Birkózó Eb - Minden magyar kikapott

2013-03-23
Kozák Istvánhoz hasonlóan a szombaton szőnyegre lépett másik három magyar, a kötöttfogásúak 96 kg-os kategóriájában szereplő Kiss Balázs, a nehézsúlyú (120 kg) Lám Bálint és az 55 kilós Borsos Dávid is kikapott első meccsén a Tbilisziben zajló birkózó Európa-bajnokságon.
    A 2009-ben világbajnok Kiss az egyik legnehezebb ellenféllel, az orosz Nyikita Melnyikovval csapott össze a 16 közé jutásért, s a két kiváló birkózó óriási csatát vívott egymással.
    Az első menetben mindkét fél keményen egymásnak feszült, fogást azonban sokáig egyikük sem talált, aztán Kissnek mégis sikerült, s gyönyörűen földre vitte riválisát, aki azonban egyből visszafogott, s még egy pillanattal később már a magyar mögött volt (1-1). Az orosz ezt követően az előnye tartására törekedett, olykor szabálytalannak is tűnt, ahogy Kiss kezét lefogta, ám harcmodora sikerre vezetett, s övé lett a menet.
    A pihenő után Kiss mindent megtett, hogy még állásból pontot tudjon csinálni riválisán, ám ez sehogy sem sikerült, így következett az utolsó fél percben a térdelés. Az orosz ment le, a magyarnak így akciót kellett csinálnia a folytatáshoz. Ugyan sikerült szépen összefognia az orosz derekát, de akciót nem tudott kezdeni, ezért átfogott, Melnyikov fejénél próbálkozott. Az utolsó 10-15 másodpercben az orosz végig fogta Kiss kezét, s pillanatokkal a menet vége előtt a vezetőbíró jelezte is a Kissnek járó pontot. A zsűriasztalnál azonban másként látták, így a magyar tiltakozás ellenére Melnyikov kapta a győzelmet jelentő pontot a védekezésért (0-1).
    "Ezt nem hiszem el, a bíró megadta a pontot" - bosszankodott Maróthy István csapatvezető.
    "Sajnálom ezt a meccset, nagyon keményen küzdött Balázs, a végén videózást kérni már nem lehetett" - mondta Struhács György szakágvezető.
    A szövetségi kapitány a vereség után azonnal rohant a másik szőnyeghez, Lám Bálint nyolcaddöntős meccséhez, ám megnyugodni a junior világbajnok találkozóján sem tudott. Az első menetben hangos utasításokkal próbálta irányítani Lámot, akit azonban egy rossz kitolási kísérlet után a német Eduard Popp derékon ragadott és eldobott (0-3). Nem sokkal ezután egy újabb elhamarkodott Lám-indítás után mögé került riválisa, aki így 4-0-ra nyerte a szakaszt. A szünetben a szakvezető üvöltve magyarázta Lámnak a helyes taktikát, s a második menetben a magyar birkózó már megfontoltabb volt. Ugyan egyszer figyelmeztették szabálytalan kézfogásért, nem intették meg, így másfél perc után térdelhetett 0-0-nál, a védekezést pedig jól oldotta meg, ami egyenlítést ért (1-0).
    A döntő két percben egészen a hajráig minden jól alakult: Lám egy szép kiléptetéssel vezetett és a fáradt német képtelen volt rajta akciót csinálni. A magyar védekezésével a menet második felében aztán megint gondok adódtak, hiába üvöltötte neki Struhács, hogy ne fogja a kezet, az utasítás nem hatott, s ennek intés lett a vége (1-1). A kapitány elkeseredésében a szőnyeget ütötte, az elcsigázott Lámnak pedig ereje már nem maradt, Popp még mögé is került egyszer (1-2), így kikapott. A német következő meccsén vereséget szenvedett, így Lám kiesett.
    "Nehéz erre mit mondani, direkt elmondtam neki, hogy mit kell csinálnia. Az tény, hogy még fiatal, de azért ezt akkor is meg kellett volna oldania" - kommentálta a vereséget a szakvezető.
    Az olimpiai bronzérmes, vállműtéte után lábadozó Módos Pétert helyettesítő Borsos Dávid mindent megtett a bolgár Alekszandar Kosztadinov ellen a nyolc közé jutásért, ám az első menetet és a másodikat is 1-0-ra elveszítette. Az elsőben a térdelő helyzetbe küldött riválisán nem tudott akciót csinálni, a másodikban pedig megintették.
    Kiss és Borsos akkor kerülhetett volna a vigaszágra, ha legyőzőik a fináléba jutnak.

A 96 kg 2009-es világbajnokát, Kisst legyőző orosz Nyikita Melnyikov török, míg a Borsost verő bolgár Alekszandar Kosztadinov fehérorosz versenyzőtől kapott ki, előbbi a nyolcad-, utóbbi pedig a negyeddöntőben.


    Az Eb vasárnap a kötöttfogásúak 66, 74 és 84 kg-os kategóriájának küzdelmeivel zárul. Előbbiben az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás, a 74-ben Korpási Bálint, míg a 84-ben az egy súlycsoporttal lejjebb 2008-ban Eb-győztes Bácsi Péter lesz érdekelt.


Forrás: MTI
   

Címkék: sportesemény,