Aranyérmes a női párbajtőrcsapat Lipcsében

2014-02-09
A magyar női párbajtőrcsapat nagyszerű eredményt elérve megnyerte a lipcsei világkupaversenyt, miközben Madridban a férfi kardozók a harmadik helyen végeztek.

 

Németországban a magyarok - Szász Emese, Tóth Hajnalka, Révész Julianna, Budai Dorina összeállításban - öt tussal, 40-35-re verték a 16-os táblán a lengyeleket, majd kétszer is egyetlen találattal nyerve jutottak be a döntőbe. Előbb az ukránokat 33-32-re, majd az olimpiai bajnok kínaiakat 30-29-re győzték le.

 

A hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint az ukránok ellen a magyarok sokáig vezettek, de az olimpiai bajnok Jana Semjakina a végén 25-29-ről egyenlített. Aztán Szász Emese végül mégis hozta a mérkőzést. Az elődöntő végjátéka ennél is kiélezettebb volt. Hét asszón keresztül nem alakult ki egy tusnál nagyobb különbség, aztán a nyolcadik párharc nem sikerült, így Szász Emese három találatnyi hátránnyal kezdett, amiből hét másodperccel a vége előtt is maradt még kettő. Innen tudott egyenlíteni, majd a hosszabbításban a győzelmet is kiharcolta. A döntőben az oroszok következtek, akiknél a magyarok 42-29-re bizonyultak jobbnak. A női párbajtőrözők csapatversenyében magyar győzelem világkupában ezt megelőzően 2006 júniusában, Havannában született. A versenyen 26 válogatott indult.

 

A spanyol fővárosban a magyarok - Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Szatmári András és Iliász Nikolász - a hazaiak elleni 45-37-tel kezdtek, aztán 45-42-re verték a franciákat, az elődöntőben viszont egyetlen tussal - helyszíni beszámoló szerint vitatható körülmények között - 45-44-re kikaptak az amerikaiaktól. Vasárnapi utolsó fellépésük alkalmával az oroszokkal mérkőztek a harmadik helyért, és 45-37-es eredménnyel harcolták ki a bronzérmet a 27 válogatott alkotta mezőnyben.

 

Az előző nap véget ért egyéni versenyekben is voltak magyar dobogósok: Gémesi Csanád a második, Szász Emese pedig a harmadik helyen végzett.

 

Forrás: MTI

Címkék: vívás,