Aranyesélyes magyarok a hazai birkózó-vb-n

2013-09-13
Mindhárom szakág vezetője jó szereplést, érmeket vár versenyzőitől a hétfőn kezdődő budapesti birkózó-világbajnokságon.

 

A 2005-ös budapesti vb-n a kötöttfogásúak, a szabadfogásúak és a nők sem maradtak érem nélkül, s az akkori hét dobogós hellyel (4 ezüst-, 3 bronzérem) most is elégedett lenne a szakmai vezetés. Ugyanakkor a szövetség és a szakvezetők is nagyon remélik, hogy ezúttal sikerül a Papp László Sportarénában magyar vb-győztest ünnepelni.

 

A három tréner közül a kötöttfogásúakat irányító Struhács György van a legkedvezőbb helyzetben, hét versenyzője közül ugyanis legalább három-négynek van reális esélye arra, hogy dobogós legyen. Sőt, az olimpiai ezüstérmes, idei Európa-bajnok Lőrincz Tamás egyértelmű favoritnak számít a 66 kilogrammosok között. 

 

„Nem a kötelező optimizmus mondatja velem, őszintén úgy látom, Tamás nagyon jó, kiváló állapotban van, s ugyanezt állíthatom testvéréről, Viktorról (84 kg), illetve a 2009-es vb-győztes Kiss Balázsról (96 kg) is” - mondta az MTI-nek Struhács, hozzátéve, hogy az új szabályok szerinti kétszer háromperces mérkőzésidő, illetve a támadó harcmodor támogatása mindannyiuknak nagyon kedvez.

 

A szakember szerint a szabályváltozásnak a csapat veteránja, a 38 éves Deák Bárdos Mihály (120 kg) is a nyertese, akinél ugyan vannak jobbak súlycsoportjában, mégis - ahogy ezt a nyári, nagyon erős lengyelországi nemzetközi versenyen szerzett harmadik helyével is bizonyította - messzire juthat.

 

Az elsősorban a lenti birkózásban, a parterhelyzetekben erős, olimpiai harmadik Módos Pétert (55 kg), illetve Kozák Istvánt (60 kg) érintette legrosszabbul a változás, Struhács szerint kell még egy kis idő, mire otthonosan mozognak majd a szőnyegen. Ám kiváló hozzáállásával, a hazai közönség támogatásával, valamint kedvező sorsolással Módos esetében sem elképzelhetetlen a dobogó. 

 

„Tényleg sokan esélyesek, ugyanakkor sok minden történhet, s az elmúlt időszakban a vb-ken sosem jött ki a lépés, ezért azt mondom, hogy egy arany, s két érem megszerzésével elégedett lennék” - összegzett Struhács.

 

A szabadfogásúaknál több fiatal is van a csapatban, akiktől még nem várhat sokat Gulyás István, éppen ezért a világversenyeken már bizonyított Hatos Gábortól (74 kg), Ligeti Dánieltől (120 kg) és Wöller Gergőtől (66 kg) számít jó szereplésre, s reméli, hogy végre Veréb István is nagyot alakít.

 

"Egy éremben egyértelműen bízom, kettővel pedig nagyon elégedett lennék - jelentette ki a szakember. – A felkészülésünk jól sikerült, az eheti kontrollmeccseken is nagyon jól birkóztak a fiúk, már várjuk a hétfői rajtot.”

 

A fogásnem húzóembere egyértelműen Hatos, aki olimpiai bronzérme után az idei Eb-n - pályafutása során először - döntőt birkózhatott, ami állítása szerint óriási lökést adott számára, így ő és Gulyás István is azt reméli, a 74 kg budapesti fináléjában is ott lesz.

 

A szakvezető szerint a tavalyi Eb-n második Ligeti szintén jó formában várja keddi versenynapját, ő azonban kevesebb éles meccset birkózott az elmúlt időszakban, mert kisebb sérülések is hátráltatták.

 

„Az új szabályokban nálunk még van egy-két kérdés, amire választ várunk, s ha minden igaz, majd csak vasárnap estére dől el, hogy a bírók egyes szituációkért mennyi pontot adnak majd” - mondta az MTI-nek Gulyás. Mint jelezte, a legfontosabb számukra, hogy a mostantól már két pontot érő földrevitel után a lábról visszatámadást miként értékelik, mert nyáron volt olyan verseny, amelyen egy, és volt, a melyen kettő pontot ért. „Ez nekünk nagyon nem mindegy, mert ez Hatos egyik kedvenc akciója, márpedig ha csak egy pontot adnak majd rá, akkor hátrányban lesz.”

 

„Kettő, egy vagy nulla - foglalta össze röviden a női szakág lehetséges éremszerzési forgatókönyveit Wöller Ákos vezetőedző. - Sastin Mariannában és Barka Emesében van benne a dobogós helyezés.”

 

A fiatal tréner feleségével, a kétszeres világbajnoki második Sastinnal kapcsolatban elmondta, az, hogy a 63 kg-ból visszatért az 59 kg-ba, kézenfekvő lépés volt, mert „ez az ő súlycsoportja, ebbe való”. Az idei Eb-t sérülés miatt kihagyó Sastin Wöller szerint jó formában van, csakúgy mint az idei Eb-n harmadik Barka. A csapat többi tagjától pedig azt várja, hogy kibirkózzák magukból, amit tudnak.

 

A világbajnokság előtti hónapokban a sportág olimpiai jövőjét övező bizonytalanság alaposan rányomta a bélyegét a versenyzők és edzők hangulatára. A február óta húzódó kérdés azonban múlt vasárnapra eldőlt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy a birkózás a 2020-as és 2024-es nyári játékok műsorán is szerepelhet majd. Hegedüs Csaba, a hazai szövetség elnöke, a szervező bizottság vezetője, s a nemzetközi szövetség vezetőségének tagja ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a döntés garantálja, hogy a vb igazi ünnepe lesz majd a sportágnak.

 

A világbajnokság hétfőn a szabadfogásúak 55, 66 és 96 kg-os kategóriáinak küzdelmeivel kezdődik meg. 

 

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közleménye szerint a napi sportműsorok mellett az M2 minden este 20.45 és 21.45 óra között jelentkezik a Papp László Sportarénából, az M1 pedig késő este napi összefoglalókat ad. A vb televíziós kommentátora Mohay Bence, a szakkommentátor pedig Bácsi Péter Európa-bajnok birkózó lesz. Az adások a telesport.hu-n is követhetők lesznek.

 

A Kossuth Rádióban hétköznap 21.05 és 21.30 óra között, hétvégén pedig 20.35 és 21.00 óra között lesznek hallhatók a közvetítések, tudósítások, riportok. Az esemény rádiós kommentátora Novotny Zoltán lesz.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: sportesemény,