Általános vitára alkalmas a távszerencsejáték-szervezési javaslat

2013-05-07
A parlament gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az egyes törvények távszerencsejáték-szervezéssel összefüggő módosításáról szóló előterjesztést.

 

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az ülésen kiemelte: a szervező választása szerint távszerencsejáték keretében sportfogadás, kártyajáték és kaszinójáték is szervezhető. A javaslat egyrészt meghatározza, hogyan lehet legálisan távszerencsejátékot folytatni, másrészt pedig azt, miként lehet fellépni azok ellen, akik nem legálisan szerveznek ilyen szerencsejátékot - mondta.

 

A törvényjavaslatot a bizottság a kormánypárti képviselők 18 igen szavazatával, az MSZP 4 nem és a Jobbik 1 tartózkodó voksa mellett bocsátotta általános vitára.

 

Az NGM helyettes államtitkára elmondta: az állami szerencsejáték-szervező és a törvényben meghatározott állami szervezői kör "alanyi jogon", az egyéb szervezők pedig koncessziós pályázat és koncessziós szerződés esetén jogosultak ilyen tevékenység végzésére. Pankucsi Zoltán elmondta, hogy a koncesszió minimális díja 100 millió forint évente, és a szervező cégnek legalább 200 millió jegyzett tőkét kell igazolnia.

 

A távszerencsejátékból származó tiszta játékbevétel után fizetendő adó 20 százalék, amelyet kéthetente kell befizetni. 

Baja Ferenc (MSZP) kiemelte, hogy a szabályozás szükségességét nem vitatja, mivel jogos az igény az állam részéről a szerencsejátékból származó bevételekre, ugyanakkor szerinte két kritikus pontja van a javaslatnak. Egyrészt sok a 100 millió forintos minimális koncessziós díj, amelyet szerinte nem sok cég tud megfizetni, másrészt ki lehet kerülni a szabályozást, amely így nem tisztítja a piacot.

 

Koszorús László (Fidesz) is arra volt kíváncsi, miért éppen 100 millió forintnál húzták meg a határt a koncessziós díjnál.

Pankucsi Zoltán elmondta: számításaik szerint a nagy multinacionális cégek éves szinten ki tudják gazdálkodni a 100 millió forintot, emellett elemi érdekük, hogy legálisan folytathassák szervezői tevékenységüket. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy 100 millió forint lehet az az összeg, amely a költségvetésnek is megfelelő bevételt biztosít, de még a játékszervezőknek is érdemes megfizetniük.

 

Forrás: hirado.hu