Az Euromillions lottó 30 milliárdos rendkívüli jackpottal köszönti a tavaszt

2013-03-18
Noha a főnyereményt egy hete elvitték az Euromillions lottón, most pénteken mégis 100 millió euróra, vagyis 30 milliárd forintra ugrik a lottó jackpotja a nagyjából félévente sorra kerülő "Superdraw " húzás alkalmából.

 

Mitől különleges?

 

Legutóbb szeptember 28-án került sor Superdraw húzásra, akkor az igen különleges, majdnem mindenhol 3-mal növekvő 20, 23, 26, 30, 33 Lucky Stars: 6, 9 számsorral egy darab telitalálatos szelvény született. Sokak szomorúságára, hiszen amennyiben nem találja el egyvalaki mind a hét számot, a mesés jackpot az 5+1-es találatok között oszlott volna szét. 

 

Most ez másképp van; amennyiben nincs hiba nélküli szelvény, a jackpot továbbgördül a következő húzásra. Mivel a félévente megrendezendő superdraw-t azaz szuperhúzást mindig nagy érdeklődés övezi, várható, hogy a 100 millió, ha megmarad, jövő kedden jócskán nőni fog, tehát az izgalom folytatódik.

 

Ez most egy külön húzás?

 

Nem, a Superdraw azt jelenti, hogy a normál húzás keretében a jackpotot hirtelen megnövelik, tehát nem az általánosan megszokott halmozódás után jut el a 100 milliós szintre. Részt venni tehát a szokott módon, a szokott árú Euromillions jeggyel lehet, annyira kell figyelni, hogy a szelvény a március 22-i húzásra szóljon.

 

Honnan jön a pénz?

 

Az Euromillions lottónál minden szelvényből tartalékolnak pár centet egy külön nyereményalapba, amelyből nem szabályos időközökben de általában évente kétszer felemelik egy húzás jackpotját garantált 100 millió euróra. Legutóbb éppen fél éve volt ilyen alkalom, de azelőtt 10 hónapot vártak rá a játékosok. 

 

Tényleg 30 milliárd?

 

Mint a népmesében, igen is meg nem is. A páneurópai lottóban részt vevő országok állampolgárai épp ennyit kapnak bankszámlájukra. Egy magyar bankszámán megjelenő összeget viszont a NAV jövedelemnek minősít, így 16%-os személyi jövedelemadót kell kifizetni a pénz után.

 

Ki játszhat a játékon?

 

Elsősorban a résztvevő országok lakói, ők a sarki lottózóban is megvásárolhatják a szelvényt, vagy a saját lottótársaságuknál bizonyos feltételek mellett regisztrálhatnak, és online játszhatnak. A lottótársaságok viszont olyan feltételeket kérnek a regisztrálóktól, amiket más országból származó halandó nem tud teljesíteni, pl. társadalombiztosítási számot, adott országbeli bankszámlaszámot kérnek, vagy egyszerűen a rendszer IP cím alapján azonosít és nem enged továbblépni. 

Viszont ilyen mesés jackpotnál a a világ többi részének köztük a magyaroknak is megindul a fantáziája, és szeretne részt venni a jackpotért folytatott küzdelemben. Ha nincs rá lehetősége, hogy személyesen, az adott ország lottózójában vásárolja meg a szelvényt, más módon kell megtennie azt. Ennek az űrnek a betöltésére jöttek létre a lottóközvetítő oldalak, amelyekről továbbiakat itt olvashat.