Átverte ügyfeleit a lottóügyvéd, 32 milliárdot nyúlt le

2020-09-04
A vád szerint az önmagát csak “Lottóügyvédként” aposztrofáló Jason Kurland mintegy 107 millió dollárral csapta be lottónyertes ügyfeleit.

 

A New York-i ügyészség augusztus közepén csalás, pénzmosás és összeesküvés miatt vádat emelt Jason ‘Jay’ Kurland, Christopher Chierchio, Francis Smookler és Frangesco Russo ellen.

 

A 46 éves Kurland azóta már elérhetetlen weboldalán arra biztatta a lottónyerteseket, hogy még azelőtt keressék fel őt, mielőtt felhívnák a lottótársaságot, mondván „Az én segítségemmel több generáció számára biztosítani tudja vagyonát.”

 

Kurland New York-i ügyvédi irodája összesen körülbelül 3 milliárd dollárnyi lottónyeremény tulajdonosát képviselte, és látta el tanácsokkal, hogy hogyan fektessék be biztonságosan hirtelen jött vagyonukat. A valóságban Kurland ügyfeleinek pénzét a partnerei által ellenőrzött és irányított üzletekbe fektette, amiért „jutalékot” kapott, amit persze nem közölt ügyfeleivel.

 

Kurland esetenként átutalta ügyfeleinek az általuk befektetett pénz egy részét, mintha az a befektetéseik utáni kamat lenne, valójában „befektetéseik” nagy része végül elúszott. Ennek nagy részét a vádlottak fényűző életmódjuk finanszírozására fordították – magánrepülőkre, luxusautókra, jachtokra és drága vakációkra.

 

Fotó: David Handschuh

 

Az ügyhöz kapcsolódóan az Igazságügyi Minisztérium 13 bankszámlát foglalt le, és zálogjogot jegyzett be három olyan ingatlanra, melyet a vádlottak állítólag az ellopott pénzből vásároltak. A vádiratban egyik sértettet sem nevezték meg, de a Minisztérium közleménye szerint köztük volt a 1,5 milliárd dolláros Mega Millions jackpot, egy 245 millió dolláros Powerball nyeremény, és egy 150 millió dolláros jackpot nyertese.

 

2016-ban Kurland interjút adott Vice-nak, amelyben elmondta, hogy akkor segített először lottónyertesnek, amikor egy srác, aki a Kurland egyik ügyfelének dolgozott, „nagy jackpotot nyert Connecticutban, és nem tudta, kihez forduljon”. Az ezt követő nyilvánosságot követően egy 300 millió dolláros nyertes hívta őt Rhode Island-ből, ami után Kurland azt mondta, hogy „egymás után hívogatni kezdték mindenféle lottós ügyben”.

 

Kurland hozzátette, hogy azt mondta a nyerteseknek, hogy „az ügyvédnek kell lennie a rosszfiúnak ... a srácnak, aki nemet mond” azoknak az egyéneknek, akik nyertesekre vadásznak lehetséges beruházásokkal. Kurland megjegyezte, hogy „sok nyertes nem elég kifinomult ahhoz, hogy meglássa a készülő csapdákat”.

 

Smookler-t és Russo-t zsarolással is vádolják, amiért megfenyegettek egy férfit, hogy megölik feleségét és gyerekeit, ha nem fizeti vissza időben a kölcsönét.

 

Mind a négy vádlott ártatlannak vallotta magát az előzetes meghallgatáson. "Húsz éves hibátlan jogi karrierje során Jason Kurland mindig is az ügyfelek legfőbb érdekét tartotta szem előtt, és ma is ezt teszi" - nyilatkozta Tim Kasulis, Kurland ügyvédje. 

 

Kurland 1 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

 

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán

 

Címkék: lottó, lottónyertes,