Átrendeződés a legnagyobb szerencsecégek listáján

2016-05-17
Az akvizícióknak, összeolvadásoknak és a piaci nehézségeknek köszönhetően nagy változások történtek a GBGC szerencsejáték-ipari piackutató által, a legnagyobb – tőzsdén jelenlévő - szerencsejáték vállalatokat soroló listán az elmúlt 12 hónapban.

 

A legnagyobb nyertes az újonnan létrehozott Paddy Power Betfair, mely a lista 4. helyére ugrott. Különálló vállalatként a Paddy Power és a Betfair a 2015-ös GBGC 50 listán a 18. illetve a 26. pozíción tanyázott. A két vállalat kombinált piaci kapitalizációja és az emelkedő részvényárak azonban a top5-be repítették a Paddy Power Betfair-t, és ezzel megtörték az ázsiai kaszinócégek dominanciáját. A Paddy Power Betfair egyébként az egyetlen nem kaszinócég a top10-ben.

 

Egy másik összeolvadás – melynek azonban nem volt ilyen drámai a hatása a GBGC 50 indexre – is történt a tavalyi évben: az IGT és a Lottomatica GTech. Az újonnan létrejött IGT a 19. helyet tudhatja magáénak 2016 elején, a független vállalatok ugyanakkor a 15. illetve a 17. helyen álltak. Az új IGT részvényárainak csökkenése miatt a közös cég kicsit rosszabbul teljesít, mint a két különálló cég.

 

2014-ben a GBGC 50 legnagyobb előrelépője az Amaya volt (az 55. helyről a 22-re), miután felvásárolta a PokerStars-t. Az Amaya azonban 2015-ben visszaesett, és most csak a 30. helyen áll, mivel részvényárfolyama igencsak csökkent az elmúlt év folyamán.

 

 

Az erős makaói kaszinópiacnak köszönhetően  pár éve már az ázsiai vállalatok domináltak a GBGC 50-es listáján. A makaói szerencsejáték asztalok csökkenő tiszta játékbevétele azonban a piacra összpontosító vállalatok részvényáraiban is tükröződött. Az SJM Holdings részvényenkénti ára például meredeken csökkent a 2013 végi történelmi értékhez képest. Jelenleg HK$5 körül kereskednek a vállalat részvényeivel, és a cég kiesett a GBGC 50 lista első 10 helyéről (a 8. helyről a 17-re esett vissza).

 

Ennek ellenére még mindig leginkább ázsiai piacot célzó cégek szerepelnek a GBGC 50 első 10 helyén. Továbbra is a Las Vegas Sands áll az élen leányvállalata, a Sands China és a Galaxy Entertainment előtt. Ugyanakkor, ha belegondolunk, hihetetlen, hogy – piaci kapitalizáció tekintetében – a Paddy Power Betfair – ami elsősorban internet alapú vállalkozás – magasabbra értékelt, mint például a Wynn Resorts vagy a Genting Singapore földi kaszinócégek.