Bejött a román kormány visszamenőleges adóztatási húzása

2016-03-21
Jókora bevételt hozott a román államkincstár számára a kormány azon kikötése, hogy csak a visszamenőleges adó befizetése után ad ki liszenszet az online szerencsejáték szolgáltatók számára.

 

A román szerencsejáték hatóság adatai szerint a szerencsejáték szolgáltatók 269 millió euró adót fizettek be 2015-ben, 71,3 százalékkal többet, mint a megelőző évben. A román kormány 2015-ben ezen kívül még további 70 millió eurót is begyűjtött az online szerencsejáték szektorból liszenszdíj és engedélyezési díj jogcímen.

 

A bevétlek megugrása a kormány azon kikötésének köszönhető, hogy azok az online szerencsejáték szolgáltatóknak, melyek az új román jogszabályok szerint liszenszet kívánnak szerezni az országban, 2009-ig visszamenőleg 20% adót kell fizetniük a román játékosoktól származó bevételük után.

 

Nem új keletű találmány ez - Spanyolországban is hasonló lépésre szánta el magát a kormány az utolsó pillanatban, mielőtt 2013-ban liberalizálták volna online szerencsejáték piacukat. Románia sikere bizonyára más kormányokat is arra fog bíztatni, hogy visszamenőleges adók fizetését szabják a piacralépés feltételéül, és ez például egy orosz méretű piac esetében súlyos következményekkel járhat a szolgáltatókra nézve.

 

Románia a piac megnyitása óta 19 online liszenszet adott ki, ebből 12-t más EU tagállamokban székhellyel rendelkező szolgáltatók számára. Néhány nemzetközi szolgáltató, például a Bet365 és a Bwin.party oldalát azonban annak ellenére feketelistára tette a román szerencsejáték hatóság, hogy befizették a visszamenőleges adót.

 

A hónap elején a román szabályozó testület olyan kiegészítő jogszabályt fogadott el, mely véget vetett az ideiglenes liszenszekkel operáló rendszernek, és véglegessé tette a már kiadott 19 engedélyt.

 

A SafeCharge fizetési szolgáltató – mely a közelmúltban jelentette be együttműködését a SuperBet román sportfogadási szolgáltatóval – adatai szerint Románia 19,5 millió lakosa közül több mint 1 millió számít aktív sportfogadónak, akik évente több mint 1 milliárd eurónyi tétet tesznek meg. A román fogadók körében továbbra is a labdarúgás a legnépszerűbb, ezt követi a tenisz, az ökölvívás, a jégkorong és az agárverseny.