Az Európai Parlament megszavazta az online szerencsejáték egységes irányelveit

2013-09-12
Az Európai Parlament a héten nagy többséggel elfogadta az új iránymutatást a különböző EU államok szabályozásának közelítésére, ám a szektor harmonizációjáról még nincs szó.

  

A brit Konzervatív Párt képviselője, Ashley Fox által beadott előterjesztés a különböző államok szerencsejáték szabályozásának közelítését javasolja sok pontban azzal, hogy a kérdésben már 2014-ben lépni kellene.

Martin Haijer, az EGBA (European Gaming and Betting Association) főtitkára szerint az, hogy ez már a harmadik EP előterjesztés a témában, azt jelzi, hogy "az EU egyre nagyobb hangsúlyt helyez a témára, és most már kész felelősen cselekedni ezen a területen." Bár az elfogadott dokumentumban még nincs szó a szektor harmonizációjáról, az online piac sok területén sürgeti a beavatkozást. Ilyen például a felhasználók e-hitelesítése és a kiterjedtebb államközi kooperáció. "A benne foglalt kezdeményezések rettentő fontosak az azonosítási folyamat korszerűsítéséhez, a liszenszigénylés egyszerűsítéséhez, és eltörölnének sok szükségtelen és nehéz adminisztrációs folyamatot az országokon átívelő szolgáltatások üzemeltetőinek."

Hozzátette: "Lehetővé tenné azt is, hogy az Európai Parlament politikailag támogassa az Európai Bizottságot az európai jogot megsértő államok ellen indítandó szabálysértési eljárásokkal kapcsolatban. A beadvány nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy végre megalkossanak egy vonzó és versenyképes kínálatot, és ez megelőzné azt, hogy a játékosok az engedély és szabályozás nélküli weboldalak felé forduljanak."

 

Az elfogadott indítvány felszólítja a szerencsejátékokkal foglalkozó szakértői csoportot és a Bizottságot, hogy lehetőség szerint segítsék elő a tagállami szabályozók közötti adatáramlást annak érdekében, hogy megoszthassák a bevált gyakorlatokat és ismereteket a játékosok azonosítására szolgáló közös rendszer létrehozása, az illegálisan működő szolgáltatók elleni jogérvényesítési intézkedések bevezetése, a fogyasztóvédelem fokozása, a felelős reklámozás, a fehér- és feketelisták összeállítása, a mérkőzéseredmények befolyásolásának megakadályozása, valamint olyan önkizárási mechanizmusok kidolgozása érdekében, amelyek lehetővé teszik többek között az egész EU-ban érvényes személyes idő- és pénzkorlátok alkalmazását; felszólítja a Bizottságot, hogy intézkedjen arról, hogy a szakértői csoport a munkája során a lehető legszélesebb körű szakértelemre építhessen; sürgeti a tagállamokat, hogy a szolgáltatások létrehozásával foglalkozó tanácsi munkacsoport keretében folytassák az online szerencsejátékokra vonatkozó párbeszédet.

 

 A Távszerencsejáték Szövetség (RGA) tiltakozik azonban az akcióterv azon javaslatai ellen, miszerint az felszólítja a sportszövetségeket és a szerencsejáték-szolgáltatókat, hogy egy magatartási kódexbe illesszék be az úgynevezett negatív eseményekre – például sárgalapokra, büntetőkre vagy szabadrúgásokra – történő fogadás tilalmát; a javaslat kéri a tagállamokat és a szerencsejáték-üzemeltetőket, hogy tiltsák be az élő sportfogadás minden formáját, valamint arra bátorítja a tagállamokat, hogy vegyék fontolóra a különálló játékelemekre – pl. szögletekre, szabadrúgásokra, partdobásokra és sárga lapokra – való fogadás minden formájának betiltását,  mivel a tapasztalatok szerint ezek esetében különösen fennáll a manipuláció veszélye, így kockázatot jelentenek a sport tisztaságára.

Az RGA szerint ezeknek a megszorításoknak nem lenne semmi értelme, mert nincs bizonyíték arra, hogy bizonyos fogadási típusok jobban generálnák a bundázási kísérleteket. A szervezetnek az sem tetszik, hogy a sportszervezeteknek és sportolóknak "sportfogadási jogot" biztosítana a javaslat, miszerint ha az ő szereplésükkel lezajlott sporteseményt egy szolgáltató beemelné a kínálatába, köteles lenne azért a sportolóknak fizetni.

Kitér még ezeken kívül a javaslat a kiskorúak és a szerencsejáték-függők védelmére, a pénzmosás megakadályozására, a reklámok szabályozására. Ezekről részletesebben itt olvashat.