Az olasz maffia által üzemeltetett 82 online fogadóirodát zárattak be

2015-07-24
Az olasz rendőrség 2 milliárd euró értékű vagyont foglalt le, a máltai szerencsejáték hatóság pedig több szerencsejáték vállalat liszenszét felfüggesztette.

 

Az olasz rendőrség razziát tartott több olyan fogadóirodánál, mely a gyanú szerint kapcsolatban áll a Ngdrangheta nevű olasz szervezett bűnözői csoporttal. A rendőrség közleménye szerint 2 milliárd euró értékű vagyont foglaltak le, mely azé a 'Ndrangheta családé, amely Európa kokain-kereskedelmének nagy részét ellenőrizte. A razzia során egyszerre csaptak le 1500 olasz fogadóirodára, 82 online szerencsejáték oldalt üzemeltető vállalatra, 45 olasz székhelyű vállalatra és 11 külföldi székhelyű cégre, melyek közül hat máltai, kettő-kettő román és spanyol, egy pedig osztrák. 

 

Az ügyészség 28 olyan személy ellen adott ki elfogatási parancsot, akik azzal gyanúsíthatók, hogy a szerencsejáték-birodalmat üzemeltették, 23 másik személyt pedig vagy házi őrizetbe vagy rendőrségi felügyelet alá helyeztek. A hatóság véleménye szerint a szervezet főnöke az a Mario Gennaro, aki Calabria déli régiójából küzdötte fel magát a maffia regionális főnökévé, a szerencsejáték-piacon elért sikereinek köszönhetően.

 

 

A 'Ndrangheta családot tartják a legerősebb olasz bűnszervezetnek, mely még a szicíliai Cosa Nostrát és a nápolyi Camorrát is felűlmúlja, annak a vagyonnak köszönhetően, amely a Latin-Amerikából importált kokain kereskedelméből származik. A fő üzletágból szerzett milliárdokat a szerencsejáték-birodalmon keresztül mosták tisztára, megsértve az ágazatra vonatkozó jogszabályokat; a felhalmozódott profitot pedig újabb cégekbe és engedélyekbe fektették, tovább bővítve tevékenységüket. A vállalataikból 11 külföldön volt, így Ausztriában, Máltán, Romániában és Spanyolországban.

 

A szervezett bűnözés elleni egység sikere az is, hogy több tucatnyi olyan bűnözőt vettek őrizetbe szervezett bűnözés és zsarolás vádjával a múlt év végén Milánóban, akik gyaníthatóan a családhoz kapcsolódnak. A rendőrség olyan filmet is felvett titokban, melyen a klán új tagjai szent hűségesküt tesznek az „idősebb testvéreknek”, és megfogadják, megölik magukat, amennyiben elárulnák a család tagjait. Lefoglaltak egy olyan notebookot is, amelyen – hieroglifa-szerű kódolással – megtaláltak a Ndrangheta beavatási rituáléit, valamint teljes szervezeti leírását a közkatonáktól kezdve egészen a keresztapáig bezárólag. A fájlok azt is tartalmazták, hogyan jött létre a klán becsületkódexe miután egykor három lovag partraszállt Szicíliában, miután a húguk megerőszakolásáért bosszút állva elűzték őket Spanyolországból.

 

A szerencsejátékkal kapcsolatos akció két héttel azután történt, hogy a hatóságok 1,6 milliárd értékben foglaltak le vagyont egy szicíliai maffia-családtól, többek között 33 vállalatot, több száz házat, villát és egyéb épületet, 80 bankszámlát, 40 biztosítási kötvényt és több, mint 40 járművet.

 

 

A máltai szerencsejáték hatóság számos szerencsejáték vállalat liszenszét függesztette fel, mert a gyanú szerint kapcsolatban álltak a Ndrangheta-val. Így többek közt bevonták a Uniq Group (Betuniq) és a Betsolution4U engedélyét is – mindkét cég 2011 óta üzemeltetett online fogadóirodát a szigetországból.