Az offshore szolgáltatók miatt nem indul be amerikai online szerencsejáték piac?

2014-05-21
Az internetes szerencsejáték lassabban indul az Egyesült Államokban, mint ahogyan azt sokan képzelték, és a szakértők szerint ennek az illegális offshore szolgáltatók az okai, akik továbbra is elszippantják a felhasználókat, és ezzel több millió dollár veszteséget okoznak.

 

Egy évvel azután, hogy megkezdte működését az első legális amerikai online pókerterem, a szektor növekedését számos tényező akadályozza. Itt említhetnénk a különböző technikai problémákat, és azt is, hogy még mindig csak három állam lakói játszhatnak legálisan online.

“Az online szerencsejáték mind az 50 államban létezik” – jelentette ki David Rebuck, a New Jersey Szerencsejáték Hatóság igazgatója hétfőn, egy szerencsejáték kongresszuson, Atlantic City-ben. „Csak nem szabályozottan.”

 

Nevada és Delaware – a másik két állam, ahol legális az online szerencsejáték – nemrégiben megállapodást írt alá, hogy lakóik közös online teremben játszhatnak, azonban így is csak összesen kevesebb, mint 4 millió állampolgárról beszélhetünk.

 

A relatíve lassú indulás ellenére a vizsgálóbizottságok tagjai egyhangúlag azt képviselik, hogy az online szerencsejátéknak nagy növekedési potenciálja van az USA-ban.

"Úgy gondoljuk, hogy ami az USA-ban történik, az a legizgalmasabb dolog, ami az online szerencsejátékok világában történik." - közölte Eamonn Toland, az ír Paddy Power online fogadóiroda észak-amerikai ágazatának elnöke.

 

A Morgan Stanley előrejelzései szerint 2020-ra a legális online szerencsejáték az USA-ban évi 8 milliárd dollárt fog generálni. Értesülésük szerint még legalább 8 állam legalizálja a közeljövőben az online játékokat annak reményében, hogy részesülhet a torta kisebb-nagyobb szeletéből.

 

Az Ultimate Poker, az első működő legális amerikai online pókerterem, és két másik nevadai székhelyű szolgáltató márciusban összesen 926 ezer dollár bevételt ért el, miközben a nevadai kaszinók ugyanabban a hónapban összesen 982 millió dollárt könyvelhettek el.

 

A nevadai szabályozók hivatalosan nem adtak ki előrejelzést az első évre, mondván túl sok a bizonytalanság, de mára megállapítható, hogy az első 11 hónapban az online póker 9,4 millió dollár bevételt termelt az államban.

 

Chris Christie, New Jersey kormányzója kezdetben úgy becsülte, hogy az online játékok az államban az első évben 1 milliárd dollárt fognak generálni. A Wall Street-i elemzők most azt jósolják, hogy a szám közelebb lesz a 200 millióhoz.

 

Az online szerencsejáték vállalatok számos nehézséggel szembesülnek, beleértve a technikai problémákat, a belső harcokat, és, ami a leginkább vészjósló számukra, az online szerencsejátékra vonatkozó egy esetleges szövetségi tilalom.

2011-ben az Igazságügyi Minisztérium a sportfogadás kivételével minden online szerencsejátékot legálissá tett, ha az állami szinten engedélyezett. A republikánusok azonban a kongresszus mindkét házában az online szerencsejátékokat betiltó javaslatokat nyújtottak be. A Sheldon Adelson kaszinómogul által támogatott törvényjavaslat okozza manapság a legnagyobb megosztottságot a kaszinóiparban. 

 

Az MGM Resorts és a Caesars Entertainment online szerencsejáték divíziókat indított, és a legalizálást támogatják, míg Adelson, a Las Vegas Sands elnöke az internetes szerencsejátékok betiltásáért harcoló koalíciót pénzeli. "Látom, hogy a szegény és kiszolgáltatott emberek kihasználása milyen hatással van a családokra." mondta a milliárdos saját szegény gyermekkorára, és szerencsejátékos apjára utalva. "Nem akarom, hogy kaszinó legyen minden konyhaasztalon, vagy iPad-en."

Álláspontja, úgy tűnik, a közhangulatot tükrözik. A Fairleigh Dickinson Egyetem PublicMind közvélemény-kutatása a múlt hónapban úgy találta, hogy a válaszadók 27 százaléka támogatja az online szerencsejátékok legalizálást abban a 47 államban, mely jelenleg nem engedélyezi, 63 százaléka pedig ellenzi.

 

Az online szerencsejátékok támogatói is csoportot alakítottak, és azzal érvelnek, hogy a játékok legalizálása és szabályozása fogja megvédeni az embereket a gátlástalan piaci szereplőktől. "Az online szerencsejátékok tilalma csak kevésbé biztonságosabbá fogja tenni azt, és még mélyebbre vezet a szürkepiacra." mondta Mary Bono, korábbi kaliforniai republikánus kongresszusi képviselő, a koalíció társelnöke.