Átadták az Oscart - vajon bejöttek a fogadóirodák jóslatai?

2016-02-29
Vajon mennyire tudták megjósolni a fogadóirodák a végeredményt?

  

A Filmakadémia listáján a szakemberek szerint nem volt nagy meglepetés, kiemelkedően sok jelölést kapott A visszatérő és a Mad Max: A harag útja, valamint a Csillagok háborúja: Az ébredő erő is számos technikai kategóriában jelen volt (legjobb vágás, legjobb vizuális trükk, legjobb hangvágás, legjobb hangkeverés, legjobb filmzene). És ami a mi szempontunkból a legfontosabb volt, a legjobb külföldi film kategóriában ott volt a Saul fia is. 

 

De vajon mennyire ismerik a fogadóirodák az Amerikai Filmakadémia ízlését?

 

Legjobb film

Míg az idei Golden Globe-ot A visszatérő (legjobb filmdráma) és a Mentőexpedíció (legjobb vígjáték/musical) kapta, az Oscar hozta a fogadóirodák várakozását és a Spotlight (bet365 1.90, Unibet 1.95) nyerte a szobrot. 

 

Legjobb férfi főszereplő

Hatodik jelölését végre szoborra váltotta Leonardo DiCaprio  - A visszatérő c. filmért (bet365 1.14, Unibet 1.12). Az ő esetében az Unibetnél külön fogadás tárgya volt, hogy az eddig a kiosztóról mindig díj nélkül távozó sztár nyer-e Oscart a legjobb színész kategóriában, az igen oddsa 1.12, a nemé 5.50. És igen, az idén sikerült.

Összehasonlításként a 2016-os Golden Globe díjat főszereplőként Leonardo DiCaprio (dráma) és Matt Damon (vígjáték/musical) vihette haza.

 

 

Legjobb női főszereplő

A legjobb női főszereplő díját is olyan színésznő kapta, aki a fogadó irodák befutója volt,  Brie Larson  A szoba című filmért (bet365 1.31, Unibet 1.33). Meglepetés ebben a kategóriában nem volt, hiszen már dráma kategóriában hazavihette ugyanezen alakításért a Golden Globe-ot is. 

 

Legjobb férfi mellékszereplő

A díjazott személye sokaknak váratlan, mivel még a fogadó irodák is Sylvester Stallonet várták győztesnek (Creed: bet365 1.90, Unibet 1.75), ám aki látta Mark Rylance  alakítását a Kémek hídjában (bet365 2.50, Unibet 2.50), azok valószínűleg megértik a Filmakadémia választását. 

Hogy a nagy várományos, Stallone mivel vigasztalódhat? Övé az idei Golden Globe és az Aranymálna is, ez utóbbit fejlődéséért, azaz a nagy visszatérésért kapta. 

 

Legjobb női mellékszereplő

A díjat nem a fogadóirodák favoritja, Rooney Mara  - Carol (bet365 1.50, Unibet 1.40) nyerte, hanem Alicia Vikander  A dán lányért (bet365 5.00, Unibet 4.50).

 

Legjobb rendező

A Golden Globe után az Oscart is megnyerte Alejandro G. Inarritu A visszatérő című filmjével (bet365 1.66, Unibet 1.65), beigazolva a fogadóirodák jóslatát.

 

Legjobb külföldi film

Az idén a legjobb idegen nyelvű filmért a Saul fia kapta az Oscar-díjat (bet365 1.14, Unibet 1.15), a fogadóirodák egyértelmű és toronymagas befutó-jelöltje.

 

Legjobb animáció 

Ebben a kategóriában szintén a fogadóirodák favoritja nyert, az Agymanók (bet365 1.083 Unibet 1.19), így a Golden Globe után még egy rangos díjat tehetnek az alkotók a vitrinbe.

 

Legjobb operatőr 

Ezen kategória nyertesét is eltalálták a fogadóirodák: Emmanuel Lubezki - A visszatérő (Unibet 1.50).

 

Nyugodt szívvel kijelenthetjük tehát, hogy a fogadóirodák valóban egyre inkább átvehetik a közvéleménykutatók szerepét, hiszen a fent vizsgált 9 fő kategóriából csupán 2 esetében tévedtek.

 

Címkék: fogadás,