Betilthatják a nyerőgépeket és VLT-ket Csehországban

2013-04-18
A cseh Alkotmánybíróság helyt adott annak a több város által beadott kérelemnek, mely azt indítványozta, hogy az önkormányzatok 2014 előtt is visszavonhassák a VLT-kre korábban kiadott engedélyeket.

  

Az év elején már beszámoltunk arról, hogy Japán után a Cseh Köztársaságban található az egy főre eső legtöbb nyerőgép a világon - a legutóbbi adatok szerint közel 53 ezer VLT üzemel az országban.

 

Ennek az az oka, hogy a VLT típusú gépek piacra lépésekor a minisztérium - meglehetősen szokatlan módon - kimondottan lazán szabályozta ezeket a gépeket. 

  • A hagyományos, mechanikus nyerőgépek esetében a téteket 5 koronában (25 eurócentben) limitálták játékonként – a VLT-k esetében ezt a limitet 1.000 koronában (100 euróban) határozták meg. 

  • A nyerőgépeket nem lehetett iskolák vagy templomok közelében üzemeltetni, a VLT-kre azonban nem vonatkozott ez a szabály. 

  • Az önkormányzatok határozhatták meg, hogy mikor és mennyi nyerőgép üzemelhet a területükön, azonban a minisztérium nem adott számukra beleszólási jogot a VLT-k működésével kapcsolatban, és semmilyen korlátozást nem vezetett be ezekre a gépekre. 

  • Míg a hagyományos nyerőgépek üzemeltetőinek minden évben meg kell újítaniuk az engedélyeiket, azonban a VLT-k esetében a minisztérium 10 éves, vagy még hosszabb időtartamra szóló engedélyeket adott ki. 

 

Miután ennek hatására a VLT-k ellepték az országot, a minisztérium 2009-ben új engedélyezési rendszert vezetett be. Ennek értelmében, ha az önkormányzati szabályok tiltják a klasszikus nyerőgépek üzemeltetését, a VLT üzemeltetőknek hozzájárulást kell szerezniük az önkormányzattól. A rendelkezés hatására több, mint 26 ezer engedélyt vontak vissza.

2011-ben úgy módosították a jogszabályt, hogy az önkormányzatok nem csak a VLT-k, hanem az ismeretlen szerencsejáték gépek működését is megtilthatják. A Pénzügyminisztérium ugyanakkor egy olyan korlátozást is jogszabályba iktatott, amely lehetetlenné tette az önkormányzatok számára, hogy a már engedélyezett VLT-k liszenszét 2014 vége előtt visszavonják. Ekkor több város az Alkotmánybírósághoz fordult, és kérték, hogy a jogszabály ez utóbbi részét töröljék el. Kérelmüknek az Alkotmánybíróság a napokban helyt adott, az ítélet több tízezer VLT terminál engedélyének visszavonását jelentheti.

 

A cseh döntéssel Szlovákia szerencsejáték piaca egyre jobb helyzetbe kerül, hiszen szomszédai közül lassan már csak itt játszhatnak legálisan a nyerőgépek rajongói. Nálunk, mint ismeretes tavaly év végén zárt be kényszerűen a szektor, Lengyelországban pedig 2010 óta nem adnak ki új engedélyeket, az utolsó még érvényes liszenszek pedig 2014-ben lejárnak. 

Magyarországon már meg is kezdte egy határközeli szlovák kaszinó a reklámhadjáratot, melyben kimondottan nyerőgépeire hívja fel a magyar játékosok figyelemét.

  

Címkék: nyerőgép,