Az ausztrálok a világ legnagyobb lúzerei – ismét

2018-11-09
Az ausztrálok régóta nagy szerencsejátékosok, a becslések szerint a felnőtt lakosság nagyjából 80 százaléka vett már részt valamilyen szerencsejátékban az élete során.

 

Ez az adat egy olyan országot is tükröz, amelynek virágzó gazdasága és általánosan magas életszínvonala lehetővé teszi a lakosainak, hogy több időt és pénzt költsenek szerencsejátékokra az ország számos kaszinójában és pókertermében.

 

A szerencsejáték mélyen gyökerezik az Aussie-kultúrában, a nagy sportnemzet vonzza a fogadásokat a szurkolóktól, akik boldogan tesznek meg téteket a számos sporteseményre, többek között krikettre, rögbire vagy az országban fontos szerepet betöltő lóversenyre.

 

Mindazonáltal az ausztrálok nem annyira örülnek annak a ténynek, hogy több éve vezetik a világ egy főre eső legnagyobb szerencsejáték-veszteség listáját.

 

A világ legnagyobb szerencsejátékosai

 

Az ausztrál felnőttek összesen 209 milliárd dollárt költöttek szerencsejátékra a 2016-17-es időszakban, azaz fejenként 11.000 dollárt, ami 0,7 százalékkal több mint az előző évben. A szerencsejáték szektorban ebből 23,7 milliárd dollár nyereség maradt, ami azt jelenti, hogy minden 18 éven felüli ausztrál 1.251 dollárral járult hozzá az iparág eredményéhez. 

 

Összehasonlításul: a lista második helyén, az ausztráloktól messze lemaradva Szingapúr áll, ahol ugyanebben az időszakban fejenként csupán 1.000 dollárt veszítettek az állampolgárok, azaz alig tizedét annak, mint amit az ausztrálok. Azt azért hozzá kell tenni, hogy míg Ausztráliában már körülbelül egy évszázada üzemelnek kaszinók, addig Szingapúrban csupán 2010-ben nyitott az első.

 

A legnagyobb ágazat a nyerőgépeké, Ausztráliában megdöbbentő mennyiségű, 200.000 darab pénznyerő üzemel – ami azt jelenti, hogy 114 emberre jut egy gép.  A második legnagyobb, és egyre növekvő szektor a sport- és lóversenyfogadásé. A 2016-17-es időszakban 10,1 milliárd dollárnyi tét érkezett sportfogadásra, melyből 1,06 milliárd bizonyult vesztesnek, fejenként tehát 56,09 dollár, ami 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

 

Lovira 26,86 milliárd dollárnyi fogadás érkezett, ebből 3,31 milliárd dollárnyi vesztes (174,96 dollár fejenként), ez 7 százalékkal több, mint az előző évben.

 
Címkék: piaci információ,