Az ál-lottónyertes képe a Facebook legtöbbször megosztott fotója

2012-12-04
A hétvégén elvitték az amerikai lottótörténelem második legnagyobb lottónyereményét. A Facebookon azonnal terjedni kezdett egy fotó az állítólagos nyertesről, mely máris megosztási rekordot döntött.

 

A fotón az azt megosztó Nolan Daniels nevű férfi egy Powerball lottószelvénnyel pózol, és a kísérő szövegben azt ígéri, hogy a megosztók közül ki fog sorsolni egyvalakit, aki egy millió dollárt fog tőle kapni. 

 

A fotón látható szelvény egyébként – szakavatott szemmel nézve – egyértelműen hamis, hiszen például a megtippelt számok nem emelkedő sorrendben követik egymást, mint a valódi szelvényeken.  Másrészt, a lottótársaság közlése szerint az arizonai nyertes szelvényt 10 dollárért vásárolták, a fotón látható pedig 2 dollárba került.

 

 

Ennek ellenére a fotó rohamtempóban terjedni kezdett a legnagyobb közösségi portálon, és a Facebook nyolcéves történelmének legtöbbször megosztott fotója lett. Eddig több, mint kétmilliónyian osztották meg a képet, és több, mint 30 ezer hozzászólás érkezett. 

 

Összehasonlításképpen: az idei év egyik nagysikerű fotóját, amin Barack Obama épp megöleli feleségét az újraválasztása után „csupán” 581 ezren osztották meg. A Facebook tavalyi legtöbbször megosztott posztja a New York Times galériája volt a Japán földrengésről. Azt körülbelül 600 ezren osztották meg. 

 

A fotó megosztója egyébként egy arizonai illetőségű programozó, aki egy orvosi szoftvereket fejlesztő cég társtulajdonosa. Az, hogy a média hamar leleplezte a csalást, úgy tűnik, nem állítja meg a fotó terjedését, jelenleg 5 percenként körülbelül ezer újabb megosztást kap.