Az online szerencsejáték kevésbé okoz függőséget

2016-12-05
Egy most megjelent tanulmány szerint az online szerencsejátékok nem okoznak olyan mértékű függőséget, mint a hagyományos társaik.

 

Egy új kutatás arra a megállapításra jutott, hogy az ember sokkal könnyebben le tud állni kedvenc online szerencsejátékával, mint a hagyományos szerencsejátékokkal, mivel az ezeken való játék nem okoz olyan mértékű függőséget. Ez az első olyan tanulmány, mely a szerencsejáték függőség mértékét vizsgálta a lakosság körében az „online szerencsejáték betegség” tüneteivel. Ilyen tünet például a játékba való belefeledkezés, a szorongás és egyéb megvonási tünetek (a játék beszüntetése esetén), a játékkal töltött egyre több idő, a kontroll elvesztése, az egyéb dolgok iránti érdeklődés csökkenése és a szociális kapcsolatok hanyagolása.

 

Az eredmények azt mutatták, hogy ugyan sok játékos úgy érezte, hogy belefeledkezett a játékba, és az elvonta a figyelmét az egyéb kötelességeiről - hasonlóan ahhoz, mint mikor egy sportrajongó kedvenc csapata a döntőbe kerül - kevés a valószínűsége annak, hogy ez az állapot kóros, hacsak nem érez a játékos komoly mértékű szorongást. „Az online szerencsejátékok jelenleg a legnépszerűbb szabadidős tevékenységek közé tartoznak, nem ugorhatunk a következtetésekhez, és nem feltételezhetjük, hogy ha 160 millióan játszanak, egy millió függő lehet közülük.” közölte az University of Oxford által végzett tanulmány vezetője, Andrew Przybylski.

 

“A várakozásokkal ellentétben a tanulmány nem talált egyértelmű kapcsolatot a potenciális függőség és az egészségre gyakorolt negatív hatások között.” tette hozzá Przybylski. A vizsgálat során a University of Oxford kutatói 19 ezer férfit és nőt interjúvoltak meg az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban. A résztvevők fele mondta azt, hogy játszott a közelmúltban online szerencsejátékot. Ezek közül 2-3 százalék mondta azt, hogy ötöt vagy annál többet tapasztalt a felsorolt tünetek közül, és 0,5-1 százalék azt, hogy „komoly mértékű szorongást” érzett, ha nem tudott játszani.

 

A kutatók megfigyelték, hogy egyes mutatók, például a játékidő növelése az izgalom növelése érdekében háromszor olyan gyakoriak voltak, mint mások, például a szociális kapcsolatok kockáztatása. A játékosok döntő többsége azonban – közel háromnegyede – semmilyen olyan tünetről nem számolt be, melyet kapcsolatba hozhatnánk a szerencsejáték függőséggel – közölte Przybylski.

 

Ez az arány kevesebb, mint fele annak, melyet a közelmúltban a brit szerencsejáték prevalencia vizsgálat során állapítottak meg, jegyezték meg a kutatók az American Journal of Psychiatry című folyóiratban megjelent publikációban.