Az se jó, ha túl sokat nyernek egy lottózóban

2014-04-07
A floridai lottótársaság emberei a napokban leszerelték gépeiket három üzletből, és tulajdonosaikkal megszüntették a viszonteladói szerződést. Az ok: túl sokat nyertek náluk!

 

Az ügy kapcsán egyelőre még senkit sem tartóztattak le, de a lottótársaság közleménye szerint „csalás történhetett a szelvények eladása kapcsán”. A három üzletben adtak el ugyanis több olyan nyertes szelvényt, melyet a gyanúsan sűrűn nyerő Louis Tillman Johnson neve alatt váltottak be a lottótársaságnál. - írja a Sun Sentinel. 

 

Viszik a leszerelt gépeket a floridai lottótársaság munkatársai (Fotó: Sun-Sentinel)

 

Az egyik üzletben például 2012. januárja óta 36 darab nyertes szelvényt adtak el (melyeken legalább 135 ezer forintnyi nyeremény volt), és ebből 26-ot a Pompano Beach-i illetőségű férfi váltott be. Az adatok azt mutatják, hogy Johnson kaparós sorsjegyeken és lottójátékokon is nyert, és az utóbbi 10 évben összesen 252-szer igényelt valamilyen nyereményt, összesen 719.051 dollár, tehát mintegy 160 millió forint értékben. 

 

A 68 éves Johnson elmondása szerint múlt héten két nyomozó és a serif hivatal négy munkatársa látogatta meg 110 négyzetméteres otthonában, és két óra hosszán át faggatták. „Azt mondták, hogy ne beszéljek senkivel, mert különben lecsukatnak.” nyilatkozta. Állítása szerint megmutattak neki egy listát, melyen az állítólagos nyereményei szerepeltek, ő pedig erre megkérte a nyomozókat, hogy nézzenek körül szerény otthonában, és mondják meg, hogy szerintük hol az a rengeteg pénz. „Fogalmam sincs, hogy mi folyik itt. Csak annyit tehetek, hogy kivárom, mi lesz.”

 

Johnson azt állítja, hogy 2008-ban ellopták az iratait, és szerinte valaki az ő nevében vált készpénzre különféle nyereményeket. „Tudom, hogy nem én vagyok az, de nem tudom bizonyítani.” közölte. Elmondása szerint azzal keresi meg pár dollárját, hogy fémhulladékot szállít öreg pickupjával egy barátjának. Rossz fogai vannak, amiket meg kellene csináltatnia, és egyéb egészségügyi problémái is akadnak, amikre egy pár jackpot igazán jó gyógyír lenne. „Ha lenne pénzem, elmennék az orvoshoz az egészségügyi gondjaimmal.”- mondja.

 

A lottótársaság elmondása szerint szúrópróbaszerűen szokták ellenőrizni 13 ezer viszonteladójukat, akik az eladott szelvények után 5 százalékos jutalékot kapnak, azon felül pedig bónuszt, ha nyertes szelvény értékesítenek. Előfordulnak szerződésszegések, például kiskorúak kiszolgálása, esetleg drog értékesítése, vagy, hogy mozgássérültek részére nem megközelíthető a hely, vagy éppen nem árulják a Florida Lottery valamennyi termékét.  „Ez az eset azonban komolyabb ennél. Ez a három üzlet belátható időn belül biztos, hogy nem árulhat lottószelvényeket.”