Bajban vannak az angol fogadóirodák

2012-03-19
A hazai médiában megjelenő, az angolok extrém fogadásairól szóló hírek alapján azt gondolhatnánk, hogy a brit fogadóirodák úsznak a pénzben, ám a legújabb hírek nem erről számolnak be.

 

A brit média mostanában rászállt a fogadóirodákra. Azzal vádolták őket, hogy olyan helyen nyitnak irodákat, ahol kizsákmányolják a szegényeket; a lóversenyezők arra panaszkodtak, hogy nem fizetnek eleget;  a kormány meg akarja adóztatni a fogadókat, a B2 (fogadási terminál) gépek pedig véget nem érő kritika céltáblái. 

 

A szokásos bukméker ellenes érzelmekkel felvértezett olvasók persze megbocsátják ezeket, hiszen úgy gondolják, hogy a fogadóirodák a szegény fogadók lehúzásából csinálnak profitot, és nagyon is megérdemlik, hogy ott rúgják őket, ahol érik. 

Azonban az igazság úgy tűnik más, ahogyan azt a lenti adatok is mutatni fogják.

Ami  tényleg fura, az az, hogy míg a média azt a látszatot kelti, hogy a bukmékerek a fogadási terminálok bevezetése óta csak még inkább gazdagszanak, a valóságban a fogadóirodák nyeresége jelentősen csökkent 2007 óta.  A Ladbrokes profitja 61%-kal csökkent 2007 óta, a William Hill jobban teljesített, „csak”  36%-kos csökkentést mutat 2008 óta.

 

Ha a nagy cégek számára is ilyen nehéz a helyzet, akkor milyen lehet a kisebbeknek, ahol az állandó költségek magasabbak a bevételhez mérten. Az iparág az egyre növekvő költségekkel néz szembe. A bukmékerek mentesek az áfa alól, tehát minden számla 20%-kal többe kerül számukra, mint egy áfa hatálya alá tartozó vállalkozás számára. A lóverseny felvételek fogadóirodákban való megjelenítésének költsége hihetetlen mértékben nőtt az utóbbi években, mára a megengedhetetlen kategóriába tartozik. A szerencsejáték és helyi hatóságok számára fizetendő liszensz díjak pedig rendkívül magasak.

 

Ugyan ez bizonyára nem vigasztalja a magyar szerencsejáték piacon tevékenykedő vállalkozókat, de látható módon sajnos nem hazánk az egyetlen, ahol az utóbbi években kezd ellehetetlenülni az ebben a szektorban működő vállalkozások helyzete.

Címkék: piaci információ,