Az MSZSZ kitart a 40 ezer ember mellett

2012-10-04
A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) úgy véli: sajnálatos, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a nyerőgépek betiltása és az ágazatban dolgozó negyvenezer magyar ember utcára kerülése nem foglalkoztatási kérdés, és kitartanak véleményük mellett, hogy a nyerőgépekről elfogadott törvény miatt 40 ezer ember veszíti el állását.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleménye szerint elsősorban nem foglalkoztatási kérdés a nyerőgépek tiltása, és "minden alapot nélkülöz" a Magyar Szerencsejáték Szövetség azon becslése, amely szerint mintegy 40 ezer embert kell elbocsátani a pénznyerő automaták üzemeltetését a játékkaszinókra korlátozó parlamenti döntés miatt.

 

Az MSZSZ erre reagálva azt írja: saját adataik alapján a játékadó ötszörösére emelése előtt, tavaly novemberben még hatvanezer ember megélhetését biztosította az ágazat. Az adóemelés következtében ebből húszezer ember már az év elején utcára került - többségük segélyből tengődik - a parlamenti döntéssel pedig újabb negyvenezerrel bővülhet a munkanélküliek száma. 

Adataik szerint játéktermekben (I-es és II-es kategória), valamint a vendéglátóegységekben 33.000, a szervező cégeknél 4.500, a beszállítóknál 1.800, a gyártóknál 400, a laboroknál 300 ember dolgozik. Ez összesen 40.000 ember, "bármennyire is próbálja a gazdasági tárca bagatellizálni mindezt, ez igenis komoly foglalkoztatáspolitikai problémát jelent" - áll az MSZSZ közleményében. 

Szerintük az NGM közleménye tévesen állítja azt is, hogy egy szórakozóhelyen 4-6 automata működhet, hiszen ezek számát korábban a jogalkotó kettőben maximálta.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: nyerőgép,