Az eladósodott déli országok a szerencsejátékos cégek privatizációjában keresik a kiutat?

Az arany tojást tojó tyúk végnapjai
2011. október 21. A görög csőd a görög állami szerencsejáték-céget, az OPAP-ot is érinti. 34%-os tulajdonrészét privatizálni fogják, de vajon érni fog-e akkor még valamit?


A jövő héten írjuk ki a tendert az állami lottóra, majd további hasonló bejelentések jönnek, két-három hetente - nyilatkozta a görög privatizációs tervekről Kosztasz Mitropulosz, a görög vagyonalap, a HRAF vezérigazgatója. Az OPAP értékesítését eredetileg 2011 negyedik negyedévére tervezték, de most 2012-re halasztották.Mitropulosz a halasztás okait firtató kérdésre nem válaszolt, és csak annyit árult el, hogy jövőre kerül sor az értékesítésre.

Az OPAP részvényei az elmúlt fél évben értékük bő felét elvesztették - a görög piac zuhanásával párhuzamosan -, így piaci értéke 2,13 milliárd euróra zsugorodott. Ez azt jelenti, hogy az állami pakett is csak 727 milliót ér. Viszont további 849 millió euróra számítanak az év végéig az OPAP szerencsejáték-licenszeinek tízéves meghosszabbításából.

Teszik mindezt azért, mert Görögországnak az EU/IMF mentőcsomag kapján 2015-ig 50 milliárd eurót kell összeszednie az állami vagyonelemek értékesítéséből, hogy ebből igyekezzen mérsékelni a GDP 162 százalékára rúgó államadósságát. A szerencsejátékos cégek eladása mellett sok minden eladósorba kerül, mint például fontolgatják az ország vízi-és légikikötőinek értékesítését, az ODIE lóversenyvállalatot pedig valószínűleg szintén hamarosan meghirdetik.

Szeptember végén a spanyol kormány készülődött arra, hogy tőzsdére viszi  a szerencsejáték-szervező állami cég 30 százalékát. Az utolsó pillanatban lefújt ügyletből 7 milliárd euró bevételt remélt a szintén eladósodott ország. Ám a pénzügyi piacokon eluralkodott bizonytalanság keresztülhúzta a számításokat. Pénzügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a tőzsdei bevezetés a részvények elértéktelenedéséhez vezethet, így azt elhalasztották.