Betiltották a nyerőgépeket Mexikóban

2013-10-29
A mexikói kormány legújabb rendelete betiltja a nyerőgépeket, és szigorítja a kaszinók üzemeltetését.

 

A múlt hét csütörtökön életbe lépett új jogszabály teljes mértékben betiltja a nyerőgépeket, függetlenül attól, hogy azok véletlen- vagy fix nyereménykifizetési rendszer szerint működnek. A pénzérmével működő videó- és vásári játékok továbbra is engedélyezettek.

A rendelet továbbá megtiltja a kaszinóliszensz tulajdonosoknak, hogy harmadik fél részére bérbeadják engedélyüket, ami eddig meglehetősen általános gyakorlat volt Mexikóban. Változott a kaszinóengedélyek érvényességi ideje is: az eddigi 40-ről 25 évre csökkent.

 

A szerencsejátékok szabályozása évek óta igen zavaros Mexikóban, ami azt eredményezte, hogy országszerte elterjedtek az ellenőrzés nélkül üzemelő nyerőgépek. A közelmúltban egymást érték a különféle botrányok, a szabályozás elkerülhetetlenné vált. A játéktermek üzemeltetése óriási üzlet volt Mexikóban (is), a múlt hétig üzemelő több, mint 75 ezer gép több millió dolláros piacot jelentett.

Az utóbbi időben már lépten-nyomon “mini kaszinónak” nevezett nyerőgép-üzemeltető helyekbe lehetett botlani – a kis boltok sarkaiban, a zöldségesnél, sőt még a patikákban is gépek üzemeltek. Ezeket törvényesen lehetett üzemeltetni úgy, hogy az üzemeltető engedélyt bérelt egy liszensztulajdonostól. Ahogy azonban egyre több helyen kezdtek el üzemelni gépek ilyen módon, a helyzet átláthatatlanná vált, és a végül már több ezer gép üzemelt ellenőrizetlenül Mexikóban. 

 

A gépek betiltását ellenzők szerint ugyanakkor az ország szerencsejáték iparára döntő csapást mért ez a lépés, hiszen a játékbevétel körülbelül háromnegyede a nyerőgép-szektorból származott.

 

Címkék: nyerőgép,