Beperli a lottótársaságot a legfiatalabb brit Euromillions nyertes

2017-02-17
“Azt gondoltam, 10-szer jobb lesz az életem, de 10-szer rosszabb lett. Legtöbbször azt gondolom, bárcsak ne lenne pénzem” – mondja a legfiatalabb brit Euromillions nyertes, aki jogi lépéseket tervez a lottótársaság ellen, gondatlanság vádjával.

 

Jane Park 17 évesen nyert 1 millió fontot, tehát úgy 360 millió forintot élete első lottószelvényével az EuroMillions-on. Saját bevallása szerint a hirtelen jött gazdagság „tönkretette” az életét, és gyakran gondol arra, hogy minden jobb lenne, ha soha nem nyert volna.

A most 21 éves Park azt állítja, hogy nem szabadna lehetővé tenni, hogy egy ő korabeli ember ekkora pénzt nyerjen. Szerinte a jelenlegi, 16 éves korhatár helyett 18 éves korhatárt kellene bevezetnie a lottótársaságnak.

 

Azt mondja, beleunt az állandó költekezésbe, és érzi, hogy ez nem hozza meg a várt, hosszútávú boldogságot. Mielőtt nyert volna a lottón, Park, akinek jelenleg két ingatlanja van, adminisztrátorként dolgozott 8 fontos órabérért, és egy kis lakásban élt édesanyjával, Edinburgh-ban.

“Az emberek rám néznek, és azt gondolják: ’Bárcsak nekem is ilyen életem lehetne, bárcsak lenne pénzem.’ De nem fogják fel, hogy ez mekkora stresszel jár. Lehet, hogy vannak anyagi dolgaim, de ezen túl az életem teljesen üres. Mi az életem célja?” – kesergett a Sunday People-nek adott interjújában.

 

Annak ellenére, hogy a Camelot lottótársaság – mely az Egyesült Királyságban az Euromillions lottót szervezi – kijelölt egy tanácsadót Park mellé, hogy segítsen neki feldolgozni az újonnan szerzett hatalmas vagyont, a lány szerint a családja segített neki abban, hogy ne költsön túl sokat.

“Olvastam más lottónyertesekről, akik az összes pénzüket elverték, és nagyon jól látom, hogy milyen könnyen is megy ez.” mondja. „Ott álltam a pénzügyi tanácsadó előtt, aki olyan szavakkal dobálózott, mint befektetési kötvény, és ilyenek. Fogalmam sem volt róla, hogy miről beszél.”

Persze Jane is költekezésbe kezdett, vett például egy Louis Vuitton táskát, amit még most is használ, meg egy csivavát, akit azóta már lepasszolt. „A kutya most a nagynénémnél van, de meg szoktam látogatni. Túl sok minden volt akkor egyszerre. Nem szerette az autózást, nekem pedig nem volt rá időm.” Egyébként a szóban forgó autó - egy 18 ezer fontért vett lila Range Rover – sem hozott boldogságot. „Menő volt, az emberek folyton megbámulták. De túl nagy volt.”

 

 

Azt mondja, nehéz olyan férfit találnia, akit nem a pénze érdekel. Volt egy másfél éves kapcsolata, de tavaly komolyan összevesztek. „Sz.r kapcsolataim voltak, és ez óvatossá tett. Az utolsót elárasztottam ajándékokkal. Azt hittem, boldoggá teszem vele. Vettem neki egy Rolexet, egy autót, ruhákat. Már megbántam.”

Jane – aki “Jane Sexual Park” néven regisztrált a Twitteren – csináltatott egy 4.500 fontba kerülő mellműtétet is 18 éves korában. Azt is elismerte, hogy mást is csináltatott volna, ha a sebész engedi. „Gyorsan meg akartam szabadulni a súlyfeleslegemtől, de mikor beszéltem a sebésszel, azt mondta, nem vagyok túlsúlyos.” – panaszkodott.

Park a rendőrséggel is összetűzésbe került - tavaly májusban 110 fontra büntették, mert megtámadta egy éjszakai klub munkatársát, a jövő hónapban pedig ittas vezetésért áll a bíróság elé…

Ms Park szerint megdöbbentő, hogy új élete mennyire eltávolította a barátaitól, teljesen elszigetelődött. „Ijesztő, hogy mennyire más az életem, mint a barátaimé. Mikor azt mondják, aggódnak a pénz miatt, úgy értik, hogy nincs pénzük. Senki sem evez velem egy csónakban, senki sem ért meg igazán. Úgy érzem magam, mint egy 40 éves.”

 

 

„A Camelot nagyon komolyan veszi azt a feladatát, hogy törődjön a nyerteseivel, és minden nagynyertesnek felajánlja segítségét és tanácsait, ameddig csak óhajtják. Ez a segítség minden nyertes esetében egyénre szabott – a fiatal nyertesek esetében pedig az életkor nyilvánvalóan kiemelt faktorként jelenik meg a tanácsadás során.” - nyilatkozta a Camelot lottótársaság szóvivője a The Independent-nek.

“Nyereményét követően Jane kiemelt támogatást kapott a Camelottól.” – folytatta. “Egy tanácsadó felkereste az otthonában, hogy átadja neki a nyereményét, találkozót szervezett meg egy privát bankárral, és segített neki, mikor úgy döntött, hogy vállalja a sajtónyilvánosságot. Egy független pénzügyi és jogi csoportot állítottunk fel nem sokkal a nyereményét követően, és kapcsolatba hoztuk Jane-t más nyertesekkel, akik ilyen idősen nyertek, hogy megoszthassák egymással az élményeiket, és segítsenek Jane-nek hozzászokni a nyeremény gondolatához.”

“Annyi ideig tartjuk a kapcsolatot minden nagynyertesünkkel, ameddig csak igényt tartanak erre, és kapcsolatban álltunk Jane-nel is, hogy folyamatos segítséget nyújtsunk neki. Természetesen, mindig a nyertesen magán múlik, hogy elfogadja-e ezt a segítséget – de az ajtó mindig nyitva áll, és továbbra is támogatni fogjuk Jane-t, ahogyan csak tőlünk telik, ha úgy dönt, hogy ez az, amit szeretne.”

 

A Camelot szerint az életkor kérdése a parlamentre tartozik. „16 éves kor felett bárki lottózhat, és így nyerhet is.” – áll a közleményükben. „Nem a Camelot határozza meg a korhatárt – ez a döntés National Lottery 1994-es indulásakor született meg, így bármilyen életkorral kapcsolatos kérdés a parlament hatásköre.”

 

Ugyan a legtöbb lottójátékos folyamatosan arról ábrándozik, hogy megnyeri a jackpotot, a valóságban ezt komplikáltabb lehet átélni. Több olyan történet van lottónyertesekről, akik megszenvedték azt, hogy kiléptek a munkahelyükről, mikor egyetlen nap leforgása alatt gazdagok lettek.

Itt van például Callie Rogers is, aki 16 éves volt, és 3,6 fontos órabérért dolgozott, mikor 2013-ban megnyerte a National Lottery 1.875.000 angol fontot érő jackpotját - is nehezen szokott hozzá a hirtelen jött gazdagsághoz. Elkezdett költekezni, majd megpróbált öngyilkos lenni.

Ironikus módon Rogers azt állítja, hogy sokkal boldogabb most, hogy elköltötte az összes pénzt. „Nem gondolok magamra lottónyertesként – próbálom elfejteni azokat a hullámhegyeket és hullámvölgyeket, amiken keresztülmentem, és csak normális módon élni.” – magyarázta 2013-ban. „Túl sok pénz volt az egy olyan fiatalnak. Még ha azt is mondod, hogy nem változtatsz az életeden, megváltozik – és gyakran nem jobb lesz, hanem rosszabb.”

 
Ha valaki mégis szeretné kipróbálni, milyen a lottómilliomosok (sőt, lottómilliárdosok) élete, van lehetősége, hiszen az amerikai Powerball lottó most szombati főnyereménye 101 MILLIÁRD forint!
 

További történetek lottónyertesekről