Átalakulóban a nyerőgép játékok – egyre nagyobb szerepet kap az ügyesség

2015-02-24
A legújabb Las Vegas-i trendek arra mutatnak, hogy a kaszinókban tíz éven belül egyre kevesebb szerepet kapnak majd a hagyományos nyerőgép játékok, és egyre inkább elterjednek azok, melyek leginkább az Xbox-on és PlayStation-on felnőtt generáció igényeit elégítik ki.

 

Ez a lehetőség egyre inkább úgy tűnik, valósággá is válik. Egy szenátusi bizottság olyan törvényjavaslatot fontolgat, mely lehetővé teszi, hogy a szerencsejáték szabályozók zöld utat adjanak azoknak a játékoknak, melyek több szerepet engednek az ügyességnek a véletlennel szemben. A jogszabály többek közt lehetővé tenné a visszafizetési arány valamint a játék végeredményének rugalmas változtatását. 

 

Ha a törvényjavaslat jogerőre emelkedik, megnyitja az utat az olyan nyerőgép játékok előtt, melyek inkább hasonlítanak egy Super Mario játékra, mint a most népszerű Wheel of Fortune-re. A váltás már folyamatban van, a játékfejlesztők már meg is alkották az első ilyen videojáték jellegű termékeiket.

 

A Bally Technologies például Skee-Ball néven mutatott be egy arcade jellegű játékot, a Gablit Gaming pedig a rendkívül népszerű Angry Birds játékra hasonlító nyerőgéppel debütált nemrégiben. A játékokat jól fogadták, a Gamblit marketing igazgatója szerint a beszerzők húszasával viszik a gépeket. 

 

 

A szabályozás változása további lendületet adhat ennek a trendnek, és a kaszinók is ösztönzést nyújtanak az ilyen jellegű játékok fejlesztéséhez. Ezek a játékok nagy vonzerőt jelentenek a fiatalabb generáció számára, mely egyre inkább távol tartja magát a hagyományos nyerőgép és video póker gépektől. Az új évezred szülötteit már nem csábítják azok a játékok, melyek csak arról szólnak, hogy bambán nyomkodni kell ugyanazt a gombot, még akkor sem, ha ezzel komoly jackpotot lehet nyerni. 

 

„Az ifjabb generációt egész egyszerűen más típusú játékok érdeklik, mint amihez az idősebbek hozzá vannak szokva, a tradicionális nyerőgép-játékok és video póker játékok érdektelenek számukra.” – jelentette ki Grag Brower szenátor, annak a bizottságnak a vezetője, ami a jogszabály előkészítésén dolgozik. 

 

Brower egyébként úgy látja, hogy nem lesz probléma a jogszabály elfogadtatásával, onnantól kezdve pedig a kaszinóipar két szabályozó testületén – a Gaming Control Board-on és a Gaming Commission-on múlik minden. 

 

A szabályozó hatóságok úgy tűnik, partnerek abban, hogy az ügyesség nagyobb szerepet kapjon a kaszinókban. „Azok az idők már elmúltak, mikor az emberek megrohanták a gépeket egy-egy kaszinó megnyitásakor.” – közölte a Gaming Control Board elnöke, A.G. Burnett. „Az óriási, integrált resortok korszakát éljük most, melyek a szerencsejátékon kívül számos egyéb szórakozási lehetőséget is kínálnak. Világos, hogy a szerencsejátékoknak lépést kell tartaniuk ezzel, és egyszerűen változtatni kell az idejétmúlt nyerőgépeken… Ez azt jelenti, hogy több szerepet kell kapnia az ügyességnek, tudásnak és a közösségi elemeknek.”

 

Az első lépéseket mindenesetre már megtették a kaszinók is ebbe az irányba: az Atlantic City-beli Borgata Hotel Casino vezetője a múlt héten arról tájékoztatta az Associated Press hírügynökséget, hogy megkapták az engedélyt New Jersey szerencsejáték szabályozó testületétől, hogy a jövő hónapban olyan kosárlabda versenyt rendezzenek, ahol a játékosok pénzért dobhatnak szabaddobásokat.

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,