Az új szerencsejáték-törvény furcsaságai

2011-10-11 Sehogyan sincs ez így jól. A régi kormányt az jellemezte, hogy a törvényeket meghozataluk előtt olyan sokszor átrágták-ellenőrizték, hogy mire hatályra emelkedett volna, szinte már el is avult. A mai törvényhozás ezzel szöges ellentétben irgalmatlan tempóban hozza létre a törvényeket, ami már-már az átgondoltság hiányát feltételezi.

Vegyük először is a játékgépek adóját: A Szerszöv egyik nemrég kiadott közleményében ez olvasható: „A Magyar Szerencsejáték Szövetség tagsága bejelentette: az Európában is példátlanul magas, gépenként havi fix ötszázezer forintos adót nem tudják kitermelni, ezért november 1-jétől a teljes iparág csődbe kerül, a gépek és játéktermek 90 százaléka megszűnik, több ezer vendéglátóhely bezár és több tízezer munkavállalót kell elküldeni.”

„A szervezet tudatta az államfővel és a parlamenti képviselőkkel, hogy az ötszörös adóemelés következtében a magyar vállalkozók le fogják adni a pénznyerő automatákat, be fogják zárni a játéktermeket, és ennek következményeként nem adóbevétel növekedés lesz, hanem a járulékokkal együtt fizetett hetven milliárd forint sem fog befolyni az államkasszába. A Szövetség szerint az irreális adóemelés következményeként a kormány a 2012-es költségvetés tervezésekor már nem számolhat az eddigi fix adóbevétellel, viszont újabb hatvanezer munkanélküli ellátására is fel kell készülnie.”

Jó, a számok biztosan kicsit túlzóak, és foghatjuk a kormány döntését arra is, hogy védeni szeretné az állampolgárokat a pénznyerő automaták „káros hatásaitól” nevezetesen a játékfüggőségtől, mely tényleg sok család életét keseríti meg. Ez mindenképpen nemes cselekedet.

Igen ám, de másrészről most akarják legalizálni az online szerencsejátékot, ami fenti célnak erőteljesen ellentmond.  Igaz, mondhatják, hogy annak a szegényebb rétegnek, akire potenciális veszélyt jelenthetett a játékgép, talán nem futja számítógépre és internet kapcsolatra.

Megismerkedhettünk tehát a „távszerencsejáték ” fogalmával, ami a lóversenyt és a kártyajátékokat foglalja magában, amennyiben azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik.  Ez is érdekes meglátásra ösztönözheti azt, aki csak egy kicsit is járatos a szerencsejáték világában. A lóverseny ugyebár nagyon kis szegmensét jelenti a magyar szerencsejáték piacnak, még akkor is, ha nagy erőfeszítések zajlanak a fellendítésére. De még ez a kis szegmens sem a világhálón zajlik, hanem a helyszínen, az ablaknál kell megtenni tétjeinket, az internetes lóverseny fogadás inkább csak az angolszász országokban népszerű.

A lóversenynél jóval nagyobb szegmenst képvisel  a távszerencsejáték másik formája, a” hírközlő eszköz és rendszer útján szervezett kártyajáték”, amelyek közül a póker örvend legnagyobb népszerűségnek hazánkban. Már csak azért is, mert a kormány egy régebbi intézkedésével a pókertermek működését tette szinte lehetetlenné, így a bezárt ajtókból a játékosok a világhálóra kényszerültek. Szép és jó, hogy az ebben a szektorban megforduló pénzből szeretne magának egy szép szeletet a kormány, ez dícsérendő. De akkor miért hagyta ki a legalizálandó távszerencsejáték definíciójából a sportfogadást, a klasszikus kaszinójátékokat (pl. rulett, kocka), és az egyéb fogadásokat? Pedig ők örömmel fizetnének, és tennének eleget a kormány korábban megszellőztetett, ezzel kapcsolatos előírásainak, (magyarországi képviselő, magyarországi tükörszerverek, stb.) csak hogy végre legalizálhassák magukat itthon. Mert ugye most kis jóindulattal legálisnak minősülnek itthon futó reklámjaik, január 1-től viszont ugyanolyan tiltólistára kerülnek, mint a dohánytermékek. 

És még nincs vége, van még pár érdekes dolog az új törvényben. Például , aki online szerencsejátékot engedély nélkül szervez, számolhat azzal a szankcióval, hogy az adóhatóság letilthatja a szerencsejátékot működtető internetes felületekhez történő hozzáférést, és elrendelheti a szerencsejátékkal kapcsolatos befizetéseket és kifizetéseket lebonyolító bankszámlák – legfeljebb 90 napig tartó – zárolását. Az utóbbitól egyátalán nem ijed meg az, aki akár csak egyszer is járt internetes fogadóoldalon, hiszen a bankszámláról való be-és kifizetés mellett egyéb más „veszélytelen” módja  van a pénz mozgatásának. Viszont az előbbi elgondolkodtató. A legtöbb szerencsejátékos oldal nemcsak pókert és lóversenyfogadást szervez, hanem mindenféle egyébb fogadást- és játékot, mint például sportfogadás, slots játékok, kaszinójátékok. (csak zárójelben: a lóversenyfogadás a sportfogadás egyik ága.) Ezekre az illegális fogadási formákra a tét ugyanarról a játékosi egyenlegből emelődik le, mint a legális játékoknál. Hogy fogja a hatóság csak a fogadóoldal felét letiltani?

Lehet, hogy ezeket a dolgokat mi, „kisemberek” nem érthetjük. Akik kicsit jobban belelátnak az eseményekbe, talán csendben feltételezik, hogy a sportfogadás azért maradt ki a „távszerencsejáték-fajták ” köréből, mert az állami tulajdonban lévő aranytojást tojó tyúk, a Szerencsejáték Zrt. is éppen most ügyködik az online sportfogadási oldalának létrehozatalán, és abból jóval több bevétele lesz (ha felfut), mint a külföldi oldalak 20 százalékos adójából. De ez csak sejtés. Kíváncsian várjuk a folytatást és az esetleges korrekciókat.