Az új kaszinók és a kormány

2013-07-15
Az elmúlt években a kormány a szerencsejáték piaci szabályozás kapcsán szabályos ámokfutást mutatott be.

 

A tíz  új  vidéki kaszinó létesítésére irányuló elképzelést azonban  - az első reakciók többségétől eltérően -  korrektnek és végiggondoltnak látjuk. 

Tisztában vagyunk vele, hogy kedves olvasóink nagyobb része ezzel be is fejezi a cikkünk olvasását, de akit érdekel, lássa álláspontunkat:

- A szerencsejátékból származó adóbevételekre a költségvetésnek szüksége van, ez pedig fájdalommentesebb  pénzbeszedés, mint akármelyik adó. 

- Helyes, hogy a játékosok szerencsejáték iránti szenvedélye szabályozott módon kerül kielégítésre, ez korlátozza az illegális piac nagyságát, és a szabályozott környezetben a játékfüggőség kialakulása elleni eszközök használatára is lehet figyelni.

- A kaszinóknak nagy a társadalomra való veszélyessége, de 10 vidéki kaszinó azért nem igazán sok, és a kaszinó látogatói  nem a társadalom legelesettebb rétegéből kerülnek ki.

- Jó elképzelés, hogy első lépésként csak korlátozott számú vidéki kaszinó fog elindulni, így ha szükséges a szabályozást nagyobb károkozás nélkül korrigálni lehet.

- Helyes, hogy a kaszinóengedélyezés előtt, a lehetséges üzemeltetőket a kormány szűrni akarja. Ennek talán a legjobb módja a meghívásos pályázat.

- A 10 kaszinó létesítése elég sok pénzbe fog kerülni.  Épületek kellenek, azokat át kell építeni, beléptetető- és kamerarendszer szükséges, drágák a gépek és a megfelelő berendezés. Helyes, hogy ezek a kaszinók  nem állami forrásokból épülnek, így nem tudunk egyetérteni azzal a javaslattal, hogy a kaszinók üzemeltetését a Szerencsejáték Zrt-re kell bízni. A Szerencsejáték Zrt pénze végső soron állami pénz, hiszen 100%-ban állami tulajdonban van.

- A kaszinók üzemeltetése különleges szakértelmet követel meg, és egyáltalán nem biztos, hogy ezek  a vidéki  kaszinók üzletileg sikeresek lesznek. Ez eléggé élőmunka igényes tevékenység, a forgalom rapszodikus, a piacot minden városban külön fel kell építeni. Helyes, hogy ebben az állami lottótársaság nem vesz részt. A Szerencsejáték Zrt a szegedi és a kecskeméti kaszinójával – igaz más szabályozási környezetben -  korábban már megégette magát. Téves az a felfogás, hogy a Szerencsejáték Zrt rendelkezik a megfelelő játékszervezési és biztonsági  szakértelemmel - ezen a területen majdhogynem semmije nincs.  Azt nagyon  rendben lévőnek  találnánk, ha egy szerver alapú pénznyerő automata rendszer kiépítésére a Szerencsejáték Zrt lehetőséget kapna, mert az  ehhez szükséges ismeretek legalább részben  rendelkezésre állnak. 

 

Megjegyezzük azonban azt is, hogy a jelen - korrekt - elképzelést a joganyag  és a feltételek megváltoztatásával még  bőven el lehet rontani. Várjuk a fejleményeket,  ide értve azt is, hogy kiket fognak a pályázatra meghívni.

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,