Áll a bál a nyerőgépek körül Angliában

2013-11-12
Több önkormányzat betiltaná a nyerőgépeket, és korlátozná a fogadóirodákat, az egyik miniszter azonban megsúgta az egyik legnagyobb fogadóirodának: nincs mitől tartaniuk.

 

A napokban több vezető brit napilap is főhírben számolt be arról, hogy a miniszterek biztosították az ország legnagyobb fogadóirodáját arról, hogy lehetővé teszik, hogy még több irodát nyissanak a bevásárlóutcákon. A főutcákon üzemelő fogadóirodák leginkább az igencsak vitatott, úgynevezett FOBT fogadótermináloknak (fixed-odds betting terminal) köszönhetően váltak rendkívül jövedelmezővé. Ezeken a tulajdonképpeni nyerőgépeken – melyből jelenleg több, mint 33 ezer üzemel Nagy Britanniában - a játékosok 20 másodpercenként akár 100 fontot, azaz nagyjából 35 ezer forintot is kockára tehetnek. 

 

A FOBT nyerőgépek 2001 óta üzemelnek Nagy Britanniában, és villámgyorsan elterjedtek, miután Gordon Brown eltörölte a fogadási adót, és megjelent a 2005-ös szerencsejáték törvény. Mivel egy fogadóirodában csak maximum négy FOBT gép üzemelhet, a cégek alig várják, hogy még több üzletet nyithassanak, hogy még több gépet állíthassanak üzembe.

A szabályozó hatóság, a Szerencsejáték Bizottság adatai szerint egy-egy automata hetente átlagosan 825 font profitot termel, ami közel 9 százalékkal több, mint 2011-ben.

A Ladbrokes adatai szerint tavaly az első félévben 5,9 milliárd font forgalma volt ezeken a gépeken, ami lényegesen magasabb az úgynevezett „pultnál leadott” fogadásokhoz képest (1,2 milliárd font).

Az ilyen típusú nyerőgépek ellenzői szerint ezeket a nagy tétekkel játszható gyors gépeket jogszabály útján kellene korlátozni, mert nagy vonzerőt jelentenek az alacsony jövedelmű réteg számára, és nagy a kockázata, hogy adósságba, és ezzel összefüggő bűnözésbe sodorja őket.

Nem mellesleg ezek a gépek állítólag rendkívül népszerűek a drogdílerek körében, akik a feketén szerzett pénzeket ezeken a gépeken mossák tisztára.

 

A mostani botrány azután robbant ki, hogy a brit sajtó tudomást szerzett arról a levélről, melyet a városok problémájának megoldásáért felelős miniszter, Nick Boles küldött a Ladbrokes-nak, és melyben biztosítja a vállalat vezetőit arról, hogy nem teszik lehetővé az önkormányzatok számára, hogy megállítsák a fogadóiroda-láncok terjeszkedését.

 

Mindez azután került nyilvánosságra, hogy Liverpool önkormányzata a múlt heti szavazáson támogatta azt a javaslatot, hogy tiltsák be a FOBT terminálokat a városban. Nick Small tanácsos bejelentette, hogy a város kérni fogja a kormányt, hogy vagy tiltsák be a FOBT gépeket, vagy tegyék lehetővé az önkormányzatok számára, hogy korlátozzák a tétek és nyeremények nagyságát, illetve megszabhassák, hogy hány fogadóiroda nyílhat egy-egy körzetben.

 

A fogadási láncok további terjeszkedésének lehetőségét nyáron tették lehetővé azzal a jogszabály-módosítással, melynek szükségességét a minisztérium azzal indokolta, hogy "csökkentsék a bürokráciát annak érdekében, hogy a városközpontban megüresedett épületeket könnyebben lehessen hasznosítani, és ezzel segítsenek növelni a főutcák látogatottságát."

Az új rendszer két évre fellazítja a térrendezési előírásokat, és lehetővé teszi, hogy a kiskereskedelmi üzleteket fogadóirodává alakítsák anélkül, hogy erre engedélyt kellene kérni az önkormányzatoktól.

Az önkormányzatok nem örülnek a jogszabály-módosításnak, attól tartanak, hogy a rendelkezés hatására az egykori bevásárlóutcák fogadó- és kölcsönök folyósítására szakosodott irodák negyedévé fognak válni.

Korábban az önkormányzatok a szerencsejáték törvényben foglaltak alapján próbáltak ellenszert találni, majd miután az nem sikerült, elkeseredett kísérletet tettek, hogy a térrendezési szabályokkal próbálják meg elejét venni az új fogadóirodák megjelenésének.

Newham önkormányzata például nemrégiben a Paddy Power fogadóiroda-lánccal szemben veszített jogi csatát, mikor nem volt hajlandó kiadni engedélyt egy újabb fogadóirodára a város bevásárlóközpontjában, ahol már jelenleg is 81 ilyen létesítmény üzemel, és van olyan utca, ahol 18 játékterem/fogadóiroda működik. A városi bíróság úgy döntött, hogy a vállalat mindenben megfelel a jogszabályoknak, így meg kell kapnia az engedélyt. 

 

A Ladbrokes aztán pár hónappal ezelőtt egy, a minisztereknek küldött levélben arról panaszkodott,hogy egyes önkormányzatok "szerencsétlen hozzáállással, minden lehetséges úton megpróbálják megakadályozni" az iroda terjeszkedést.

Boles miniszter válaszában „problémának” nevezte az önkormányzatok blokkolási manővereit. „Tudatában vagyok annak, hogy ez jelentős probléma lehet, és lépéseket teszünk ennek megoldása érdekében.” írta.

 
A brit kormány elismeri,hogy Boles miniszter levele nem vet rájuk túl jó fényt, de állítása szerint természetesen nem szabad azt gondolni, hogy a szerencsejáték vállalatok hatására hozták volna meg a térrendezéssel kapcsolatos jogszabály-módosítást, és felhívja a figyelmet arra, hogy a módosítást három hónappal azelőtt tárgyalták a parlamentben, hogy megkapták volna a Ladbrokes levelét.
“Az a felvetés, hogy a kormányt bármilyen módon is befolyásolja a fogadási ipar, egyszerűen képtelenség és hazugság.” közölte az egyik szóvivő…
 
Címkék: nyerőgép,