Az okostelefon és a rulett

Hogyan verjük meg a házat?
Kutatók kidolgoztak egy elméletet, amivel jó eséllyel meg tudják jósolni, hogy a rulettgolyó a kerék melyik részén, vagy akár melyik számon fog megállapodni a pörgés végén. Doyne Farmer neves matematikus bevallotta: ő is ilyen rendszerrel fordította a maga javára az esélyeket a házzal szemben még 1970-ben

 

Az ausztrál Michael Small és a hong-kongi Michael Tse nemrégen néhány méréssel és egy okostelefonnal demonstrálták, hogy valóban a magunk javára fordíthatjuk az esélyeket a rulettasztalnál. A trükk, hogy rögzíteni kell, amikor a golyó és forgó kerék egy adott része is áthalad egy választott ponton.

 

Modelljük két részre osztja a játékot. Az első rész azt vizsgálja, mi történik, mialatt a golyó körbehalad a kerék pereme mentén, majd beesik a kerékbe, ami könnyen kiszámítható. A második rész arról szól, amikor a golyó elkezd pattogni, ami kaotikus és nehéz kiszámítani. Mivel az első rész kiszámítása nem jelent különösebb kihívást, Small és Tse képes volt nagyjából kikalkulálni hol kezdi meg a golyó összevissza pattogását, és ezáltal a kerék melyik részén fog landolni.

 

Doyne Farmer amerikai matematikusnak ez már egyetemi hallgatóként 1970-ben sikerült, amikor a világ első mikroszámítógépével hasonló számítások alapján sikerült nyernie a rulettasztalnál. Most, hogy mások is eljutottak idáig, bevallotta: ő is ezt a módszert alkalmazta. Szerinte Small és Tse modellje nagyon hasonlít az övéhez, kivéve, hogy a páros a golyó fő lassító erejeként a peremnél fellépő súrlódást jelölte meg, míg ő a légellenállást vette figyelembe.

 

Egy Farmeréhez hasonló számolóeszköz alkalmazásával a párosnak 22 kísérletből 13 alkalommal sikerült megjósolnia, hogy a kerék melyik felében fog megállni a golyó. Három esetben pontosan eltalálták a számot; ez annyit jelent, hogy a ház 2,7 százalékos előnyét átfordították a játékos előnyévé, méghozzá 18 százalékos oddsot érve el a játékos javára.

 

Az elképzelés jó, de alkalmazásának van egy buktatója: a golyónak már el kell indulnia, és több fordulatot megtennie,hogy a számításokat elvégezhessék. A kaszinók így könnyen védekezhetnek a módszer ellen: egyszerűen csak be kell tiltaniuk, hogy a golyó elindulása után még tétet tehessenek a játékosok.

 

Címkék: kaszinó,