Belmont Stakes – összecsap a Kentucky és a Preakness bajnoka

2013-06-06
Szombaton 145. alkalommal rendezik meg az amerikai Hármas Korona utolsó ágát jelentő Belmont Stakest. Idén ugyan biztos, hogy elmarad a koronázás, azonban ettől függetlenül remek futamnak ígérkezik.

 

Nézettség szempontjából a Belmont Stakes a negyedik legnagyobb futam az USA-ban, általában még a Breeders' Cup-nál is többen látogatnak ki erre a versenyre. 2002-ben ért el rekord látogatottságot a rendezvény, ekkor 103.222 néző volt szemtanúja Sarava győzelmének. Ennél nagyobb érdeklődés csak a Kentucky Derby-t és Oaks-ot, valamint a Preakness Stakes-t szokta kísérni. Rengetegen nézik a tévéközvetítést is, 2004-ben közel 22 millióan ültek a készülékek elé.

A Belmont Parkban, New York-ban rendezett Belmont Stakes a leghosszabb a Hármas Korona versenyek közül, másfél mérföldet (2,4 km-t) kell lefutniuk a hároméves paripáknak. Ez a hosszú táv az egyik oka annak, hogy eddig csak 11 telivér tudta eddig megkaparintani a koronát (a Kentucky Derby  távja 2 km, a Preakness-é pedig 1,9 km). A másik az, hogy rendkívül szoros ütemben követi egymást a három futam, hiszen a Belmont öt héttel a Kentucky Derby, és csupán három héttel a Preakness Stakes után kerül megrendezésre. 

Hossza miatt és amiatt, hogy ez a Hármas Korona utolsó ága, a "Champion-ok tesztjének" is nevezik a futamot. A legtöbb hároméves ugyanis nincs hozzászokva ekkora távhoz, és a tapasztalat vagy az állóképesség hiánya miatt nem tudják ilyen hosszú távon fenntartani a nyerő sebességet. Egy olyan hosszú versenyen, mint a Belmont a ló pozicionálása és a pontos időzítés létfontosságú. A futam sebességrekordját egyébként még Secretariat állította fel 1973-ban, ő 2:24:00 perc alatt teljesítette a távot. Szintén ehhez a győzelemhez kapcsolódik az első két befutó közötti legnagyobb távolság: Secretariat 31 testhosszat vert rá a második helyezettre.

 

Idén a Kentucky Derby-n Orb, a Preakness Stakes-en pedig Oxbow győzedelmeskedett, így hát biztos, hogy idén sem talál gazdára a Hármas Korona. Az idei Belmont valószínűleg kettejük nagy csatájáról fog szólni, hiszen szombaton mindketten ismét rajthoz állnak

A fogadóirodáknál a Derby-győztes Orb (3/1) a favorit. Az ő mérlege a Preakness Stakes-ig makulátlan volt, ott azonban csak negyedik lett. A Florida és a Kentucky Derby bajnoka az ötös rajtbokszból indulhat szombaton, ahonnan 1970 óta hat ló tudott győzni. Többek közt Seattle Slew is innen szerezte meg a Hármas Koronát 1977-ben. Utoljára több, mint húsz éve, 1991-ben, Hansel tudott csak innen indulva nyerni, szombaton kiderül, Orbnak sikerül-e a bravúr.

 

A futam másodfavoritja, Oxbow (5/1) kapta a Belmont történelmileg legsikeresebb rajthelyét, a hetest. 1979 óta hét ló tudott innen indulva nyerni. Döbbenetes szám! Az utolsó öt Belmont bajnok közül három ebből a startbokszból rajtolt. Drosselmeyer, Da' Tara és Rags to Riches is a hetes rajthelyről indulva nyerte meg a Belmont-ot, Da’Tara és Rags to Riches ráadásul egymást követő években. Oxbow-nak folytathatja ezt a hagyományt – ráadásul a Preakness-en is élt ezzel a lehetőséggel, hiszen ott is a legsikeresebbnek tekinthető pályáról rajtolt és győzött. Oxbow a Preakness előtt nem mutatott kimagasló mérleget, a Kentucky Derby-n csak hatodik, az Arkansas Derby-n csak ötödik lett. A Preakness előtt csak egy nyeretlenek számára kiírt futamot tudott nyerni. Szombaton kiderül, hogy egyszeri fellángolás volt-e csak részéről a Preakness-en mutatott teljesítmény…

 

Egy biztos, ha Orb nyer, ő lesz a 12. olyan telivér, aki a Kentucky Derby-n és a Belmonton is győzni tudott. Utoljára 1995-ben sikerült ez Thunder Gulch-nak, aki a Preakness-en harmadik lett. Orb vérvonala minden esélyt megad erre, hiszen nagyapja az 1992-es Belmont Stakes győztes A.P. Indy. Az is egy jó előjel, hogy az Orb-on kívüli egyetlen hárombetűs Derby győztes, Zev a Belmonton is nyerni tudott :)

Oxbow mellett szól ugyanakkor, hogy míg az utóbbi húsz évben kilenc Preakness győztes, addig csak öt Derby győztes tudott nyerni a Belmonton. Utoljára 2005-ben volt közös Preakness/Belmont bajnok, Afleet Alex, aki a Kentucky Derbyn harmadik lett.

 

Orbon és Oxbown kívül esélyes lehet még Revolutionary (9/2), a Louisiana Derby bajnoka, a Kentucky Derby harmadik helyezettje. Ő a kilences pozícióból indul, ahonnan 1998 óta három ló tudott nyerni. 

 

Freedom Child (8/1) legutóbbi futamát – a Group 2 minősítésű Peter Pan Stakest -  pont itt, a Belmont Parkban nyerte, rendkívül magabiztosan, több, mint 13 hosszal. Ennek a ténynek köszönheti, hogy bár azon kívül eddig csak egy nyeretlenek számára kiírt futamban indult, a fogadóirodák jó esélyesnek tartják. Valamelyest rontja a helyzetét, hogy 1970 óta csak három ló tudott nyerni a 2. startbokszból, utoljára 1994-ben Tabasco Cat.

 

A futam egyetlen kancája, Unlimited Budget (8/1) jó mérleggel érkezik a futamra. Todd Pletcher tanítványa 4 eddigi futamából hármat megnyert, a Kentucky Oaks-on pedig harmadik lett. A nyeregben egy női zsoké, Rosie Napravnik ül majd. Pletcher egyszer már történelmet írt a Belmonton, hat évvel ezelőtt, mikor Rags to Riches lett az első kanca 102 év után, aki meg tudta nyerni ezt a futamot. Arra még nem volt példa, hogy egy Hármas Korona futamot női zsoké nyerjen egy kanca hátán, meglátjuk, ők ketten mit alakítanak szombaton.

 

Rajthoz áll a Kentucky Derby második helyezettje, Golden Soul (10/1), valamint az Arkansas Derby bajnoka, Overanalyze (12/1) is, aki arról a hármas pályáról indul, ahonnan az utóbbi 31 évben 6 győztes született (többek közt Affirmed is innen rajtolva szerezte meg a Hármas Koronát 1978-ban). Az utóbbi két évben is innen startoltak a bajnokok - Ruler on Ice és Union Rags is a hármas starthelyről indulva tudott nyerni.

 

A kevésbé esélyes indulók közé tartozik Palace Malice (15/1), Vyjack (20/1), Incognito (20/1), Will Take Charge (20/1), Giant Finish (30/1), Frac Daddy (30/1) és Midnight Taboo (30/1). 

 

A futam magyar idő szerint szombat éjjel (vasárnap hajnalban) 0:36-kor rajtol.

 

Címkék: lóverseny, tipp,