Ázsiai cégek dominálnak a legnagyobb szerencsejáték vállalatok listáján

2012-01-16
Számos ázsiai cég szerepel annak az ötven legnagyobb szerencsejáték ipari vállalatot tartalmazó listának az élmezőnyében, melyet az egyik legelismertebb szerencsejáték ipari tanácsadó iroda, a GBGC (Global Betting and Gaming Consultants') állított össze.


Egész pontosan hét ázsiai székhelyű cég szerepel az első tíz között - közülük legelőkelőbb helyen, a lista második helyét elfoglaló Sands China áll, megelőzve a Wynn Macau-t és a Genting Sigapore-t. Az első helyezett Las Vegas Sands-nak és az ötödik helyezett Wynn Resorts-nak szintén jelentős bevételei vannak Ázsiában.


GBGC Top 10 (2012. január)

1. Las Vegas Sands

2. Sands China

3. Wynn Macau

4. Genting Singapore

5. Wynn Resorts

6. SJM Holdings

7. Galaxy Entertainment

8. Genting Malaysia

9. International Game Technology

10. MGM China Holdings


"Az, hogy ennyi ázsiai székhelyű cég szerepel a listán egyszerűen azt a tényt tükrözi, hogy Ázsia lett a világ legnagyobb szerencsejáték régiója, megelőzve Európát és Észak-Amerikát." magyarázta Lorien Pilling, a GBGC kutatási igazgatója.


Előrejelzéseik szerint 2015-re a globális kaszinó piac 48%-át ázsiai kaszinók fogják magukénak tudni. Ez a szám azon a feltételezésen alapul, hogy Szingapúr és Makaó továbbra is növekszik, új szerencsejáték érdekeltségek nyílnak a Fülöp szigeteken és Vietnámban, valamint Japán integrált szórakozóhelyeket hoz létre.


Több ázsiai cég papírja megtalálható a múlt évben legjobban teljesítő részvények között is. A Galaxy Entertainment áll a lista élén, részvényeinek árfolyama 53%-kal nőtt az elmúlt év folyamán. A vállalat 2011 májusában nyitotta meg új Galaxy Macau nevű kaszinóját. Szorosan a Galaxy Entertainment mögött áll a Kingston Financial (régebben Golden Resorts), ami két kaszinó hotel tulajdonosa és szórakoztatóipari szolgáltatásokat kínál Makaón (51%), valamint a makaói kaszinó operátor, a Melco Crown (45%).

Ha ezek az előrejelzések és projektek megvalósulnak, akkor az biztos, hogy az ázsiai cégek az elkövetkezendő években továbbra is uralni fogják a GBGC listájának élmezőnyét.


A GBGC szakértői két szerencsejátékokkal kapcsolatos tőzsdei indexet állítottak össze:

  • GBGC 50: az 50 legnagyobb szerencsejáték vállalatot tartalmazza a tőzsdei érték alapján
  • iGBGC: a 10 legnagyobb online szerencsejáték vállalatot tartalmazza tőzsdei érték alapján

Az 50 legnagyobb szerencsejáték ipari vállalat teljes tőzsdei értéke 2012 januárjában 185,3 milliárd USD volt - ez 5% alacsonyabb a 2011 áprilisi értékhez képest.

2011 januárja és 2012 januárja között a GBGC 50 index 121,0-ról 118,4-re esett vissza, ami 2,2%-os csökkenés a 12 hónap alatt. Ez azonban még így is jobb teljesítmény, mint az online szerencsejáték ipari cégek iGBGC indexe, mely egy év alatt 7,7%-kal esett (269,1-ről 248,5-re).


GBGC 50 és iGBGC index 2005. január - 2012. január

Forrás: GBGC AnalysisCímkék: piaci információ,