forgalomban levő pénz mennyiségét, így lehetetlenné teszi az infláció gerjesztését.

A Bitcoinok vagy a felhasználó saját számítógépén, vagy külső szolgáltatónál tárolhatók egy pénztárcafájlban, küldésükhöz pedig csak a fogadó Bitcoin címe szükséges. 

A Bitcoin egészen apró töredékekre is bontható, míg végül valós értéküket elvesztően picivé nem válnak. A jelenleg fennálló adatszerkezeti keretek gyakorlata csak nyolc tizedesjegyig teszi lehetővé az osztást, így jelenleg 0,00000001 Bitcoin a legkisebb kezelhető bitcoin-mennyiség (ezt Satoshi-nak nevezik). Az újabb tizedesjegyek kezelése csupán programozás kérdése, így szükség esetén a későbbiekben biztosítható lesz a további oszthatóság.

A hagyományos pénzügyi tranzakciókkal ellentétben a Bitcoin rendszerben a tranzakció maga nyilvános, azonban a címek tulajdonosára vonatkozó információk titkosak. Így, hacsak a résztvevők maguk nem hozzák nyilvánosságra valamilyen oknál fogva, hogy az adott címeknek ők a tulajdonosai, szinte lehetetlen őket összekapcsolni. Pont emiatt lett hamar az alvilág kedvenc fizetőeszköze is a Bitcoin, és pont ez a rendszerrel kapcsolatos egyik legnagyobb kritika is.

 

Hogyan kerül forgalomba a Bitcoin?

 

Új Bitcoinokat a hálózat csomópontjai generálnak minden olyan alkalommal, amikor sikeresen megoldanak egy új blokk létrehozásához szükséges matematikai feladványt. Ez egy bizonyító jellegű, igen nehéz, erőforrásigényes feladat. A feladat megoldásáért járó díjazás mértékét a rendszer úgy szabályozza, hogy a Bitcoin-hálózat első négy évében összesen 10.500.000 Bitcoin kerüljön kitermelésre. Ezután a kitermelhető összmennyiség négyévente feleződik. A következő négy évben tehát már csak 5.250.000 Bitcoin termelődhet, az azt követőben 2.625.000 Bitcoin – így az évek során összesen kb. 21.000.000 Bitcoint lehet majd kitermelni (ezt a mennyiséget előreláthatólag valamikor 2140 körül érjük majd el.) A cikk írásának pillanatában 11.277.550 van forgalomban.

Működik továbbá a hálózatban egy olyan rendszer is, ami átlagosan megközelítőleg 10 percenként ad lehetőséget új Bitcoin-blokkok létrehozására valahol a hálózatban. Minél többen igyekeznek új Bitcoinokat generálni, annál nehezebb dolguk lesz, az összesített, átlagos számítókapacitás növekedésével arányosan. A feladat nehézségét ugyanis a hálózat állapítja meg előre, annak alapján, hogy mennyi időbe telt az előző 2016 blokk legenerálása. 

 

Hogyan lehet Bitcoint szerezni?

 

Alapvetően kétféleképpen juthatunk Bitcoinhoz. Az első lehetőség az úgynevezett bányászat. Ehhez le kell töltenünk számítógépünkre egy szoftvert, mely az indítás után felcsatlakozik egy hálózatra, és bekapcsolódik az előző pontban részletezett feladat-megoldásba - ebben az esetben tehát tulajdonképpen a számítógépünk kölcsönadott kapacitásáért cserébe juthatunk Bitcoinhoz. Egy átlagos géppel jelenleg egy év alatt nagyságrendileg 180 Bitcoin termelhető ki napi 24 órás üzem alatt.

A másik lehetőség, hogy a Bitcoinra specializálódott tőzsdéken szerezzük be valódi pénzért a mindennapi betevő Bitcoinunkat. Az egyik legismertebb ilyen tőzsde a Mt. Gox. Ezeken a tőzsdéken nagyjából ugyanazok a folyamatok zajlanak, mint hagyományos társaikon, az árfolyam erőteljesen ingadozik, és természetesen akkor járunk a legjobban, ha hagyományos pénzünkért olcsón tudunk Bitcoint venni, amit aztán akkor adunk el, ha éppen felment az árfolyama.

Márciusban jelentették be, hogy Cipruson beüzemelik a világ első Bitcoin-bankautomatáját is. Az ATM mindkét irányba működik, tehát Bitcoint átváltja készpénzre, illetve a betett készpénzért is ad Bitcoint.

 

Mit vehetünk Bitcoinért?

 

Az internet sötét oldalát jelentő Silk Roadon a fegyvertől elkezdve, a kábítószeren keresztül, a hamis iratokig szinte bármit megvásárolhatunk Bitcoinnal, azonban természetesen nem csak az alvilág használhatja ezt a virtuális valutát - például egyre több alapítvány és szervezet teszi lehetővé, hogy Bitcoinnal fizessenek támogatói. 

A Bitcoinos Ebay-ként, vagy Vateraként felfogható Bitmit-en is szinte minden kapható, és ugyanúgy lehet licitálni és adni-venni, mint ami a hagyományos online bolhapiacokon. 

Létezik már Bitcoinos pizzafutár is, mely – ugyan egyelőre csak Amerikában – a három legnagyobb pizzalánccal (Pizza Hut, Dominos, Papa John’s) szerződött. A Pizzaforcoins.com a Bitcoinban leadott rendeléseket a napi árfolyam alatt 50 centtel váltja át dollárra, levon belőle 0,02 Bitcoin kezelési költséget, majd a megrendelést továbbítja a pizzériához. 

De Bitcoinra specializálódott utazási iroda is indult már. A bitcoin.travel oldalon komplett nyaralásokat is le lehet kötni olyan helyekre, melyek elfogadják ezt a virtuális fizetőeszközt.

A legutóbbi hírek szerint az Ebay is fontolgatja, hogy elfogadott fizetőeszközzé teszi a Bitcoint világméretű piacterén, tehát bőven van és lesz hely, ahol elverhetjük virtuális vagyonunkat.

 

Mi a helyzet az online szerencsejátékkal?

 

Ahogy a bevezetőben is említettük, mivel a Bitcoin nem hivatalosan elismert fizetőeszköz, lehetőséget ad az online szerencsejátékot tiltó országok játékosainak is, hogy valódi pénzben játszanak, valódi pénz felhasználása nélkül. Ezért jöttek létre kizárólag Bitcoint fizetési lehetőséget kínáló (tehát jogi értelemben játékpénzes) oldalak – ezek a szerencsejáték (főleg póker) termek elérhetőek például az amerikai játékosok számára is.

Emellett a hagyományos oldalak (és nem csak szerencsejáték oldalak) számára is egyértelműen előnyös a Bitcoin fizetőeszközként való bevezetése, hiszen a tranzakciók költsége rendkívül alacsony; a játékosok szempontjából pedig nem elhanyagolható szempont az anonimitás.

A szakértők szerint a fogadási piac lehet az a terület, ahol Bitcoin leggyorsabban növekedhet, különösen, úgy hogy sok Bitcoinos fogadási oldal jobb oddsszokat kínál, mint a hagyományos bukmékerek. A névtelenségre sokat adó játékosoknál pedig adu-ász lehet az a tény, hogy sem címet, sem bankkártyaadatokat nem kell megadniuk, így teljes mértékben rejtve maradhatnak a hatóságok figyelő szeme elől.

 

Mik a Bitcoin előnyei?

 

Kiszámítható: Mivel Bitcoin csak és kizárólag bányászkodás útján születhet, a keletkezés egyenletes, a készlet pedig limitált, hiszen a Nakamato által megalkotott rendszerben összesen csupán 21 millió Bitcoin létezhet. 

Biztonságos: Névtelen és gyors utalás, ráadásul rendkívül alacsony költség mellett. Emellett a hagyományos pénzekkel ellentétben a Bitcoint lehetetlen hamisítani.

Folyamatos működés: Nincsenek banki szabadnapok és hétvégi szünetek. A Bitcoin folyamatosan működik; amíg az internet működik valahol a világban, addig a Bitcoin is.

Átlátható rendszer: Amellett, hogy a fizetők kiléte kinyomozhatatlan, a rendszerben lebonyolított valamennyi tranzakció a teljes részletességgel nyilván van tartva, és az bárki által hozzáférhető és áttekinthető, biztosítva így a teljes nyitottságot.

 

Azért hátrányai is vannak…

 

Sérülékeny piac: Az évekig tartó egyenletes növekedés után 2013 tavaszán – pár hónapig tartó erőteljes növekedés után – néhány nap  alatt feleződött a Bitcoin árfolyama. Egy ideig 200 dollárnál is többe került egy Bitcoin, azonban egyik nap az árfolyam hatalmasat zuhant, és azt követően már csak 90 dolláron állt. Cikkünk írásakor 109 dollár egy Bitcoin.

Kritikusai szerint felépítésében a piramisjátékokra emlékeztet, hiszen minél korábban szállt be valaki, annál nagyobbat kaszálhat. Az algoritmus szerint pontosan 21 millió Bitcoin bányászható ki, a bányászat pedig egyre nehezebb lesz, ugyanakkora a számítási teljesítménnyel egyre kevesebb pénzt lehet szerezni.

Csalók: Számtalan probléma adódott már olyan csalók miatt - könnyű célpontok az olyan új felhasználok, akik még nem teljesen értik a virtuális pénzérmék működését. Már vannak olyan hekkerek, akik kimondottan a Bitcoinos pénztárcák ellopására specializálódtak. Nemrégiben a Skype-on terjedt egy ilyen vírus… Ez a probléma azonban nem csak a Bitcoint, de minden más adatot is érinthet, hiszen ezek a vírusok ugyanúgy működnek, mint például a hagyományos banki adatokra utazó adathalász programok.

A kormány lecsaphat: A Bitcoin minden kétséget kizáróan legnagyobb és legsúlyosabb problémája az, hogy a világ kormányai intézkedéseket vezethetnek be ellene. Mivel a jelentős értéket megmozgató Bitcoin tranzakciókat a kormány nem tudja felügyelni, néhány ország - köztük az Egyesült Államok - felfigyelt a Bitcoin-kereskedelemre, és megpróbálhatja betiltani. Ha bármelyik kormány akcióba lép, a Bitcoin-piac bedőlhet. 

Az Egyesült Államok már lépéseket is kezdeményezett: a Nemzetbiztonsági Hivatal nemrégiben leállíttatta a Bitcoinnal való kereskedés egyik platformja, az iowai székhelyű Dwolla mobil fizetési szolgáltató és az Mt. Gox Bitcoin kereskedelmi platform közötti tranzakciókat.

 

A szabályozói szigornak engedve 2013 június elején az MtGox új azonosítási rendszert vezetett be ügyfelei részére. Ezentúl, aki az MT Goxon szeretne Bitcoinnal kereskedni, csak akkor helyezhet el számláján, vagy vehet ki onnan pénzösszeget, ha fényképes hatósági igazolvánnyal és egy számlával (például rezsiszámlával) igazolja azonosságát. A már megnyitott számlákat ugyanakkor nem érinti a változás, legalábbis egyelőre. Ezzel a Bitcoin egyik legnagyobb előnyének tartott tulajdonsága, az anonim kereskedés lehetősége került veszélybe. Ugyanakkor a személyek közötti hálózaton, illetve más tőzsdéken továbbra is lehet azonosítás nélkül kereskedni. 

 

Mindezek ellenére a Bitcoin és a hozzá hasonló virtuális pénzek egyre nagyobb szerepet kaphatnak a jövőben. Néhány hete Budapesten rendezték meg a First Bitcoin Meetup elnevezésű Bitcoin konferenciát, ahol  elhangzott, hogy a magyarok nemzetközi szinten is felülreprezentáltak a Bitcoin-világban. A konferencia előadói szerint, amennyiben a magyar pénzügyi szabályozás felismeri mindazokat a lehetőségeket, amit a Bitcoin rendszere nyújthat, és inkubációs támogatást nyújt a keretrendszerben fejlesztő vállalkozások speciális igényeire, akkor a 21. század tranzakciós rendszerének Szilícium-völgyévé is válhat Magyarország…