Aranyat is remélnek a magyarok a hazai vívó-vb-n

2013-08-02
A világranglistán elfoglalt helyezések alapján két érmet szereznének a magyarok a budapesti MOL vívó-világbajnokságon, de a szövetség szakmai vezetése reméli, hogy ennél jobb eredmény jön össze.

 

Szetey András sajtófőnök a hétfői rajt előtti utolsó sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a két dobogós helyezés a szigorú realitás, egy hazai világbajnokság azonban csak akkor lehet igazán sikeres, ha az arany is összejön.

 

Pillanatnyilag Szilágyi Áron, a londoni olimpia kardvívó bajnoka a második, a férfi párbajtőrcsapat pedig a harmadik helyen áll a nemzetközi rangsorban, de rajtuk kívül is van még esély az éremszerzésre.

 

Szilágyi Áron olimpiai és világbajnok magyar kardvívó a MOL vívó-világbajnokság hivatalos kampányfilmjének forgatásán - MTI Fotó: Földi Imre

Szilágyi mindenképpen a győzelemre esélyesek közé tartozik, az idei Világkupa-fordulókon többször dobogóra állhatott, nyert is versenyt, ugyanakkor a kardozók között jó páran akadnak még, akiknek a végső sikere nem lenne meglepetés. Már csak azért sem, mert a londoni játékok óta rendezett kilenc versenyen kilenc különböző aranyérmest avattak.

 

Szilágyi nemcsak egyéniben, hanem csapatban is odaérhet a legjobbak közé, a megfiatalított válogatott ugyanis váratlanul szép eredményeket ért el idén, nem egyszer dobogóra, sőt annak legfelső fokára állhatott, így lehet és érdemes is vele számolni a világbajnokságon. Igaz, a kiugró szerepléshez ismét bravúrokra lesz szüksége.

 

Évek óta kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, jó pár éve mindig érmes pozícióban végez világversenyeken a férfi párbajtőrcsapat, emiatt a legnagyobb eséllyel ennek az együttesnek a sikerére lehetne fogadni, noha nyilvánvaló: az újabb érem nem jár automatikusan. A riválisok közül a svájci, francia, olasz hármas a másik ágra került, így a magyarok legkomolyabb ellenfele a döntőig vezető úton az amerikai csapat lehet.

 

Egyéniben a magyar válogatott több tagja is bizonyított már - köztük a 2010-ben vb-bronzérmes Boczkó Gábor -, s megteheti ezt a jövő héten is.

 

A női tőr- és párbajtőrcsapat egyformán bronzérmes lett a júniusi, zágrábi Európa-bajnokságon, vagyis ebben a két szakágban sem elképzelhetetlen a jó szereplés. Utóbbi együttes nagy utat tett meg tavaly óta, a 18. helyről a nyolcadikra lépett előre a világranglistán, a vb-n azonban nehéz ágra került, az Eb-győztes észtek legyőzése esetén az olimpiai bajnok kínaiakkal kellene megmérkőznie.

 

Egyéniben elsősorban a nemzetközi rangsorban jelenleg ötödik, korábban vb-harmadik, illetve -második Szász Emese tartozik az esélyesek közé.

 

Az ugyancsak fiatal női kardcsapat idén volt már ezüstérmes Vk-versenyen, ezzel együtt a világbajnokságon hasonló eredményre reálisan nem lehet számítani, ugyanakkor szerényebb szereplést is lehetne sikerként értékelni. Akárcsak a férfi tőrözők esetében, akik már azzal felhívták magukra a figyelmet, hogy az Eb-n bejutottak a legjobb nyolc közé.

 

Az 1991-es legutóbbi budapesti vb-n nagyon sikeresen szerepeltek a magyar vívók. Győzött a párbajtőröző Horváth Mariann, valamint a férfi kardválogatott Abay Péter, Nébald György, Szabó Bence, Köves Csaba összeállításban, illetve a Horváth Mariann, Várkonyi Marina, Szőcs Zsuzsa, Szalay Gyöngyi alkotta női párbajtőrcsapat. Második lett Abay Péter, míg harmadikként zárt Nébald György, Várkonyi Marina és a párbajtőröző Kovács Iván.

 

Hasonló diadalmenetre az elmúlt évek eredményei alapján nem lehet számítani, még azzal együtt sem, hogy az idei kontinensviadalt öt éremmel - két ezüsttel és három bronzzal - fejezte be a magyar küldöttség. Második lett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat és a Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba alkotta kardválogatott, míg a harmadik helyet szerezte meg a párbajtőröző Szász Emese egyéniben, illetve csapatban Antal Edinával, Budai Dorinával és Révész Juliannával együtt, továbbá a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin tőregyüttes.

 

A vb-k 1937-től íródó történetében férfi párbajtőrben Kulcsár Krisztián (2007), női párbajtőrben Nagy Tímea (2006), férfi kardban Nébald György (1990), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben  pedig Fülöp Mihály (1957) a legutóbbi magyar egyéni győztes.

 

Női kardban még nem avattak magyar világbajnokot. Csapatban a férfi kardozóké a legutóbbi aranyérem 2007-ből. A női párbajtőrözők 2002-ben, a férfi párbajtőrözők 2001-ben, a női tőrözők 1987-ben, a férfi tőrözők 1957-ben győztek legutóbb. Női kardban még nem született magyar diadal.

 

A hétfőn kezdődő verseny első két napján az egyéni selejtezőket bonyolítják le, ezekben világranglistás helyezése kiemeltként nem kell részt vennie Szilágyi Áronnak (2.), Szász Emesének (5.), Boczkó Gábornak (7.) és Mohamed Aidának (16.).

 

A magyar csapat összeállítása:

nők: 

tőr: Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Varga Katalin

kard: Benkó Réka, Márton Anna, Varga Dóra, Várhelyi Anna

párbajtőr: Antal Edina, Budai Dorina, Révész Julianna, Szász Emese

férfiak:

tőr: Gátai Róbert, Szabados Gábor, Szabados Kristóf, Széki Bence

kard: Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron, Szatmári András (csak egyéniben), Gáll Csaba (csak csapatban)

párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter

 

Forrás: MTI

 

Címkék: vívás,