Ausztrália szerencsejáték ipara

2013-10-15
Az ausztrálok rajonganak a szerencsejátékokért. A becslések szerint a felnőtt lakosság 70-80 százaléka részt vesz a szerencsejátékok valamelyik fajtájában, és ez az egyik legmagasabb arány a világon.

 

Ausztrália:

  • Népesség: 22,3 millió
  • 15 éves kor alatt: 4 millió
  • 15-64 éves kor között: 15 millió
  • Városban él: 89%
  • Nagyobb városok: Sydney (4,4m), Melbourne (3,9m), Brisbane (2m), Perth (1,6m)
  • Egy főre eső GDP: 32.500 EUR
  • Üzleti légkör: Ausztráliában évtizedek óta tart a gazdasági növekedés, lényegében nem érintette a világgazdasági válság, alacsony a munkanélküliség, és nagyon nyitott piaccal rendelkezik. Az évi 14 milliárd euró értékű ausztrál szerencsejáték piacon tevékenykedő 7000 vállalkozásban körülbelül 100 ezer ember dolgozik.


 

Szabályozás

Ausztráliában a szerencsejátékok szabályozása nem szövetségi, hanem állami/tartományi szinten történik (6 állam és 2 tartomány van). Az állami/tartományi bevételek körülbelül 10 százaléka származik a játékadóból, melynek nagy részét a nyerőgépek biztosítják.

A szövetségi kormány aktívabb szerepet játszott az online szerencsejáték szabályozásában, mint a földi szektor esetében, bár az új miniszterelnök, Tony Abbott várhatóan kevésbé vállal majd szerepet ebben, mint elődje. 

Nagy valószínűséggel az előző kormány "kötelező előzetes kötelezettségvállalási" terve is fiókba kerül. E szerint a tervezett intézkedés szerint a nyerőgép játékosoknak kötelező lenne a játék előtt eldönteni, hogy mennyit szándékoznak kockáztatni. Ehelyett az Abbott kormány az önkéntes előzetes kötelezettségvállalási rendszer mellett foglal állást.

Valószínű az is, hogy a tavaly év végén felállított nemzeti szerencsejáték szabályozó testületet felváltja egy iparági résztvevők közreműködésével létrehozott tanácsadói testület. Ez azt jelentené, hogy a szabályozás elsődlegesen az önálló államok és tartomány felelősségi körében maradna.

 

Adózás

A különböző játéktípusok eltérően adóznak a forgalom, a játékos vesztesége és a nettó profit után, valamint liszenszdíjak formájában.

 

Nyerőgépek

Ausztráliában a szerencsejátékokkal kapcsolatos költés 60 százaléka a nyerőgépekbe vándorol - olyan gépekbe, melyek kocsmákban, klubokban és kaszinókban üzemelnek. A lakosság 25-30 százaléka legalább alkalomszerűen játszik ilyen gépen. Az állandó játékosok, akik legalább hetente egyszer játszanak, évente átlagosan 4.900-5.600 eurót költenek erre a szórakozásra.

Körülbelül 200.000 ilyen gép üzemel Ausztráliában, legnagyobb részük öttárcsás videójáték.

2012-ben 7,1 milliárd euró bevétel származott a nyerőgépekből, ez valamelyest kevesebb, mint az előző évben (7,8 milliárd euró).

A legtöbb gép Új-Dél-Wales-ben üzemel, itt található a ország összes gépének nagyságrendileg a fele. A gépek negyede Queenslandben, 15 százaléka pedig Victoria államban működik.

A maximális tétek változóak. A kocsmákban és klubokban Queensland és Új-Dél-Wales 7 euróban határozza meg a tétek felső határát, Victoria állam azonban pár éve lefelezte ezt, úgyhogy itt csak maximum 3,50 euró dobható be egy-egy menetben. A kaszinókban ennél magasabb tétekkel is lehet játszani. 

A visszafizetési arány is változó, de általában 90 százalék körül alakul.

Ezekkel az államokkal szemben teljes kontrasztot mutat Nyugat-Ausztrália, ahol Crown Perth kaszinó kivételével sehol sem üzemelhetnek nyerőgépek.

A már lelépett Gillard kormány azt tervezte, hogy több új intézkedést vezet be, a szerencsejáték függőség problémájának megfékezésére. Ezek között szerepelt az is, hogy 2016-tól csak okoskártyával, önkorlátozással lehessen játszani, illetve csökkentsék 0,70 euróra a maximális tétet, azonban az új Abbott kormány valószínű nem fogja erőltetni ezt a vonalat.

 

Fogadás

Az ausztrál sportfogadási ipar az utóbbi években válságos helyzetbe került az olyan nagy nemzetközi nevek tevékenységének köszönhetően, mint a Paddy Power, a Bet365 és a William Hill. Ezek a vállalatok igen nagy fenyegetést jelentenek az olyan helyi szolgáltatókra nézve, mint a Betstar és a Tom Waterhouse.

 

Kaszinók

Ausztráliában 40 éve üzemelnek kaszinók, és a szektor az 1980-as években erőteljes növekedésnek indult, mikor a kormány a brit típusú mérsékletességről az amerikai stílusúra politikára váltott, és úgy tekintett a nagy kaszinó projektekre, mint a belső turizmus hajtóerejére.

A legnagyobbak - köztük a Star City Sydney-ben, a Conrad Treasury Brisbane-ben, és a Crown Entertainment Complex Melbourne-ben - évi 12 millió látogatót fogadnak.

 

Online

Az online szerencsejáték piac értéke tavaly több, mint 700 millió euró volt. Ugyanúgy, mint a földi szektorban, ennek fele a nyerőgépjátékokból származott. A nyerőgépjátékokon kívül legálisak a sportfogadás, az asztali játékok és a póker online változatai is.

Csak külföldi szolgáltatók vannak, egy hazai vállalat sem rendelkezik online liszensszel, bár a földi fogadóirodák és lottószolgáltatók számára engedélyezett, hogy szolgáltatásaikat online formában is közvetítsék.