Az EU vitatja a görög OPAP monopóliumát

2014-04-14
Veszélyben van a korábban a görög állam tulajdonában lévő OPAP online fogadási monopóliuma, miután az Európai Bizottság versenyellenes aggodalmainak adott hangot.

 

2011-ben a görög kormány átmeneti online szerencsejáték liszenszet biztosított két tucat vállalatnak, melyeket aztán egy évvel később visszavont, miután úgy döntött, hogy az OPAP online monopóliumát 2020-ig a sportfogadásra és a véletlenszám generátort alkalmazó játékokra is kiterjeszti. Az Európai Bíróság illegálisnak minősítette az OPAP monopóliumát, és jelezte a görög kormánynak, hogy adjon be egy módosított tervet, mellyel kapcsolatban a Bíróság még nem hozott ítéletet. 

 

Az Ekathimerini nevű görög lap a napokban arról számolt be, hogy Yannis Stournaras pénzügyminiszter lett mindkét fél bokszzsákja: a kormánynak egyrészt természetesen az a szándéka, hogy fenntartsa az OPAP monopóliumát, az EU bíróságé pedig az, hogy megszabadítsa a kontinenst ettől az égbekiáltó protekcionizmustól. A kormány nyomást fejt ki Stournarasra, hogy biztosítsa a parlament számára azt a jogszabályt, mely garantálja az OPAP online uralmát, az Európai Bíróság pedig folyamatosan azzal fárasztja Stournarast, hogy dokumentumokkal kell igazolnia, hogy mennyit is fizetett az OPAP ezért az online monopólium jogért, és pontosan mikor is zajlott le ez a fantomtranzakció.

 

Az ügy több ok miatt is igen érzékeny. Egyrészt Görögország nem lenne működőképes anélkül a 240 milliárd eurós pénzügyi támogatás nélkül, melyet az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 2010-ben. Másrészt az OPAP monopóliumának kiterjesztése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a görög kormány tavaly májusban 652 millió euróért értékesíteni tudta az OPAP egyharmadát az Emma Delta konzorciumnak (melyből az EU/IMF hitel visszafizetését finanszírozták). Mi több, az Európai Bíróság egyszer már leszólta Görögországot amiért illegális állami támogatást nyújt az állami tulajdonban lévő kaszinóknak azzal, hogy lehetővé teszi számukra, hogy harmadárú belépődíjat alkalmazhassanak a többi játékteremhez képest.

 

Eközben a Távszerencsejáték Szövetség (RGA) meg nem nevezett tagjai - állítólag a Betfair és a William Hill - is pert indítottak, amiben azzal vádolják Görögországot, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyja online szerencsejáték liszensz iránti kérelmüket, hogy így biztosítsák az OPAP zökkenőmentés értékesítését. 

 

Az OPAP jelenleg az új, Gtech által fejlesztett online sportfogadási rendszer bevezetésén dolgozik, mely a vállalat reményei szerint a júniusi labdarúgó vb-re már teljes harckészültségben várja a játékosokat. Mint emlékezetes a Szerencsejáték Zrt és a Gtech együttműködéséből született magyar Tippmixpro jó pár hónapos csúszással indult csak útjára, így a görögök helyében mi nem nagyon reménykednénk...