Albertában akár már az év végén lehet legálisan online szerencsejátékot játszani

2015-03-20
Alberta beállt azon kanadai tartományok sorába, akik felismerték, hogy a polgárai által eljátszott kb. 150 millió dollárból előnyös lenne, ha a költségvetés is kapna. Az átállás extra gyorsan zajlik

 

Robin Campbell pénzügyminiszter szerdán tette azt a bejelentést, miszerint az új szerencsejáték szabályozás akár már az év vége előtt működésbe léphet.

 

Kanada tartományai közül mindössze Albertában és Saskatchewan-ban nem legalizálták még a szerencsejátékot, pedig becslések szerint az albertai lakosok éves szinten legalább 150 millió kanadai dollárt veszítenek online szerencsejátékon, ami szinte teljes egészében a külföldi cégek profitját gyarapítja.

 

Az albertai szerencsejáték szabályozás hihetetlen sebességgel zajlik; januárban a helyi Szerencsejáték és Szeszesital Bizottság (AGLC) bejelentette, hogy az online szerencsejáték koncepció „aktív felülbírálat alatt van”, és februárban már ki is írták a tendert felhasználásra alkalmas online szerencsejáték technológia szolgáltatók számára, akiknek mindössze egyetlen hónapjuk van a pályázatok leadására. Ezzel ellentétben, Ontarióban például évek kellettek ahhoz, hogy életképes szerencsejáték szabályozást léptessenek életbe.

 

Az ellenzéki politikusok természetesen nem hagyták szó nélkül a fejleményeket. Kifogásolják, hogy velük és a lakossággal nem egyeztettek a kérdésről, hanem kész tényként közölték a döntést.

 

Campbell szerint a tartománynak jól fog jönni a szerencsejátékból befolyó összeg. A tervek szerint a pénz egy része vidéki jótékonysági szervezetekhez menne, amelyek jelenleg a helyi kis kaszinók bevételéből nagyjából 20.000 dollárt kapnak, szemben a városi szervezetekkel, akik a nagyobb forgalmú kaszinóktól 80.000 dollár juttatásban részesülnek. Campbell szerint az online szerencsejáték bevételek ezeket az különbségeket egyenlítenék ki.