Betiltanák a lottósorsolás közvetítését

2012-04-13
A marokkói kommunikációs miniszter közölte, hogy megszüntetné lottósorsolás élő közvetítését.


Újabb, megütközést kiváltó és az iszlamizáció irányába mutató  bejelentéssel állt elő a marokkói kormány, a kommunikációs miniszter a minap közölte, szeretné, ha a jövőben az iszlám értékrendet szem előtt tartva sugározna a köztelevízió, s ennek szellemében egyebek mellett megszüntetné a milliók érdeklődésére számot tartó lottósorsolás élő közvetítését is - olvasható az El País honlapján.


A spanyol napilap a rabati kormány korábbi nagy port kavart megnyilvánulásaira utalva emlékeztetett az igazságügyi miniszter kirohanására a Marrákesben "garázdálkodó" turisták ellen, illetve az alkoholos italokra kivetett forgalmi adó mértékének jelentős megemelésére.       


Musztafa el-Halfi, aki a marokkói kormányfő egyik közeli bizalmasa a köztévé arculatváltását sürgetve közölte: szeretné, ha a két fő csatorna, a TVM és a 2M ezentúl napi öt alkalommal imára hívna fel, sugározná a pénteki imát és minél több vallási programot tűzne műsorára.


A tavaly novemberi előre hozott parlamenti választásokon győztes iszlamista Igazság és Fejlődés Párthoz (PJD) tartozó miniszter ezenkívül drasztikusan csökkentené az egykori gyarmattartó nyelvén, azaz franciául sugárzott műsorok számát. Utóbbi terv szerint a jövőben az eddig túlnyomórészt francia nyelven sugárzó 2M adása a műsoridő felében arab, 30 százalékában pedig berber (amazigh) nyelven menne, és 20 százalékra szűkülne a franciául és spanyolul elhangzó műsorok aránya.


Halfi legvitatottabb kezdeményezése azonban minden bizonnyal az, hogy megszüntetné a lottósorsolás és a lóversenyfogadás nyilvánosságát. "Még ha a hivatalomba kerül is, akkor sem fogom engedni, hogy a szerencsejátékok sorsolását élőben közvetítse a közszolgálati televízió, amely a marokkóiak pénzéből működik" - hangoztatta a miniszter a parlament oktatási és kulturális bizottsága előtt. A lottó ellen indított hadjárat viselésében el Halfi nincs egyedül. Pártja napilapja, az at-Tadzsdid, amelynek egyébként el Halfi decemberig az igazgatója volt, a lottósorsolásnak és közvetítésének alkotmányellenességét hangoztatja, az alaptörvény a lap szerint ugyanis az iszlámra mint hivatkozási alapra tekint, amely elítéli a hazárdjátékokat. 


Akadnak ellenzői is a kommunikációs tárcavezető elképzeléseinek, a sportügyek vezetője úgy véli, Halfi nem miniszterként viselkedik, hanem úgy, mint egy teológus, aki "engedélyez vagy tilt". Mohamed az-Zin emlékeztetett arra, hogy a szerencsejátékok bevételeiből tavaly 12 millió euró folyt be a sporttámogatási alapba. A királyi palota szócsövének számító Le Matin napilap pedig azt a gúnyos kérdést intézte Halfihoz, hogy "holnap nem szándékozik-e esetleg erkölcsi, étrendi vagy öltözködési előírásokat is megfogalmazni?".  


Forrás: MTI