Amerikai milliárdosok vetélkednek az első japán kaszinóért

2014-05-29
Két amerikai milliárdos két rivális városban – Tokióban illetve Oszakában – szeretné megépíteni az első kaszinót Japánban, ha a kormány végre zöld utat ad szerencsejátékoknak.

 

Ez a “ha” most úgy néz ki, kicsit csúszik, mert a legújabb hírek szerint még mindig nem sikerült tisztázni néhány jogi akadályt, így félő, hogy a döntés esetleg átcsúszik 2015 tavaszára. Ez komoly probléma lehet a befektetők számára, hiszen igencsak veszélyezteti azt a célkitűzést, hogy a 2020-as tokiói téli olimpia idején a kaszinó már tárt kapukkal várja a látogatókat.

 

Valószínű azonban, hogy az egyik érdekelt milliárdos, a Las Vegas Sands elnöke, Sheldon Adelson gyorsan a tettek mezejére lép, hiszen nemrégiben kijelentette, hogy bármit megér neki egy japán kaszinókoncesszió. A világ nyolcadik leggazdagabb embereként bizonyára megvannak a kellő erőforrásai arra, hogy meggyőzze a törvényhozókat…

 

Adelson Tokióra vetett szemet, az első kaszinóért való harc másik nagy szereplője pedig - a 76 éves chicagói ingatlanmogul, Neil Bluhm - Oszakában szeretné látni az első japán kaszinó resortot. 

 

Bluhm vagyonát a Forbes 2,6 milliárd dollárra taksálja, és jelenleg Pennsylvaniában, Chicagóban és Niagara-vízesésnél vannak kaszinói. A Rush Gaming elnevezésű vállalat fejeként úgy gondolja, hogy Oszakának olyan rugalmas helyi kormányzata van, mely nagyban segítené a projekt megvalósulását, és, ami még fontosabb, már „ásóra kész” kaszinóhelyszínei vannak. Az elsődleges helyszín egy Oszaka-öbölben fekvő sziget, Yumeshima lehet.

 

Bluhm szerint Tokióban sokkal bonyolultabb, időtrablóbb és drágább lenne az egész folyamat, hiszen ott még a megfelelő földterület is kérdéses.  A vezetők egy, a Tokiói-öbölben lévő Odaiba nevű vízparti területet preferálnak egy lehetséges fővárosi kaszinó helyszíneként, azonban a megfelelő nagyságú földterület biztosítása itt komoly kihívásnak bizonyulhat. Jelenleg körülbelül 14 hektárnyi terület értékesíthető itt a város által. Ennél nagyobb terület csak úgy lenne biztosítható, ha a város a jelenleg egy ingatlanfejlesztő cég és a Toyota tulajdonában lévő telkeket vásárolna.

 

Ennek ellenére - bár Oszakát sem zárta ki - Sheldon Adelson Tokiót tartja elsődleges célpontnak, elsősorban rendkívül nagy, 13,2 milliós lakossága miatt. A Las Vegas Sands elnöke, akinek a vagyona a Forbes szerint közel 39 milliárd dollár, ígérete szerint 10 milliárd dollárt szán a tervezett japán projektre – és ez olyan összeg, mellyel egyik riválisa sem tud konkurálni. 

 

Adelson ajánlata hallatán Bluhm csak a vállát vonogatta. "Az emberek szeretnek nagy számokkal dobálózni, hogy felfigyeljenek rájuk... Mi Oszakában a 4-5 milliárdos tartományban gondolkozunk." mondta a Reutersnak. Bluhm szerint ő azzal is előnyben van a nagy makaói szolgáltatókkal szemben – akik valószínűleg elsősorban Tokióban gondolkoznak - , hogy ő helyi partnerekkel dolgozna együtt. Az oszakai kormány ugyanis fontosnak tartja, hogy a külföldi szolgáltatók japán cégekkel alapítsanak közös vállalatot. 

 

A földterület mellett Tokióval kapcsolatban problémás lehet az is, hogy a tisztviselők már a 2020-as olimpiára készülődnek, így az ügymenet inkább a csiga, mint a nyúl tempójához hasonlítható. Ugyan nem adtak ennek hangot, de belső információk szerint a befektetők is aggódnak amiatt, hogy Tokió inkább az olimpiára koncentrál, és kisebb figyelmet fordít a kaszinóügyre. Az sem utolsó szempont, hogy Tokió kormányzója, Yoichi Masuzoe tulajdonképpen még nem is jelentette be, hogy kér-e kaszinóliszenszet a főváros számára vagy sem. Lesz dolga tehát Adelsonnak…

 

A tét ugyanakkor nem kicsi, hiszen Japán a világ egyik utolsó érintetlen szerencsejáték piaca, mely Makaó és az Egyesült Államok után a harmadik legnagyobb szerencsejáték központtá válhat, a becslések szerint úgy évi 40 milliárd dolláros bevétellel.

 
Címkék: kaszinó,