Államosítanának 12 argentin kaszinót

2013-04-29
Két kaszinó szakszervezet is sürgeti Buenos Aires tartomány kaszinóinak államosítását.

 

A kaszinóalkalmazottak és a kaszinók érdekvédelmi szervezete is sürgeti a kormányt, hogy vegye állami felügyelet alá a tartományban üzemelő 12 kaszinót, melyek összesen 3863 nyerőgépet üzemeltetnek. Mindkét szervezet azzal érvel, hogy az államnak kellene learatnia a 15,6 millió embernek otthont adó tartományban a szerencsejáték iparban keletkező hasznot. 

 

A kaszinóvezetők érdekvédelmi szervezetének vezetője, Roberto Páez szerint 2012-ben ez a 12 kaszinó körülbelül 80 millió angol font bevételt termelt, mely közvetlenül az államkincstárba is vándorolhatna.

 

A két szervezet által most benyújtott indítvány azt javasolja, hogy a nyerőgépek által generált bevétel 80 százaléka az államhoz kerüljön, 10 százalékot használjanak a gépek karbantartására, a maradék 10 százalékot pedig kapják meg a kaszinó-alkalmazottak. A kaszinóalkalmazottak érdekvédelmi szervezete azért is támogatja az államosítás ötletét, mert ez növelné a dolgozók későbbi nyugdíját.

 

Nem ez az első alkalom, hogy felvetődött az államosítás ötlete Argentínában. Már 2012-ben is jelentek meg olyan hírek, miszerint Cristina Fernández de Kirchner elnök fontolgatja a bingótermek államosítását a tartományban, sőt esetleg országszerte is. Akkor ebből nem lett semmi, de most nagyon úgy tűnik, hogy eljött a változás ideje…

 
Címkék: kaszinó,