Az USA az online szerencsejátékok legalizálásának útján

2012-01-19
A szövetségi ügyészek lehetővé tették az egyes államok számára, hogy internetes pókertermet üzemeltessenek anélkül, hogy a Kongresszus elfogadná az online pókerre vonatkozó szabályozást.


Legalább fél tucat állam – köztük Nevada – és Washington DC léptetett életbe törvényeket, vagy tervez jogszabály változtatásokat annak érdekében, hogy határaikon belül lehetővé tegyék az online póker valamilyen formáját.


Az USA Igazságügyi Minisztériuma december 23-án jelentette be, hogy  felülvizsgálta azt az állásfoglalását, miszerint az 1961-es szövetségi Wire Act törvény értelmében az internetes szerencsejáték minden formája illegális. A New York és Illinois államok lottótársaságai által kért új állásfoglalásában az Igazságügyi Minisztérium azt állítja, hogy a Wire Act csupán a sportfogadásra vonatkozik, az internetes lottóárusításra nem. Az újraértelmezés látszólag megnyitja az utat a szövetségileg szabályozott internetes pókertermek számára, hogy kiszolgálhassák az amerikai játékosokat. 


A Deutsche  Bank szerencsejáték elemzője, Andres Zarnet szerint azonban ez nem fog olyan gyorsan menni. Egy új vizsgálati jelentésben azt állítja, hogy az internetes pókercégek lelkesedése korai.

“Nem érezzük, hogy az Igazságügyi Minisztérium egyértelműen lazított volna az internetes szerencsejátékok minden formájával kapcsolatos alapállásán” mondta Zarnett. Mindazonáltal, Zarnett szerint az internetes pókerrel kapcsolatos vita eltolódott a „vajon” néhány formája legalizálva lesz-e kérdéstől, a „mikor” játszhatnak pénzben számítógépeiken az amerikai játékosok kérdésre.


Jennifer Carleton las vegasi szerencsejáték szakjogász arra figyelmeztet, hogy egy jövőbeni Igazságügyi Minisztériumi állásfoglalás megfordíthatja a legutóbbi értelmezést. “A szerencsejáték ipar résztvevőinek és a befektetőknek óvatosaknak kell lenniük, mert valószínűleg gyors jogi szabályozásbeli változások fognak következni.”


A nevadai Szerencsejáték Felügyelet elnöke, Mark Lipparelli szerint az állásfoglalás további vizsgálata szükséges. „Nyilvánvalóan lényeges változás történt a jogszabály értelmezésében” mondta. „De túl korai még  bármilyen végleges döntés meghozatala.”


Mivel a Kongresszus nem nagyon mutatja jelét, hogy bármilyen szerencsejátékkal kapcsolatos törvényt napirendre venne, Zarnett szerint a figyelem most az egyes államok felé fordult. Véleménye szerint az internetes póker államról-államra alapon fog szabályozódni, ugyanúgy, ahogy az a szerencsejátékok más formájának esetében is történt, így például a lottó, lóverseny és kaszinók esetében.


„Néhány állam már keményen dolgozik, hogy előkészítse a profitorientált online szerencsejátékot.” mondta Zarnett. 


„Nevada december 22-én fogadta el internetes póker szabályozását, hogy tőkét kovácsoljon az üzleti lehetőségből.” A szabályozás lehetővé teszi az állam kaszinói számára, hogy internetes pókerportált üzemeltessenek az állam játékosai számára. Lipparelli elmondása szerint eddig 10 online szerencsejáték liszensz kérelem érkezett be a hivatalba. Még nem világos, hogy mennyi időt vesz igénybe az engedélyezési eljárás, hiszen a technológiákat tüzetesen meg kell vizsgálni.  “Az ördög a részletekben lakozik” mondta Lipparelli.


Frontvonalban

A South Point Hotel Casino and Spa tulajdonosa, Michael Gaughan elmondta, hogy továbbra is üzemeltetni kívánja az októberben elindított southpointpoker.com portált, mely ingyenesen szolgáltat pókerlehetőséget a játékosok számára. A portál pénzes és nem pénzes díjakat is kínál, így például meghívót egy, a South Point-ban megrendezendő élő póker eseményre.

Gaughan kérelmezte az állami szerencsejáték hatóságoknál egy olyan államon belüli póker portál üzemeltetési jogát is, ami csak nevadai lakosoktól, illetve az államhatáron belül tartózkodó játékosoktól fogadna el befizetéseket. Gaughan elmondása szerint az ingyenesen játszható pókeroldal nagy sikernek örvend, több mint 22.000 ügyfele van, de nem csak Nevadából. 

Véleménye szerint, Nevada kis népessége miatt egy csak az államban működő online pókerterem nem lesz „annyira jövedelmező, mint ahogyan azt korábban mindenki gondolta”, és így, ha terjeszkedni akar, partnereket kell találnia olyan más államokban, ahol szintén legalizálják az internetes pókert.


Mark Hichar - az Edwards Wildman Palmer ügyvédi irodától, akik számos lottó és szerencsejáték szolgáltatót képviselnek - azon a véleményen van, hogy az államok növelhetik potenciális játékos állományukat, ha megállapodnak más államokkal. 

Elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalása nem tiltja ezt a megoldást, amennyiben az államoknak hasonló az internetes póker szabályozása. A megvalósítás hasonló lehetne az Interstate Horse Racing Act törvényhez, mely lehetővé teszi az államok közti internetes lóversenyfogadást, és melynek több, mint 20 állam a tagja.


Zarnett szerint több kérdést meg kell oldani még mielőtt lejátszanák az első online pókerjátszmát - így például az adózás kérdését. „Az internetes szerencsejáték bevezetése új adóbevételt jelent, ami segítség lehet azok számára, akik megoldásokat keresnek a költségvetés lyukainak befoltozására.” mondta Zarnett. „Úgy gondoljuk azonban, hogy a  törvényesítés még mindig a távoli jövő, hiszen rengeteg kérdést kell még tisztázni.”


Internetes póker államról államra


Kalifornia:

Az állam jogalkotói két online szerencsejáték törvényjavaslatot terveznek 2012 elejére. Az első törvényjavaslat kizárólag az internetes póker szabályozására, a második pedig az internetes szerencsejátékok egyéb fajtáira fókuszál.


Nevada:

A nevadai Szerencsejáték Bizottság december 22-én elfogadta  az online póker szabályozására vonatkozó jogszabályokat, ami az állam határain belül lehetővé teszi a legális, engedélyezett és szabályozott internetes póker szolgáltatást. A főügyész irodája felülvizsgálja az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását.


Illinois:

Az online lottót lehetővé tevő törvényt 2009-ben fogadták el. Az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalása lehetővé teszi az online lottóárusítást, és újra megnyitja az utat az államon belüli póker számára.


Iowa:

Decemberben az iowai Lóverseny és Szerencsejáték Bizottság készített egy jelentést, ami körvonalazza az online szerencsejátékok szabályozását Iowában. A bizottság becslése szerint az online póker engedélyezése 3-13 millió dollárnyi adóbevételt generálna az állam számára.


New Jersey:

Chris Christie kormányzó jelezte, hogy támogatja a legalizált online pókerrel kapcsolatos törvényjavaslatot. Tavaly Christie megvétózta azt a jogszabályt, mely legalizálta volna az online szerencsejátékot az államban. Véleménye szerint a jogszabály ellentmondott az állam alkotmányának és a szövetségi szabályoknak.


Washington D.C.:

Washington 2010-ben elfogadott egy törvényjavaslatot, mely  lehetővé tette az előzetesen engedélyt kapott felhasználóknak, hogy befizetéseket hajtsanak végre és játszanak az online pókertermekben számítógépeikről vagy laptopjaikról bizonyos közösségi helyszíneken. Ennek végrehajtása azonban elakadt, mert kétségek merültek fel a jogszerűségét illetően. Az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását követően most ismét fontolóra veszik a programot.


Forrás: Deutsche Bank AG