Az állam nem drogkereskedő!

A héten a média igen felkapta az államot drogkereskedőnek tituláló blogbejegyzést mely Szerencsejáték Zrt. működését- létjogosultságát kérdőjelezi meg. Nem feladatunk, hogy méltassuk, - sőt előző cikkeinkben éppen hogy a cég "hiányosságaira" hívtuk fel a figyelmet - , de fontosnak tartjuk, hogy korrekt információk jelenjenek meg a témáról.


A Szerencsejáték Zrt. bevételének kicsit több, mint a fele számsorsjátékokból (különböző lottók) keletkezik. Pszichológusok szerint ez a játéktípus a legkisebb rizikófaktorú szerencsejáték, tehát tényleg okot ad egyfajta álmodozásra, de szinte alkalmatlan függőség kialakítására.


Nehezen érthetően, de felveti a blog, hogy mi a csudának tarjuk a Szerencsejáték Zrt-t, amikor a nyereményilleték (?) pár százalékos növelésével pótolható lenne a cég államkasszába befolyó nyeresége. Miután a magyar szabályozás a nyereményilleték fogalmát nem ismeri, feltételeztük, hogy a cikk írója játékadóra gondol, és ebben az esetben máris ellentmond saját magának: Tehát legyen szerencsejáték (hiszen mi másból folyna be játékadó), de azt ne állami cég művelje. "A gazdálkodás kockázata, reklám- és egyéb költségei pedig had terheljék a szerencsejáték-koncessziók egymással versengő bérlőit."


Ezen a végletekig ledöbbentünk, hiszen a verseny a gazdasági életben általában a tisztaság, a biztonság romlásával jár, a szereplők a bevétel növelésben és a kiadás csökkentésben érdekeltek.  

Jelenleg a Szerencsejáték Zrt. a játékfüggőség elleni harcra és kezelésre milliárdokat költ, de más területen is jelentősen kiveszi a részét az állami felelősségvállalásból, a kultúrára fordított összegekről már nem is beszélve (igaz, az összegek áramlásának iránya néha vitatható, erről véleményünket lásd később). Nem csak nálunk, de Európa majdnem minden országában a lottóbevételek jelentős terheket vesznek le az Állam válláról, az adakozni szerető angolok már kifejezetten ebben a tudatban veszik a szelvényt: Ha nem nyerek, legalább támogattam a jótékonysági szervezeteket. 


A fenti, cikkel kapcsolatos problémák fényében már csak aprócska helyreigazítás, hogy a Szerencsejáték Zrt. soha nem volt veszteséges, 1993-94-ben volt egy kis működési zavar, de a mérleget azokban az években is pozitívan zárták.

A Szzrt tehát nem állatorvosi ló, inkább aranytojást tojó tyúk, aki néha nem megfelelően őrzi tojásait.