Bajban a Ladbrokes

2014-03-03
A második legnagyobb brit fogadóiroda működési profitja 33 százalékkal, adózás előtti eredménye 66 százalékkal csökkent 2013-ban az előző évihez képest. Ennek köszönhetően a hírek szerint 50 irodát bezárnak, és erőteljesen billeg a vezérigazgató széke is.

 

A tavalyi évben a Ladbrokes írországi működési költsége közel 7 százalékkal, 62,3 millió fontra emelkedett, működési profitja 28 százalékkal, 10,2 millió fontra esett vissza. A vállalat írországi nettó bevétele 1,1 százalékkal 80,9 millió fontra, bruttó nyeresége pedig alig valamivel 1 százaléknyival, 83 millió fontra nőtt. 

 

„Bár a fogadások összegének csökkenését tapasztaltuk, a Cheltenham fesztiválon pedig több kedvezőtlen eredmény született ránk nézve [a Ladbrokes Ireland tavaly 2 millió fonttal kevesebbet profitált ezen a fesztiválon, mint 2012-ben], az 1,5 millió fontnyi bruttó profitcsökkenést mérsékli a szélesebb termékkínálat és a továbbfejlesztett kereskedelmi technológiák és folyamatok” – nyilatkozta a cég az ír tevékenységével kapcsolatban.

 

 

A cégcsoport egészét nézve sem rózsásabb a helyzet: a napokban nyilvánosságra hozott adatok szerint az adózás előtti eredmény 66,3 százalékkal, 67,6 millió fontra csökkent. Az egy részvényre eső hozam 65,2 százalékkal, 7,3p-re; a nettó bevétel (a nagy tétekben játszó „high roller” fogadókat nem számítva)  0,6 százalékkal csökkent. A nettó veszteség ezzel párhuzamosan 0,3 százalékkal, 400 millió fontra nőtt. A bevétel – a high rollereket is beleszámítva – 5,5 százalékkal, valamivel több, mint 1,1 millió fontra nőtt, az egy részvényre jutó osztalék változatlanul 8,9p.

 

A csoport vezérigazgatója, Richard Glynn ennek ellenére úgy nyilatkozott hogy bár a 2013-as számok kiábrándítóak, a "valódi működési előrelépés" történt, mely az idei évben folytatódik. Hozzátette, hogy a platform és a termékek fejlesztése az idei évi labdarúgó világbajnokságtól kezdve hoznak majd „kézzelfogható előnyöket”. Kiemelte, hogy a Playtech-kel való hosszútávú partnerség, valamint a már bizonyított Mobenga platformon alapuló új mobilos oldal (mely decemberben indult, és az első visszajelzések pozitívak voltak) 2014 második félévétől felgyorsítja a digitális bevételek növekedését. 

 

A hónap elején ugyanakkor a Ladbrokes szóvivője bejelentette, hogy idén 40-50 iroda bezárását tervezik az Egyesült Királyságban. Sőt, a Financial Times értesülései szerint a cég testülete megvitatta Richard Glynn vezérigazgató leváltását – állítólag a világbajnokságig kapott haladékot…