Augusztustól igényelhető online szerencsejáték liszensz a svéd piacra

2018-05-02
Úgy tűnik lassan végleges formát ölt a svéd online szerencsejáték szabályozás, bár az új liszenszek igénylését egy hónappal elhalasztották augusztus 1-re.

 

Az új jogszabály 2019. január 1-én lép életbe. Az online kaszinó liszenszért jelentkezőknek 38.800 eurót kell befizetniük a svéd államkasszába. Azoknak a szolgáltatóknak, akik online kaszinót és sportfogadást is szolgáltatni akarnak, 74.000 eurót kell befizetniük csak azért, hogy megkezdhessék a jelentkezési folyamatot.

 

A liszensszel rendelkező szolgáltatóknak azután 18 százalékos adót kell fizetniük a bruttó forgalom után.

 

Az új jogszabály komolyabb figyelmet fordít a játékosok védelmére: kötelező lesz az önkizárási opció, valamint az egyes tartalmak kikapcsolásának lehetősége. A szolgáltatók csak a regisztrációkor és csak az első játék folyamán ajánlhatnak bónuszokat.

 

A liszensszel nem rendelkező szolgáltatók oldalát és a fizetési tranzakcióikat a svéd kormány blokkolhatja.

 

Az új jogszabály három területre osztja a svéd szerencsejáték piacot: a nyílt/verseny piac, a jótékonysági, és az állami földi. Az első ezek közül a nyílt/verseny piac az új szolgáltatóknak, új liszensszel, melyek az online kaszinó és sportfogadás területére lesznek érvényesek. A szektor egy másik része a jótékonysági szervezeteké, melyek lottó- és bingó játékokat kínálnak; a harmadik pedig a földi szerencsejáték termeket, kaszinókat üzemeltető szolgáltatóké. A jótékonysági célt szolgáló szerencsejátékokat nem terheli adó, mentesülnek a forgalom után fizetendő 18 százalékos adó alól. 

 

Az új jogszabály azt is meghatározza, hogy a jövőben milyen típusú szerencsejátékokat engedélyeznek Svédországban. Az online bingó, online nyerőgépjátékok, kocka és kártyajátékok, a rulett, valamint a sportfogadási eseményekre és bajnokságokra való fogadás is engedélyezettek.