Az izraeli parlament alelnöke egy kaszinón keresztül kötődik bolgár maffiózókhoz

2015-07-28
Az izraeli parlament, a Knesszet alelnöke, Oren Hazan, és több rokona szervezett bűnözőkkel van kapcsolatban egy bolgár hotelen és kaszinón keresztül – írja az OCCRP-ra hivatkozva az Átlátszó.hu.

 

A burgaszi Napos parton lévő hotel a Fekete-tenger egyik legnépszerűbb részén fekszik, az épület első emeletén működik a Casino Gold - írja az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a partnerszervezete, a bolgár Bivol nyomán az Átlátszó.hu.

 

A hotel tulajdonosai és vezetői két szervezett bűnözői csoporthoz kötődnek, a Security Insurance Company-hoz (SIC) és a Vasil Iliev Security-hez (VIS). A hotel első emeletének 2008 és 2013 között többek között Hazan apja, Jehiel Hazan volt a tulajdonosa és vezetője.

 

A botrány júniusban tört ki Izraelben, miután a helyi közmédia 2-es csatornája arról számolt be, hogy Hazan volt a Sunny Beach kaszinó vezetője. A tévé szerint a kaszinóban prostituáltakat és drogot is szereztek a vendégek számára. Hazan tagadta a vádakat, de a tisztségéből felfüggesztették a műsor után, az újságírókat perrel fenyegette a politikus.

 

Hazan azzal védekezett, hogy ő sosem működtetett kaszinót, csak egy hotelt „ahol volt egy kaszinó is” és hozzátette, hogy magával a kaszinóval sosem volt semmi dolga. A kaszinó szövevényes körülmények között számtalansor gazdát cserélt, legutóbb idén, mikor az A C Media Group a Sagittarius Ltd-nek adta el 585 leváért (96 millió forint). Az új tulajdonos így Julian Organdijev lett, aki a Visage modellügynökség vezetője.

 

2012-ben a bolgár hatóságok öt évre engedélyezték a Sunny Beach kaszinó működését. 2014-ben az adóhatóság tájékoztatta az engedélyt kiadó szervet, hogy a kaszinó nem fizette be az adót, ezért hat hónapra felfüggesztették a kaszinó működési engedélyét. Mikor ezek után sem fizette be a kaszinó a díjat, az engedélyt megvonták tőle. A Sunny Beach Entertainmentet az izraeli-bolgár lobbista, Jerassi vezeti, akit 2014-ben, amikor a kaszinó engedélyét felfüggesztették, megkéseltek Bulgária második legnagyobb városában, Plovdivban.

 

2014-ben szerencsejátékok végzésére engedélyt kapott az Inmobles nevű cég, de kaszinóként nem működhetett, mert két engedély különböző tevékenységekre jogosít. Ez a cég is ugyanarra a címre van bejegyezve, mint Oren Hazan cége és a Sunny Beach Entertainment.

 

A sztori utóélete egyelőre nem túl biztató: néhány órával azután, hogy június 12-én az izraeli közmédia 2-es csatornája hivatkozott a Bivol nevű bolgár újság oknyomozó anyagára a Hazanról szóló műsorban, megfenyegették a Bivol újságíróit.

 
Forrás: atlatszo.hu
Címkék: kaszinó,