Az angoloknál sem egyszerű a szerencsejáték adót behajtani

2013-02-20
Az angoloknál néphagyomány a fogadás, mégsem sikertörténet a szerencsejátékok szabályozása.

 

Nagy népszerűségnek örvend a szigetországban a sportfogadás, és noha még mindig nagy forgalmat bonyolítanak az offline betting shop-ok, a modern kor velejárója az online szerencsejáték is. A szerencsejáték függők aránya is igen magas. Sokan többek között az online szerencsejátékot okolják azzal kapcsolatban, hogy számuk az elmúlt hat évben megduplázódott, jelenleg félmillióra tehető, és még egymillió ember igen veszélyeztetett, hogy azzá válik. Kilenc millióan játszanak online, a piacot 2 milliárd fontra becsülik.

 

Jelenleg az angolok körében nagy felháborodást kelt, hogy ezekből a hatalmas pénzekből nem részesül az egyébként egyre nagyobb pénzügyi gondokkal küszködő angol államkicstár, miközben megszorítások, adóemelések keserítik az emberek életét. Ennek az oka, hogy az angol szerencsejáték piac hatalmas méretei ellenére meglehetősen szabályozatlan, ugyanis csak azok a cégek fizetnek adót nyereségük után, melyeknek az Egyesült Királyság területén van a székhelyük. Ez a két cég a Bet365 és a Sky, és a pontosság kedvéért hozzá kell tennünk, hogy ők is csak a sportfogadás után adóznak, kaszinó szerverük már áttelepült Gibraltar-ra és Alderney-ra.

 

Mint ahogy sok más cég szervere is. Hogy miért? Egy cég sem szeret adót fizetni, kivéve, ha feltétlenül szükséges. Pedig a bevezetni kívánt 20%-os magyar adóhoz képest az angoloknál kedvezőbbek a feltételek; mindössze a tiszta játékbevétel 15%-át  kellene szerencsejátékadóként befizetniük, de adóban a kevésnél sokkal jobb a még kevesebb. A 2000-es évek elején az online  fogadóirodák rájöttek, hogy amennyiben offshore viszik a cégeiket, kötelezettségeik 1% alá szoríthatók. Így a cégek 250 millió fontot takarítanak meg évente, becslések szerint 2009 óta összesen már több, mint 1 milliárd font bevételkiesést okozva a költségvetésnek.

 

A William Hill fogadóiroda, ami 37 milliót takarít meg évente, egyszerűen tagadja, hogy adóelkerülésben lenne bűnös, a Ladbrokes (évi 18 milliós megtakarítás) pedig csak annyit közölt szégyenlősen, hogy csak így tudott versenyképes maradni a többiekkel szemben.

 

Mostanáig az angol kormány ölbe tett kézzel nézte, ahogy adófizető cégeik adóparadicsomokba szivárognak át. 2009-ben a William Hill és a Skybet, majd 2011-ben a Betfair is Gibraltárra települt át. Most észbe kaptak, hogy nem a cég székhelye szerint, hanem az angol játékosok befizetett tétjei alapján kellene adót szedniük, de ezt is leghamarabb 2014 decemberétől vezetik be. Az angol szabályozók is azt tervezik, hogy azoknak a szerencsejáték szolgáltatóknak, akiknél szigetországbeli játékosok játszanak, angol szerencsejáték liszenszért kellene folyamodniuk, különben az oldalukat és a reklámjaikat letilthatják. 

 

Mindez még csak terv, de egy biztos: a szolgáltatók már most háborognak a tervezett magas adó miatt, mint ahogyan teszik ezt nálunk is. Ez az üzleti élet természetes velejárója.