Az vesz lottót, aki a legkevésbé engedheti meg magának

2018-10-15
Egy új amerikai felmérés szerint az alacsony keresetűek veszik a legnagyobb arányban a különböző lottójátékokat, miközben az is kiderült, hogy az amerikaiak negyedének egyáltalán nincs vésztartaléka.

 

A Bankrate által augusztusban, 1000 amerikai állampolgár részvételével készített, szeptember közepén nyilvánosságra hozott felmérés arra a megállapításra jutott, hogy az évi 30 ezer dollárnál kevesebbet kereső amerikaiak 28 százaléka vesz legalább hetente egyszer lottót. Ők évente 412 dollárt költenek lottószelvényre. Érdekes módon ők azok, akik éttermi fogyasztásra is viszonylag sokat, évi 2.118 dollárt költenek, vagyis jövedelmük körülbelül 13 százalékát. 

 

Az éttermi étkezés (étel, kávé ill. egyéb italfogyasztás) egyébként minden jövedelmi osztályra jellemző az USA-ban, a válaszolók 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legalább hetente háromszor elköveti ezt a „pénzügyi bűnt”. 

 

A magasabb jövedelműek másra verik el a pénzt. A 75 ezer dollárnyi és afeletti jövedelemmel rendelkező háztartások évente 105 dollárért vesznek csak lottószelvényt – negyed annyit, mint az alacsonyabb jövedelműek. 

 

Az amerikaiak összesen 80,3 milliárd dollárt költöttek lottóra a 2017-es pénzügyi évben, ami jelentős növekedés a 2006. évi 57,4 millióhoz képest. Az emelkedés legfőképp a két nagy államközi lottójátéknak, a Powerball-nak és a Mega Millions-nak köszönhető, melyek egyre-másra döntögetik a jackpot rekordokat – állítja David Gale, a Állami és Tartományi Lottótársaságok Észak-Amerikai Szövetségének (North American Association of State and Provincial Lotteries) ügyvezetője. 

 

A 43 USA tagállam közül, melynek van állami lottójátéka, New York adta el a legtöbb lottószelvényt, mellyel 9,7 milliárd dollár bevételre tett szert. (Döbbenetes szám, de még ez is csak kevesebb mint 2 százaléka az állami költségvetésnek.) A lottóeladásokból származó bevétel 30%-át egyébként az USA tagállamok olyan népjóléti programok finanszírozására használják, mint az egészségügy, oktatás vagy környezetvédelem.