Az elmúlt 20 év lottónyerteseiről dióhéjban 1. rész

2014-11-21
Az angol lottó nemrég ünnepelte 20. születésnapját. A magyar Ötöslottó történetéhez képest ez csupán töredéknyi idő, mégis húsz év alatt sokkal több érdekes történet gyűlt össze odakint lottómilliomosokról, mint nálunk. Kétrészes összeállításunkban ilyeneket kínálunk olvasóinknak.

 

Talán a jobb közbiztonságot, talán az ottani embereknek a többiekbe vetett nagyobb bizalmát jelzi az, hogy habár nem kötelező, Angliában mégis sok nyertes felfedi kilétét a nyilvánosság előtt. A történet azonban eddig nem volt kerek. Sok nyertesről ugyanis csak a nyeremény átvételének időpontjában kap a nagyközönség információt, arról ritkán, hogy utána a hétköznapokban hogyan boldogul el a nyertes azzal az édes teherrel, amit a vállára vett. 

 

Most azonban az elmúlt 20 év nagynyerteseiből összeállítottak egy listát, és meg is hívták a kiválasztottakat egy közös visszaemlékezésre. Az arra vállalkozók itt elmondták azt, hogy megváltoztak-e vagy sem a nyeremény hatására, nagyjából hogyan alakult az életük, mire fordították a hatalmas összeget, és persze páran megpróbálnak arra a kérdésre is választ adni, hogy igaz-e: a pénz boldogít.

 

 

Elanie Thompson, (58), North Shields-ből, ami  Tyne and Wear megyében van, 2.704.666 fontot, vagyis mai értékén több, mint egy milliárd forintot nyert 1995 decemberében. Egy négyhálószobás házban lakik férjével, Derekkel, aki 56 éves.

 

A legeslegjobb dolog, amit a nyereménynek köszönhetünk, hogy a fiunk és a lányunk el tudtak menni egyetemre – az én családomban ez eddig még senkinek sem sikerült. Annyira sokat jelentett ez nekem, hogy végigsírtam a diplomaosztójukat. Amikor nyertünk, mi voltunk az Átlag család 2,2 gyerekkel és egy kutyával. Mi még mindig átlagosak vagyunk, mert elhatároztuk, hogy nem fogunk megváltozni. Amikor három évvel ezelőtt megvettük új házunkat, olyat választottam, amit én egyedül ki tudok takarítani pincétől a padlásig egyetlen nap alatt. Az egyetlen nagystílű dolog, amit vettünk, az egy versenyló volt, őt „Hiányzó”-nak kereszteltük át, mert mindig épp a verseny előtt betegedett le. December 6-án van a nyereményünk 19-ik évfordulója, és egyben a 36. házassági évfordulónk is – így duplán ünneplünk.

 

Az 52 éves Deana Sampson, aki £5,439,681 fontot nyert 1996-ban egy öthálószobás házban lakik Sheffieldben a lányával.

 

Önkormányzati lakásban laktam, és a túlélésért küzdöttem házhoz menő fodrászként, amikor nyertem. A pénzt egy online fehérnemű üzletbe, és egy ingatlanportfólióba fektettem, aminek része volt egy nyaraló is Floridában. A lottónyeremény teljesen megváltoztatta az életemet, de a nehéz kezdet megmutatta nekem, hogy be kell fektetnem a pénzt, hogy az dolgozhasson nekem és családomnak. Csináltam néhány jó befektetést, és ma már szabadidős hölgy vagyok, ami csodálatos érzés.

 

Mark Brudenell (50)  Stockton-on-Tees-ből 916.915 fontot nyert 1997 februárjában. Most feleségével (48), Cheryl-lel egy öthálószobás házban él.

 

Néztük a sorsolást a tévén, amikor kijöttek a számaim. Az utána következő reggelen – egy vasárnap – mi egyenesen a helyi Jaguar bemutatóteremhez mentünk. Nem hiszem, hogy az eladó komolyan vett minket, de hétfőn visszamentem, miután benne voltunk a tévében. Ekkor már felismertek minket, és majd meghaltak az igyekezettől. A hét végére már meg is volt a vadonat új Jaguárom. 32 éves voltam akkor, és három év alatt elv is vesztettem az érdeklődésemet az autók, nyaralások, és egyáltalán a pénzszórás iránt. Elkezdtem a hőszigetelt ablakokkal foglalkozó vállalkozásomat, most már 10 embert foglalkoztatok. Ezalatt feleségem Robbie Williams őrült lett, és minden koncertjére elrepül. De ez az ő saját külön problémája :)

 

Roy Gibney (60) Grimsby-ből 7,5 millió fontot nyert 1998 júliusában. Egy hathálószobás házban lakik 41 éves feleségével, Darlene-nel, és fiával, a hétéves Louis-szal.

 

Amikor nyertem kiélveztem mindenféle luxust, amit csak el tudunk képzelni – például, hogy a nyerőszámaimat beleírattam a 15 méteres úszómedencém aljába. 14 éven át nem dolgoztam, de aztán eluntam magam. Egy fémgyártással foglalkozó céget alapítottam, és van olyan éjszaka, amikor este 7-től reggel 7-ig dolgozom, mégis fittebb és boldogabb vagyok, mint régebben. Felújítom a házat is, és büszke vagyok arra, hogy egy nap, amikor már Louis-é lesz, azt fogja felidézni: Apám csinálta. Csak egyetlen autóm van – egyszerre úgyis csak egyet tudok vezetni, mi a fenének kellene tehát 10?

 

Jackie King (58) Grimsby-ből 14.003.369 fontot nyert 1998 novemberében. Utána elvált, és most két gyermekével él együtt.

 

 Jackie King

 

A nagy nap után a barátaimnak, szomszédaimnak, és édesanyámnak szerveztem egy utat Lappföldre, amivel támogatásukat szerettem volna meghálálni. Egy három hálószobás ikerház félből egy hat hálószobás családi házba költöztünk. Ám a gyerekek az állami iskolában maradtak. Sokszor jönnek emberek hozzánk, és egyből meg tudom mondani, hogy mi érdekeljük-e őket, vagy csak körbe szeretnének szimatolni.

A legfontosabb dolog, amit vásároltam, az egy kilenc éves, süket, kopasz mentett spániel, Suki volt, akiért 100 fontot fizettem. Életem legokosabban elköltött 100 fontja volt. Egyébként a mai napig, ha körbenézek a házamban, elképedek, és ilyankor mindig megcsípem magam, hogy megbizonyosodjak: nem álmodom.

 

Dean Allen (40) 13.861.061 fontot nyert 2000 augusztusában. Essex megyében, Chipping Ongar-ban él egy öthálószobás házban feleségével, Louis-sal (36) és két gyermekükkel.

 

26 éves voltam, amikor megütöttem a jackpotot. Rögtön elmentem, és vettem egy inget és egy zakót a sajtókonferenciára. Aztán nagyobb változások következtek: Ford Fiestámat lecseréltem egy Porche 911-re, mely álmaim autója volt, valamint összeházasodtam Louise-szal, aki akkor még csak három hónapja volt a barátnőm. A legfurcsább vásárlásom az volt, amikor vettem két hektár földet – a Holdon! Ezt interneten hajtottam végre. Soha többé nem mentem vissza dolgozni, és a mai napig élvezem a szabadságot, hogy azt csinálom, amit szeretek. Elviszem a gyerekeket reggel az iskolába minden reggel, ebédelek Louis-szal, aki egyébként mindig talál nekem valami elfoglaltságot a ház körül.

 

Nikki Otterburn (42) North Yorkshire-ből 22.216.029 fontot nyert  2001  novemberében. Szakított akkori barátjával, és azóta szingliként él.

 

 Nikki Otterburn
 

Akkoriban fitness oktatóként dolgoztam egy edzőteremben, és éppen műszakom vége felé jártam, amikor leadták a tévében a sorsolást. Totál sokban voltam, de akkor is folytatnom kellett a munkát. Mikor végeztem, az akkori barátommal egy nightclubba mentünk ünnepelni, ahol pezsgőt rendeltünk. Ez volt az első, nyereményen vett dolog. Egyébként befektettem a pénzemet, és évi 35.000 fontot kapok kamatként. Ettől hétköznapi embernek érzem magam, és még mindig a Morrisons-ban vásárolok. Jelenleg egy három hálószobás, egyszintes házban élek, melyhez hét hektár föld is tartozik, istállók és aréna. Két lovam van és két pónim, egy póni- klubban tanítok és gumicsizmát hordok.

 

Malcolm Wilkins (54) 10.166.103 fontot nyert 2002 januárjában. Utána különvált akkori partnerétől, és jelenleg egy három hálószobás házban lakik egyedül a Kent megyei Margate-ban.

 

 Malcolm Wilkins
 

Az első dolog, amit a nyeremény átvétele után tettem, az volt, hogy vettem testvéremnek, Chris-nek egy Mitsubishi-t. Magamnak egy Mondeo Estete-t választottam, amin ma már csak mosolygok. Az édesanyám vágya egy ház volt, aminek az ajtajánál rózsák vannak, valamint egy tengeri hajóút. Sajnos meghalt még azelőtt, hogy nyertem, de emlékére felújíttattam egy házikót, és rózsákat ültettem az ajtajához. Egy Földközi Tengeri hajóútra is elmentem két hónappal a jackpot után. Ez a dolog teljesen megfogott. Utána összesen 29 hajóúton vettem részt körben az egész világon. Minden alkalommal édesanyámra gondoltam, hogy ő mennyire élvezné ezt.

 

Alex Dyer, (60) 5.957.937 fontot nyert 2003 decemberében azóta elhunyt férjével, John-nal. Spanyolországban, Andalucia-ban él élettársával, az 51 éves Gary-vel.

 

Johnnal vettünk egy csodálatos hegyi panorámával rendelkező villát Spanyolországban, és 2012-re eljutottunk oda, hogy eldöntöttük: teljesen Spanyolországba költözünk. Hazarepültem, hogy elrendezzek néhány dolgot. Aznap reggel a villa ajtajában megpusziltam Johnt, ám este, amikor csörgött a telefon, már arról értesítettek, hogy John meghalt. Elment aludni egyet délután, és soha többé nem ébredt fel. Ezután nem tudtam, mit tegyek, költözzek-e vagy sem, aztán 2013 januárjában egy reggel felébredtem Yorkshire-ben, bepakoltam a kutyákat egy lakóautóba, és három napot vezetve lementem Spanyolországba. Vettem magamnak egy lovat, és most minden reggel lovagolok. A lottónyeremény sajnos nem véd meg a gyásztól és a veszteségtől, és boldogságot sem lehet rajta vásárolni -  de megkönnyíti azt.

 

Thea Bristow (60) 15 millió fontot nyert 2004 januárjában. Férje, Paul 2010 júliusában meghalt, és most Torquay-ban lakik  egy kéthálószobás átalakított tetőtérben fiával.

 

 
Thea Bristow

 

Igazából az első dolog, amit vettem, az egy Kenwood konyhai robotgép volt a Harrods-ból! A nyeremény után Paullal elmentünk Newquay-be egy olcsó lakókocsis szállásra egy hétre, hogy kifújjuk magunkat. Aztán a helyi cserkészcsapattal elmentünk kempingezni Kanadába, valamint Paul kedvenc helyi focicsapatába, a Torquay United-be is fektettünk be pénzt. Azóta is folyamatosan támogatom őket, mostanára már én vagyok a csapat elnöke. 

Azt mondják, nem változtam, de tudom, hogy sokkal kevésbé tolerálom a hibákat és az eredménytelenséget.

 

Folyt. köv.!

Címkék: lottó, lottónyertes,