Bedőlni látszik a makaói szerencsejáték modell

2014-12-02
Több milliárd dollárnyi behajthatatlannak tűnő kintlévőségük van azoknak az úgynevezett “utazásszervezőknek”, akik a tehetős kínai szerencsejátékosokat összekötik a makaói kaszinókkal – megnyomorodni látszik tehát az az üzleti modell, mely eddig a világ legnagyobb kaszinóközpontját éltette.

 

Az utóbbi tíz évben az angolul „junket operatornak” nevezett utazásszervezők óriási szerepet töltöttek be a makaói kaszinóiparban: ők voltak azok, akik felkeresik a hatalmas vagyonnal rendelkező, nagy tétekkel játszó szerencsejátékosokat a kontinentális Kínában, és a készpénzkiviteli limitet kijátszva, kamatmentes kölcsönt biztosítva számukra, elviszik őket a makaói kaszinókba. A rendszer mindkét fél szempontjából jól működik: a szervezők csinos kis jutalékot kapnak, a kaszinók pedig szépen profitálnak a VIP termekben óriási összegeket elköltő játékosokból.

 

Ez a rendszer megóvja a kaszinókat a hitelkockázattól, és segítségével a makaói bevétel a tavalyi évben a Las Vegas-i hétszeresére, 45 milliárd dollárra ugrott. A junket szektor nélkül az olyan szolgáltatók, mint a Las Vegas Sands és a Melco Crown Entertainment vagy csak a kisebb pénzű tömegekre számíthatna, vagy közvetlenül lenne kénytelen hitelt nyújtani a VIP játékosok számára.

 

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a VIP ügyfelek rendkívül fontosak a világ legnagyobb szerencsepiacának számító Makaó számára. Tőlük származik ugyanis az itteni kaszinók bevételének körülbelül kétharmada, és legtöbbjük a kontinentális Kínából érkezik. Ezek a játékosok nagyrészt hitelben játszanak, mivel a jogszabályok szerint egy magánszemély csak maximum 20 ezer yüant (nagyjából 3.300 dollárt) vihet át a határon, és napi 10 ezer yüannál (1.650 dollárnál) többet nem vehet az ATM-ekből.

 

Egy makaói junket tanácsadó, Tony Tong elmondása szerint ezek a junket vállalkozások normál esetben 30 napos határidőre biztosítanak hitelt a játékosoknak, havi 3 százalékos kamatra. Az utóbbi időben azonban a kínai gazdaság lassulása, valamint az, hogy a hatóságok egyre inkább fellépnek a korrupciós ügyekkel szemben, elriasztotta a VIP játékosokat. 

 

A kevés hitelfelvétel, és a lassú visszafizetések miatt egyre inkább leáll a pénzáramlás. „Ez az üzleti modell szinte bedőlt.” – jelentette ki Philip Tulk, a hongkongi Standard Chartered elemzője. Heng Sheng, az egyik legnagyobb junket szolgáltató képviselője októberben azt közölte a befektetőkkel egy zárt konferencián, hogy a kintlévőségük 30 százaléka több, mint egy éves. Sok játékos havi részletfizetést kért a normál, egyösszegű visszafizetés helyett.

 

Nehéz megállapítani, hogy pontosan mennyi hitelt nyújtanak ezek a szolgáltatók, mivel az üzletek jelentős része informálisan köttetik, de egy nemzetközi bank hongkongi székhelyű elemzőjének becslése szerint az adósságállomány úgy 12,9 milliárd dollár körül mozoghat.

 

450 millió dolláros tartozás

 

A dúsgazdag szén-báró, Lu Zhong Lou az egyik szélsőséges példája annak, hogy hogyan csúszhat félre ez az üzleti modell. A Forbes magazin által a leggazdagabb kínaiakról készített listán is szereplő 49 éves Lou gyakori látogatója a Wynn és a Galaxy Entertainment gyémántokkal kirakott luxus kaszinóinak, több fotó is megjelent, amint a bakkarat asztaloknál játszik a hitelezőitől kapott pénzen. A médiaértesülések szerint jelenleg körülbelül 451 millió dollárral (mintegy 111 milliárd forinttal) tartozik a különböző junket szolgáltatóknak. 

 

A szolgáltatók elmondása szerint nem mindegyik kölcsönt rögzítik szerződésben, és Lu adósságát bizonyára már a kamatok, és néhány illegális mellék-megállapodás is növeli. Ez utóbbi esetben minden egyes dollár, amit feltesz az asztalra, 20-szorosan számítódik. A Reuters próbált utánajárni a számok valóságtartamának, és Lu egy ponton már bele is egyezett, hogy beszél egy riporterrel az adósságairól, azonban később visszakozott. Képviselője csak annyit közölt, hogy Lu engedélye nélkül nem kommentálhatja az információt.

 

Hitelezői szerint Lou vagyona és befolyása különösen megnehezíti a tartozás behajtását, a helyi média pedig októberben arról számolt be, hogy a kínai hatóságok két hitelezőjét - egyelőre tisztázatlan okokból - őrizetbe vették. 

 

„Még az alacsony beosztású állami vezetőktől is meglehetősen nehéz behajtani az adósságokat, nem beszélve a magas polcon ülőkről. Hogy is lehetne nyomást gyakorolni rájuk. Nem lehet. Le kell írni.” – jelentette ki Peter Wong, a Total Credit and Risk Management Group igazgatója.

 

Mivel a szerencsejáték céljából adott hitel Kínában illegális, a Reuters által meginterjúvolt junket szolgáltatók elmondása szerint maguknak kellett átutazniuk a szárazföldi Kínába, hogy megpróbálják behajtani az adósságokat, és a stratégia némely esetben sikeresnek bizonyult. Mások a Wonderful World elnevezésű oldal szolgáltatásait vették igénybe, ahol nevesítve lehet megszégyeníteni az adósokat, és ahol jelenleg több, mint 700 játékos szerepel névvel és fotóval.

 

„Makaónak szüksége van arra, hogy valamiféle védelmet biztosítson a junket szolgáltatók számára, hiszen tőlük függ a makaói szerencsejáték szektor.” – mondja az oldal üzemeltetője, Charlie Choi.