Az európai szerencsejáték-szektor: nyolc százalékkal jobb, mint a járvány előtt

2023-02-08
Az EGBA közzétette az európai szerencsejáték szektor 2022. évi adatait

 

Az Európai Szerencsejáték- és Fogadási Szövetség (EGBA) a H2 Gambling Capitallal együttműködve közzétett éves, év végi piaci adatjelentése szerint a földi szerencsejáték-helyszínek újranyitását követően az európai szerencsejáték-piaci bevételek stabilizálódtak, és nyolc százalékkal meghaladták a járvány előtti szintet.

A European Online Gambling – Key Figures 2022 című jelentés szerint az európai szerencsejáték-piac tiszta játékbevétele (GGR) 2022-ben 23 százalékkal, 108,5 milliárd euróra nőtt, nagyrészt a kaszinók és fogóirodák újranyitását követően jelentősen fellendült földi szerencsejátékoknak köszönhetően. A földi szerencsejáték-helyszínek széles körű bezárása, majd az európai szerencsejáték-piaci bevételek 2020-ban és 2021-ben bekövetkezett visszaesése után a szerencsejáték-piac bevétele 2022-ben nyolc százalékkal a 2019-es járvány előtti bevételi szint felett stabilizálódott.

Az online szerencsejátékból származó bevételek folyamatos növekedése 2022-ben is folytatódott, elérve a 38,2 milliárd eurós tiszta játékbevételt, ami 8 százalékos növekedés 2021-hez képest. Eközben a szárazföldi szerencsejátékokból származó tiszta játékbevétel 70,3 milliárd euróra emelkedett, ami 34 százalékos növekedést jelent a 2021-es szinthez képest, de 6 százalékkal elmarad a 2019-es bevételekhez képest.

Az EU-27 és az Egyesült Királyság szerencsejáték-piacait lefedő éves jelentés összesített adatokat és előrejelzéseket tartalmaz az európai szerencsejáték-piacról, az online szerencsejáték-termékekről, valamint információkat tartalmaz a különböző európai nemzeti szerencsejáték-piacokról, valamint köztli az EGBA tagvállalatok – a bet365, a Betsson Group, az Entain, a Flutter, a Kindred Group és a William Hill - legfrissebb ügyfél- és bevételi adatait.

Az EGBA-tagok 11,6 milliárd eurós összesített online tiszta játékbevételt értek el, ami Európa teljes online szerencsejáték-bevételének 33 százalékát tette ki. A sportfogadás az online szerencsejáték szektor tiszta játékbevételének 46 százalékát tette ki, ezt követték az online kaszinók 45 százalékkal.

Európában összesen 29,8 millió online szerencsejátékos ügyfél volt, akik 111,6 milliárd online fogadást vagy tétet tettek meg (beleértve a bónuszokat is), amelyek együttes értéke 202,9 milliárd euró volt.

A szolgáltatók 191,3 milliárd eurónyi nyereményt fizettek ki, 94,3 százalékos átlagos visszafizetési ráta mellett. A mérkőzés előtti fogadások aránya nőtt, az EGBA-tagok online sportfogadási GGR-jének 66 százalékát a meccs előtti fogadások tették ki.

A jelentés szerint jelenleg összesen 225 online szerencsejáték-engedély hatályos 21 európai országban.

 
Címkék: piaci információ,