Amerikában hódítanak az erdélyi nyerőgépek

2016-03-24
Saját fejlesztésű, Drakulás nyerőgépeket exportál a tengeren túlra egy Szeben megyei vállalkozás.

 

Több mint huszonöt évvel a rendszerváltást követően az átlag romániai számára a nyugati életszínvonal még nincs látótávolságon belül, ezért aztán nem csoda, hogy évről-évre egyre többen a szerencsét próbálják meg becserkészni, hogy így teremtsenek jobb életet maguknak. – írja a maszol.ro. 2012-ben még csak 700 millió euró volt a román szerencsejáték-ipar forgalma, tavaly azonban már 1,2 milliárd euróra rúgott (világszinten az ágazat forgalma 423 milliárd dollár volt).

 

A román szerencsejáték szervezők szakmai szervezete, a Rombet adatai szerint a lottó a teljes árbevételnek csak hozzávetőleg 20 százalékát adja, ugyanannyit, mint a sportfogadás. A legnagyobb, 60 százalékos piaci részesedéssel a játéktermek rendelkeznek. Az országban működő játéktermek száma 12 ezer körül mozog, nyerőgépekből pedig 70 ezer van.

 

A piacvezető cég a Max Bet Kft, amely 2014-ben 264,3 millió lejes forgalom mellett 75 millió lej profitot termelt. Figyelembe véve az ágazatot terhelő adókat és illetékeket, ez a maszol.ro szerint ragyogó üzleti eredmény. 2012-ben a szerencsejáték-iparból 700 millió eurós árbevétel mellett, 333 millió euró folyt be a román államkasszába.

 

A PwC üzleti tanácsadó cégnek az ágazatra vonatkozó tanulmánya szerint hetente 200 ezer ember tér be a román játéktermek valamelyikébe. Egy átlagos játékos havi szinten 100 eurót játszik meg. Arra nem tér ki a tanulmány, hogy mekkora a havi nyeremény átlagos értéke.  

 

A szerencsejáték-iparban működő román vállalatok között egy van, mely nem csak szolgáltatással és forgalmazással, hanem gyártással is foglalkozik. Az erzsébetvárosi székhelyű Baum Games Kft, amellett, hogy 34 játéktermet üzemeltet, többségüket Erdélyben, saját koncepciójú nyerőgépeket és online játékokat állít elő, Dracula’s Jackpot, illetve Dracula’s Games néven.

 

A Baum Games játékgépei egy szakkiállításon (Fotó: baumgames.ro)

 

A cég termékeinek első számú piaca Dél-Amerika, de Afrikában is terjeszkednek. A Baum Games gépei 4500 euróba kerülnek, ami a cég képviselőinek elmondása szerint nagyon jó árnak számít a világpiacon. A játékgépek saját fejlesztésű matematikai algoritmus szerint működnek, amelynél a nyeremény/tét arány 94 százalék - ez nagyon magasnak számít, mondja Octavian Manu a Baum Games tulajdonosa.