Átokként élte meg nyereményét a magyar lottómilliomos

2019-05-20
Először mesélt életéről, a börtönről és függőségről a ˝lottós kis Szabóként˝ ismert István.

 

A móraholmi Szabó István 60 évvel ezelőtt, 18 éves korában több mint egymillió forintot nyert a lottón a 19, 51, 65, 84, 89 számokkal, és most azt nyilatkozta a delmagyar.hu-nak, hogy számára átok volt a főnyeremény. Az akkor óriásinak számító összeget 2 év alatt elherdálta, alkoholista lett, lopott, csalt, majd közel 25 évet töltött börtönben. 

 

„Az első dolog, amit vettem, egy Pannónia motor volt 19 ezer 900 forintért. Az volt a lényeg, hogy csicsás legyen. A pénz sorsa az lett, hogy apródonként, három-négy-öt kötegenként kihordtam a takarékból, és a ruhásszekrényemben egy kalap alatt tartottam. Amikor napokra eltűntem, és a Rigolettóban kötöttem ki Budapesten, édesanyám mindig arról tudta, hogy körülbelül hány napig leszek távol, hogy hány köteg hiányzik a kalap alól. Volt olyan is, hogy jól leittam magam, és kizsebeltek.” – mesélte. Saját bevallása szerint komoly alkoholista lett, évtizedeken keresztül önpusztító életet élt. „Két évig volt elég a pénz, utána jött a nyomor.”

 

Fotó: Török János (delmagyar.hu)

 

21 évesen részegen balesetet okozott a motorjával, utána másfél napig nem tért magához. Hat hónap felfüggesztettet kapott és elvették a jogosítványát, melyet azonban összeköttetéseinek és pénzének köszönhetően hamar visszaszerzett. Ezt követően is többször kapták el ittas vezetésért és vonták be a jogosítványát, de a rendőröket lefizetve mindig sikerült visszaszereznie azt. Végül, mikor Szegeden ittas vezetés miatt ismét letartóztatták, két hónapot kapott, melyet a korábbi felfüggesztettel együtt a Csillag börtönben kellett leülnie.

 

Szabadulása után „Egyre mélyebbre süllyedtem… Mindent elkövettem, hogy pénzt szerezzek italra. Az első szabadulásomat követte még tizenkettő, mind vagyon elleni bűncselekmény volt: loptam, csaltam, sikkasztottam. 24 év, 4 hónap, 20 napot töltöttem börtönben, a legszebb éveimet töltöttem rácsok mögött. A rendszerváltással engedélyezték, hogy lelkészek járjanak a börtönbe. Megtértem. Az egyháznak, a hitnek és a papoknak köszönhetem, hogy jó útra tértem. 1992. március 6-án szabadultam utoljára, 1999. december 28-án tettem le a poharat végleg. Június 2-án leszek 78 éves, Kiskunmajsán, a reformátusok által fenntartott nyugdíjasotthonban élek.” – fejezi be történetét. „Számomra átok volt a lottónyeremény. A sok pénz is, amiért nem dolgoztunk meg, lehet méreg, akárcsak az alkohol.”

 
Címkék: lottó, lottónyertes,